Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Alergia na nikiel

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Mam dziecko w rodzinie które jest uczulone na nikiel. Wiemy że dużo rzeczy mu nie wolno jest ale nie do końca i nie wiemy w sumie co może jeść i jakie dania obiadowe możemy mu przygotować. Wiemy też że ma uczulenie na mleko krowie i on tak nie bardzo lubi mięso prawie wogóle go nie je. I mam prośbę czy któraś z was ma dziecko z takim uczuleniem jak tak proszę o jakieś porady co może jesć. Bo w internecie jest wszystko i nic na jednej stronie co innego piszą na drugiej co innego. Będę wdzięczna:)

Gość gość
Alergia na nikiel nie ma nic wspólnego z jedzeniem. To alergia kontaktowa na metal, który ma w sobie nikiel. Sama mam to uczulenie, nie mogę nosić sztuczne biżuterii, czasami uczula mnie guzik przy pasku, trzeba uważać też na srebro włoskie bo często jest utrwalane i utwardzane niklem. Jak jest uczulone na mleko krowie, to nie może jeść mleka krowiego i przetworów z mleka krowiego. Ani prawdopodobnie wołowiny.

Gość gość
No niestety ale ta alergia ma duuużo wspólnego z jedzeniem. Zanim dobra alergolog wykryła ją u mnie schudłam 10 kg i ciągle bolał mnie żołądek. Dopiero odkąd stosuję bezniklową dietę jest lepiej. Poszukaj w necie zawartości niklu w produktach,jest mnóstwo takich tabel. Najważniejsze to: kakao, pomidory, wiśnie, kawa, orzechy. Nieciekawie ale się da!

Gość gość
to ja autorka no właśnie jest tego dużo ale chodzi nam bardziej o jakies typowe dania bo jak już mówiłam on mięsa prawie nie je a z tych dozwolonych mu teraz rzeczy zostaje nie wiele .

Gość gość_nikiel
typowe dania - no trzeba kombinować. niedobrze, że nie je mięsa bo wysokobiałkowe rośliny czyli strączki wszelakie też mają sporo niklu...Ale mi np nie jest nic po: mące, ziemniakach,ryżu,makaronie (kasze - nie bardzo niestety), marchewce, kapusta tylko świeża,kiszona to zło pełne niklu. Unikaj octu czyli np ogórków w occie też. Keczup i wszystkie przeciery pomidorowe odpadają, ale papryka już jest ok. Z sałatą ostrożnie i ogólnie zielonolisnymi typu szpinak też (mają dużo żelaza ale i niklu niestety). Owoce: jabłka, truskawki, jagody, maliny. Niedobre są wiśnie, gruszki i brzoskwinie. Czasem jem banany, chociaż z nimi też trzeba uważać. Ogólnie, jeśli dziecko nie ma silnej alergii to można sobie pozwolić na więcej, trzeba obserować jak się czuje.