Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iwonnn

Opiekuncze na osobe starsza.

Polecane posty

Gość Iwonnn

Witam ja równiez mam pytanie o opieke nad osoba starsza posiadajaca grupe nr 1 . Bowiem mam dziadziusia ktory ma 88 lat kiedy rok temu staralam sie o opieke nad nim dostalam odmowe poniewaz uczeszczalam do szkoly, w tym roku zakonczylam technikum i poki co nie zamierzam sie na razie dalej doksztalcac wiec moge pomoz rodzica w opiece nad dziadziusiem. W Osrodku Pomocy Społecznej dostalam informacje ze tylko ja moge sie starac o taki zasilek gdyz jestem wnuczka natomiast tata nie moze poniewaz pracuje a mama nie moze bo wymogi sa takie ze nie synowa nie moze pobierac zasilku na tescia. Moje pytanie wiec brzmi jakie ja musze spelniac wymogi zebym mogla pobierac ten zasilek czy zna ktos te przepisy? Z góry dziekuje za odpowiedź. Pozdrawiam. Iwona

Gość kasica o
Przede wszystkim musisz mieszkac z dziadkiem.Do opieki pierwszenstwo ma rodzina w lini prostej czyli dziadka dzieci.Jesli nie mogą tego robic to musza napisac oswiadczenie i uzasadnic to.Musisz tez zrezygnawac z pracy zarobkowej aby opiekowac sie dziadkiem a jesli nie pracujesz ,musisz wyrejestrowac sie z urzedu pracy.Jesli z dziadkiem mieszka jakies jego dziecko to raczej nie otrzymasz swiadczenia pielegnacyjnego.