Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bede mloda matka gdzie moge nauczyc sie opieki nad dzieckiem

Polecane posty

Gość gość

juz jakos doszlo do mnie ze bede mama. mam 19 lat, robie szkole policealna ale zaocznie. pracuje w biurze. moj chlopak studiuje zaocznie i rowniez pracuje w swoim zawodzie. mamy mieszkanie m2 po babci, samochod i duzo nam rodzice pomagaja. problem w tym ze nic nie wiem o opiece nad dzieckiem, moj chlopak tym bardziej. do szkoly rodzenia pojdziemy ale gdzie jeszcze mozna sie nauczyc tego jak karmic, przewijac, co robic gdy placze itp? jakies filmy edukacyjne, programy itp?

Gość gość
chyba w tej kwestii powinna Ci pomóc Twoja mama , na początku powinna być z wami i Ci pokazywać wszystko

ja tez urodzilam jak mialam 19scie lat i praktycznie wszystko wiedzialam sama z siebie. czasami jak mialam jakies watpliwosci to czytalam w internecie ale to jezeli chodzilo o jakas wysypke sapke itp. sama bedziesz czula kiedy twoje dziecko bedzie glodne spiace itd. tak przynajmniej mialam ja

Gość gość
Dziecko naprawdę trudno jest skrzywdzić, wbrew pozorom, jeśli tylko jest się kochającym rodzicem i wsłuchuje się w jego potrzeby. Niemowlak nie pozwoli się zagłodzić, nie da Ci też spokoju gdy będzie chciało, żebyś je przytuliła ;-) Przewijania, kąpania uczą w szkole rodzenia, ale na lalce. Więc i tak pierwsze 2-3 razy na żywym dziecku będą trochę stresujące. Ale potem wejdzie Ci w krew, tak że nie będziesz pamiętała, jak to było, gdy tego nie umiałaś :-) Ktoś doradził, żeby czytac dużo poradników, ale moim zdaniem należy właśnie robić to z umiarem i dużym dystansem. Dziecko to nie robot, do którego ktoś obcy może napisać instrukcję obsługi. Kieruj się przede wszystkim intuicją. No a poza tym przysługują Ci wizyty położnej jak będziesz w domu z niemowlakiem. Pytaj o wszystko, co wzbudza Twoje wątpliwości :-) Każda z nas - niezależnie od wieku - gdy zostaje mamą musi się tego wszystkiego nauczyć. W większości przypadków jakoś dajemy radę ;-)

Gość gość
zostałam mamą 2 tygodnie temu. I też byłam zielona w temacie opieki. Na pewno będzie do ciebie przychodzić położna. Pytaj co i jak robić. Mi pokazała jak np. wykąpać dziecko. Dziś robię to sama i choć jeszcze się stresuję - już czuję się pewnej. Możesz też pytać mamę jeśli masz dobry kontakt. Generalnie takie nowo narodzone dziecko ma mało potrzeb. Ma być sucho, czysto, brzuszek pełny. Do tego odrobinę przytulania - ale z tym ostatnim nie przesadzaj bo się przyzwyczai i już na stałe będzie chciał mieszkać na twoich rękach :) Powodzenia ! :)

Instynkt to jest domeną zwierząt, kobieta -matka uczy się na własnych bledach i stopniowo poznaje własne dziecko O Intuicji już bardziej można powiedziec

Człowiek od zwierzęcia różni się wyłącznie tym,że potrafi korzystać z pokładów mózgu w większym procencie od nich.Często jest gorszy od zwierząt.Nie stawiaj na piedestał kobiety,tylko dlatego,że jest człowiekiem.

Gość gość
idz na wielodzietni org tam maja duże doświadczenie bo maja po 14 dzieci