Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jesteście zwolennikami eutanazji?

Polecane posty

Gość gość

Prawo do humanitarnej śmierci czy zwykłe morderstwo?

Gość gość
Tak.

Gość gość
Tak,ale tylko w określonych sytuacjach tzn w przypadku nieuleczalnej choroby, czy kalectwa

Gość gość
A gdyby chodziło o kogoś z waszych bliskich???

a jeśli chodziłoby o kogoś bliskiego tym bardziej błabym przeciw .

Tak. W przypadku, kiedy ktoś cierpi i nie ma szans na poprawę. Dozwolona, ale nieobowiązkowa. Decyzja należy do chorego, bądź do rodziny - w razie niepoczytalności pacjenta. Gdyby chodziło o kogoś bliskiego - myślę tak samo. Podobne stanowisko mam odnośnie aborcji.

Gość gość
Eutanazja jak i aborcja to bardzo kontrowersyjne kwestie.. Tu nie ma mądrego.

Gość
>>Eutanazja jak i aborcja to bardzo kontrowersyjne kwestie.. Tu nie ma mądrego.<< Nie widze, zeby prawo do eutanazji bylo kontrowersyjne. Jesli w kraju nie ma swobodnego dostepu do broni palnej, co jest najlepszym sposobem na bezbolesne samobojstwo osoby na przyklad unieruchomionej z powodu choroby, to panstwo ma psi obowiazek na przyklad dostarczenia takiej osobie szybko dzialajacej i bezbolesnej trucizny. I niech ja zazyje w dowolnym, wybranym przez siebie momencie. My mamy liczne obowiazki wobec panstwa, wiec niech nam da przynajmniej tyle.

nie mam pojecia.. to chyba zalezy od sytuacji w jakiej bym sie znalazla, na dzien dzisiejszy nie potrafie odpowiedziec na to pytanie

Gość gość
tak a co najblzszej rodziny to tez tak jesli ta osoba oczywiscie by tego pragnela i prosila o to

Gość gość ja
Mylę podobnie jak elyh i Rescator 555. W naszej rodzinie wszycy jesteśmy zarejestrowani do oddania organów w razie śmierci. Jeżeli nie będą się nadawały to myślimy aby przeznaczyć ciała do celów naukowych.

Gość gość
W mojej rodzinie byl przyp goza mozgu mlody 36 letni facet . Pod koniec wyplynelo mu oko ten czlowiek o niczym innym nie marzyl i nie mowil jak o pragnieniu smierci , meczyl sie nie do opisania a byl poczytalny . W takim przypadku czlowiek powinien miec prawo wyboru.

no przecież o eutanazji myślimy tylko w ostateczności, w skrajnych przypadkach nikt tu nie jest za zabijaniem ludzi chorych na grypę raczej mówimy o dobijaniu ludzi w agonii uwazam, że każdemu nalezy się ten akt miłosierdzia

Gość
>>W takim przypadku czlowiek powinien miec prawo wyboru.<< I nie mowmy o "zwolennikach eutanazji" tylko o zwolennikach "prawa do eutanazji". Bo jest to zasadnicza roznica. Pierwsi , jesli tacy sa, to zbrodniarze. Drudzy to normalni ludziez wyobraznia.

Gość gość
Nie, ponieważ jest to sprzeczne z wolą Bożą

Gość
>>Nie, ponieważ jest to sprzeczne z wolą Bożą<< A dlaczego ten arument mialby miec jakiekolwiek znaczenie chocby dla mnie?

Gość gość
Ponieważ jeżeli będziesz postępować wbrew woli Bożej dostąpisz wiecznego potępienia.

Gość
>>dla niewierzących to żaden argument, dla wierzących fundamental proste<< To niech wierzacy nie korzystaja z prawa do eutanazji i mecza sie ile ich Bog im kaze. Ale niech nie zabraniaja, zeby pozwolic na takie prawo dla tych co mysla inaczej.

Gość gość
Te cierpienia zostaną wynagrodzone w niebie.

Gość
>>Te cierpienia zostaną wynagrodzone w niebie.<< To sobie cierp, jesli ci zalezy na takiej nagrodzie, ale nie zmuszajcie do cierpienia innych co w taka nagrode nie wierza.

Gość prawictwo pospolite 143
jestem za eutanazją , ale tylko w slusznych wypadkach ..

Gość gość
Nie wierzysz, ale ono jest. Jeśli nie uwierzysz, zostaniesz potępiona na wieki.

Rescator555 dziś >>dla niewierzących to żaden argument, dla wierzących fundamental proste<< To niech wierzacy nie korzystaja z prawa do eutanazji i mecza sie ile ich Bog im kaze. Ale niech nie zabraniaja, zeby pozwolic na takie prawo dla tych co mysla inaczej. niech

Tak jestem zwolennikiem Nawet własnego zwierzaka gdy się męczy i cierpi można uśpić i jest to w pełni dozwolone wybierając najmniejsze zło, a człowiek ma patrzeć na cierpienie i mękę najbliższej osoby nie umożliwiając mu skrócenia cierpienia? Irracjonalne

Piszecie o czymś o czym kompletnie nie macie pojęcia. :-( :-( :-(

dlaczego patrzeć na cierpienie nie mogą ulżyć ? to lepiej pozwolić umrzeć - " bo tak strasznie cierpi " ? ale komu tak naprawdę wtedy zrobicie dobrze ? temu co umrze czy sobie bo wreszcie przestaniecie współodczuwać ? dlaczego zawsze eutanazja jest przeciwstawiana cierpieniu , któremu nie można ulżyć ? Przecież śa środki , terapie , leki które mogą wspomagać chorego i jego rodzinę . dlaczego pozwalacie sobie wmawiać ,zę śmierć jest rozwiązaniem "

ta, ta, tak alliium i do tego jeszcze modlitwa , ot całkowicie usnieza cierpienie i powolne umieranie w mękach ,jasne Współodczuwać cierpienie? na pewno bardzo to pomoże obolałemu i choremu . On cierpi, rodzina cierpi - totalny rozpierdoolnik w zyciu każdego