Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sadowe uznanie dziecka ojciec nieznany

Polecane posty

Gość gość

Hej mam taki problem: właśnie rozstałam się z partnerem, mamy dziecko nie ślubne, on nie był przy rejestracji dziecka po urodzenia więc ojcie jest nieznany. Czy mój eks teraz żąda zmiany i dopisania go do aktu urodzenia dziecka. Pytanie: Czy może on wystąpić o sądowe ustalenie ojcostwa w kraju pod moją nieobecność i uzyskać zgodę, gdy ja i dzieci jesteśmy za granicą, bez mojej wiedzy i zgody?

Gość gość
Dodam jeszcze że czytałam właśnie, że to z reguły matka lub dziecko występuje do sądu o uznanie ojcostwa. Ojciec może dopisać dziecku nazwisko tylko za zgodą matki. Nie ma natomiast pełnej informacji w przypadku gdy to ojciec występuje do sądu o uznanie ojcostwa, czy sąd może wyrazić zgodę jeśli to uzna za uzasadnione i wprowadzić zmiany w akcie urodzenia dziecka gdy matka wraz z dzieckiem jest za granicą i o niczym nie wie? Dodam jeszcze że obecnie ojciec dziecka ma zakaz zbliżania się do matki tj do mnie i kontaktowania się ze mną. Sprawa toczy się poza granicami kraju. Tutaj żaden sąd nie uzna jego powództwa. Martwi mnie jednak, że w Polsce sądy działają inaczej i może być tak, że sąd wyrazi zgodę na uznanie ojcostwa wbrew mojej woli, tym bardziej, że ze mną nie ma kontaktu, bo jestem za granicą. Czy jeśli zmienię nazwisko swoje i dzieci oraz adres zamieszkania czy uchroni to nas przed jego ewentualnym powództwem?

Gość gość
Ojciec może wnieść sprawę do sądu o uznanie ojcostwa ale bez twojej wiedzy zeznań i ew badań DNA nie może zostać dopisane do aktu urodzenia . Nie piszesz tez w jakim dziecko jest wieku Zmiana nazwiska nic ci nie da.przeciez nie staniesz się przez to niewidzialna