Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam strasznie niską samoocenę

Polecane posty

Gość gość

Cześć! Mam 14 lat i okropnie niską samoocenę. Nie wiem, skąd się u mnie to bierze. Czuję się głupia, zwłaszcza w towarzystwie (mimo, iż czasem potrafię powiedzieć... że tak się wyrażę "najinteligentniejszą" wypowiedź spośród towarzystwa, w którym się aktualnie znajduję) . Czuję się, ze ludzie się na mnie gapią. I tak kiedyś było gorzej. Kiedyś czułam się cały czas źle, brzydka, głupia, ludzie się na mnie gapią śmiejąc się ze mnie i wg... teraz i tak jest lepiej bo częściej myślę, że się nie gapią, lub się gapią ale nie wyśmiewająco... Najgorzej jest w towarzystwie chopców, którzy mi się podobają, lub wyobrażając siebie rozmawiającą wśród swoich "idoli" (tak... brzmi to strasznie dziecinnie.. tak, jest to dziecinne). Najgorzej wśród starszych, bo czuję się, że gadają ze mną z litości ... Nie wiem, boję się, że palnę głupotę, więc czasem w ogóle się nie odzywam.. chciałabym żyć normalnie, nie myśląc źle o sb .. wiem, ze jest to lepsze niż myślenie o sobie ZA dobrze, ale... to mnie męczy. Boję się z kimś gadać czy coś bo boję się.. o wszystko. Że będzie znudzony, że pomyśli, ze jestem głupia i brzydka i wg...

Gość gość
Dobrze, jest myśleć o sobie za dobrze. Tacy ludzie zawsze mają najlepiej.

Gość gość
wiem, ale... to głupie. ludzie ciebie obgadują (to znaczy .. oni mają to gdzieś bo uważają że są super ale i tak..) i takie tam

Gość gość
Dobrze by było gdybyś mogła skorzystać z usług psychologa czy psychoterapeuty. Na początek poszukaj telefonu zaufania dla młodziezy - może tam ktos pomoże. Kiedyś mozna było dostac bezpłatna poradę psychologiczną na stronie www.kobieceserca.pl A skąd się bierze niska samoocena? Przeważnie z dysfunkcyjnej rodziny. Byłam taka sama jak ty. Do psychologa trafiłam grubo po 30-tce. O wiele za późno, bo żałuję straconych lat.