Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aga95

prawo w Warszawie

Polecane posty

chce iść na prawo w Warszawie, ale cały czas się zastanawiam - na jaką uczelnie iść najlepiej? zależy mi przede wszystkim na tym, żeby się faktycznie czegoś nauczyć praktycznego i nie być po studiach zupełnie zielonym we wszystkim. jakieś opinie? są tu jacyś absolwenci, studenci?

Gość Blablacz
Ja jestem na 5 roku prawa na Uczelni Łazarskiego. Jestem bardzo zadowolona z jakości i poziomu kształcenia. Od samego początku studiowania miałam możliwość wyboru swojego planu i toku studiów, natomiast od 2 roku mogłam uczestniczyć w zajęciach szczególnie związanych z określoną tematyką (specjalizacją) np: prawo lotnicze, prawo medyczne, prawo farmaceutyczne . kadra naukowa jest świetnie wykształcona!Zawsze Ci podpowiedzą, jak się wahasz przed wyborem jakiejś swojej drogi zawodowej. Od tego roku mamy ćwiczenia przygotowujące do egzaminu na aplikację. Szczerze polecam!Z łezką w oczach myślę, że już niedługo będę musiała się pożegnać z uczelnią. Jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pytaj :) Też kiedyś musiałam dokonać wyboru uczelni :)ale na szczęście dobrze trafiłam.

Gość elka3
ja również jestem studentka Uczelni Łazarskiego i jak najbardziej polecam uczelnię i kierunek. uczelnia jest prostudencka, kadra świetna, zajęcia praktyczne. zapraszamy:)

ooo zaskoczyliście mnie bardzo pozytywnie, a jak tam jest z praktykami albo praca? w końcu za czesne trzeba jakoś zapłacić... uczelnia coś organizuje, pomaga jeśli chodzi o praktyki, staże? tak realnie, bo na stronie to wiadomo, że w teorii wszystko pięknie wygląda ;)

Gość Blablacz
W ciągu 5 lat studiów musisz wyrobić min. po 160 godzin bezpłatnych obowiązkowych praktyk administracyjnych i cywilnych/karnych, w zależności od wybranej specjalizacji. Jeżeli nie masz urzędu lub kancelarii, w których chciałabyś odbyć praktyki (oprócz instytucji UE, bo te się nie wliczają - chyba, że coś się zmieniło) to możesz skorzystać z pomocy Pań w Biurze Praktyk i Karier (są świetne i bardzo pomocne!). Natomiast od (chyba) maja jest możliwość skorzystania przez studentów V roku i absolwentów prawa z PŁATNYCH staży.

Gość elka3
Jeśli chodzi o praktyki, to rzeczywiście uczelnia organizuje. Ja jestem zadowolona. Panie pomogły w załatwieniu potrzebnych dokumentów i w ogóle przy załatwianiu praktyk. Staże są płatne-super opcja. Też są do wyboru miejsca odbycia stażu. Można staż zrobić w czasie wakacji ale też w trakcie roku akademickiego.

Gość gość
Nie wiedzialam, ze Lazarski tak slabo przedzie, ze sie musi na kafe reklamowac.

Gość Ago95
Chce byc notariuszkom, pracowac godzine dziennie i zarabiac 30 tysiaków na miesiąc :)

Gość Blablacz
To niestety musisz na początku ukończyć studia prawnicze, a następnie zdać egzamin na aplikację. Niestety w dzisiejszych czasach powyższe kwestie nie zagwarantują Ci tak "wspaniałych" zarobków. Po pierwsze zawody notariuszy są typową branżą zamkniętą. Oczywiście, jeżeli nie posiadasz rodziny i znajomych, którzy by Ci pomogli lub zatrudnili. Natomiast po drugie nie sądzę, aby jakikolwiek notariusz na początku zatrudnienia zaproponował Ci na podstawie umowy całkowitą kwotę lub chociażby 1/3, czyli ok. 10 tys zł. Najlepszym rozwiązaniem jest właśnie zdobyć "pierwsze" doświadczenie zawodowe już na studiach. Nie każda uczelnia też posiada dział Praktyk i Staży, jak na Łazarskim. Wiele innych Uczelni uważa, że po studiach dla każdego znajdzie się praca....ale nie da się za taka płacę utrzymać domu i rodziny. Zacznij szukać nawet bezpłatnych praktyk ,które są zwłaszcza ogłaszane na stronie internetowej uczelni, z nadzieją na późniejsze zatrudnienie np: na podstawie umowy zlecenie. Wybierz taką szkołę wyższą, która na studiach umożliwi Ci pomoc i pomoże w organizacji. Po przejściu każdego "szczebelka" stanowiska może po kilku-kilkunastu latach doświadczenia i wyrobienia prestiżu swojego nazwiska czy kancelarii osiągniesz swoje wymarzone miesięczne wynagrodzenie. Studia prawnicze też nie są łatwe. Stereotypem jest, że płacąc za studia - masz zaliczenie na każdym wykładzie czy ćwiczeniach. Mam wielu znajomych po Łazarskim, którzy musieli powtarzać przedmiot w całości czy posiadali warunki, bo nie przykładali wagi do nauki. Istnieje zasada: musisz wiele poświęcić czasu i nauki, aby osiągnąć wymarzoną pracę i zarobki.