Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wozić rowery samochodem?

Polecane posty

Gość gość

Bagażnik na dachu dopada bo jako kobieta jestem za słaba aby wsadzić górala i jeszcze zamocować :(

Gość gość
to przymocuj do bagaznika z tylu auta

Gość gość
Nie wolno bo policja daje za to mandaty :(

Ja miałam ten sam dylemat. Pomimo, że mam leciutki rower to w życiu nie zapakowałabym go na dach samochodu, albo bym go porysowała. Kupiłam bagażnik , który mocuje się na hak z tyłu samochodu i po problemie.

Nie wariujmy, wystarczy już cała masa wzajemnie wykluczających się przepisów. Kupujesz bagażnik z atestem , masz światła i miejsce na tablicę. Nic nie jest zasłonięte, a bagażnik przykręcony do haka stanowi integralną część samochodu. Nigdy nie dostałam z tego powodu mandatu. Myślisz, że policja nie wie, że są to stare przepisy, a kierowcy nie mają jak z nich wybrnąć. To jest na pewno bezpieczniejsze rozwiązanie niż dorabianie trzeciej tablicy. Zresztą jak nawet trafi się nadgorliwy policjant, mandatu można nie przyjąć. W końcu może ruszyłoby się coś w tej kwestii. Dochodzą mnie takie słuchy, ale nie mam jeszcze pewności.

Gość gość
Ozen sie zemna bede c***akowar rower na bagaznik i ciebie ta:-)

Gość gość
Ja mam podobny problem i jednak inwestujemy w bagażnik na dach, sama raczej nie będę go używać a jeśli już to z koleżanką - jakoś damy radę - a mój facet ma fabryczne ralingi w samochodzie więc tylko belki poprzeczne i 2 szyny rowerowe - haka nie mam więc odpada. A moje auto ani relingów ani haka więc w moim wozić nie będę tak czy siak on ma kobmi więc do tej pory w samochodzie na leżąco rowery jeździły ale to upiedliwe jest strasznie - ja mam 29'ra i nawet do kombi ciężko go wepchnąć.

Gość gość
Jeśli nie masz relingów ani haka, to zawsze można dokupić jedną z części, moim zdaniem bardziej się opłaca hak, no chyba, że w przyszości będziesz kupować box dachowy, to wtedy relingi się przydadzą. Inna opcją jest jeszcze bagażnik na tylną klapę, np. taki http://www.taurus.info.pl/sklep/Bagaznik_rowerowy_na_tyl_Freeway_3_rowery_968-320.html

Gość specalbert
Bagażniki montowane na haku są wygodniejsze. Nie stawiają takiego oporu przy jeździe i nie trzeba rowerów tak wysoko podnosić

Gość gość
ja demontuje przednie koło i wrzucam do bagażnika :classic_cool:

Gość gość
Masz inne rodz*****agażników do wyboru - na tylną klapę (w przypadku jeśli masz samochód typu hatchback), na hak holowniczy (trzeba go oczywiście posiadać) oraz do wnętrza auta, jeśli masz jakiegoś dużego vana. http://www.taurus.info.pl/katalog/uchwyty-i-bagazniki/bagazniki-i-uchwyty-rowerowe/ polecam zajrzeć tutaj i przejrzeć czym się charakteryzują poszczególne rodzaje.

Gość gość
Jak dla mnie, to najbezpieczniejszym rozwiązaniem, jest przewożenie rowerów na dachu, na specjalnych uchwytach. Tylko trzeba mieć relingi najpierw, więc w wielu przypadkach wiąże się to z dodatkowym kosztem (który później się jednak "zwraca"). Warto zajrzeć na http://www.bagaznik.pl/ - mają świetny konfigurator bagażników, można łatwo dobrać odpowiedni model do swojego auta.

Gość alisska1
Trzeba po prostu zainwestować w dobry bagażnik samochodowy. Zazwyczaj jest problem z wyborem, bo na rynku jest sporo asortymentu. Być może ten artykuł http://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/przeglad_rynku/16204/jaki_samochodowy_bagaznik_rowerowy_wybrac wam rozjaśni sprawę. Jest tam wiele cennych informacji, których z pewnością sprzedawca w sklepie wam nie przekaże :)

Gość gość
Jeżeli poszukujecie sprawdzonej firmy oferującej bagażniki samochodowe i przystawki rowerowe to mogę wam polecić www.bagazniki.info.pl Mają szeroki wybór przystawek rowerowych, do wszystkich typów samochodów. Ich produkty są bardzo łatwe w montażu.

Gość gość
Może przejrzyj sobie te modele bagażników dachowych które ma Terra Drive - http://terradrive.pl/. Są różne i większe nadające się choćby pod narty i mniejsze na wózek dziecięcy, plecaki, namioty i tak dalej. Nam w te wakacje taki box bardzo pomógł funkcjonować, a zjechaliśmy jakieś pół Europy ;-)

Gość gość
Podpowiem ukraińską markę Terra Drive. Maja dobrze opisane boxy na terradrive.pl. Dobry kontakt sprawna dostawa, kontakt z przedstawicielem oceniam bardzo na plus. Fachowo, terminowo, można było o wszystko dopytać choćby o montaż co do którego miałem parę kwestii do poruszenia.

Gość adamm

Mnie się box od Terra Drive sprawdza bardzo dobrze, mogę polecić. Dobra cena, a jakościowo wcale nie widać różnicy między podobnymi schowkami innych producentów. Na stronie terradrive.pl jest dobrze opisany ten mój model 480. Długi, można spokojnie zmieścić wędkę , czy narty i sporo innych rzeczy.