Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Birim

MLM, czyli jak stracic rozum, znajomych i oszczednosci

Polecane posty

Go艣膰 Birim

Chcia艂abym przestrzec przed cudownym biznesem w MLM. To nie pierwsze forum, na kt贸rym o tym pisz臋. Kilka lat temu b臋d膮c w desperacji z powodu braku pracy da艂am si臋 wci膮gn膮膰 do tej sekty. Pozwoli艂am sobie wcisn膮膰 bajki o dochodzie pasywnym i wm贸wi膰, 偶e praca na etacie i tradycyjny biznes s膮 dla idiot贸w, bo MLM to jedyny s艂uszny spos贸b na zarabianie pieni臋dzy. Przez 1,5 roku aktywnie dzia艂a艂am, jak przysta艂o na pos艂uszne zombie: 1)czyta艂am motywuj膮ce poradniki- no przecie偶 ka偶dy z nas mo偶e by膰 milionerem 2) ucz臋szcza艂am na szkolenia, czytaj zbiorowe orgazmy - JESTE艢 ZWYCIENSCOM! yes I can, yes I can! ( soundtrack Gonna Fly Now) 3) oczarowana s艂ucha艂am rad diament贸w, milioner贸w, kt贸rzy je偶d偶膮 mercedesami, czyli menad偶er贸w... niesk艂adna gramatyka, b艂臋dy ortograficzne w ich przem贸wieniach i prezentacjach to norma, i jeszcze ta filozofia, 偶e liczy si臋 kasa a nie wiedza ( g艂upota jest cool) 4) kupowa艂am produkty, kt贸re s膮 naj- ta艅sze, lepsze, z******te, no po prostu must have 5) wydzwania艂am po rodzinie, znajomych i umawia艂am spotkania, dziel膮c si臋 entuzjastycznie najlepszym sposobem na zarabianie pieni臋dzy- zorganizowa艂am setki spotka艅. I co mi przysz艂o z tego? Szacuj臋, 偶e na tym wszystkim straci艂am kilka tysi臋cy z艂otych. Co dosta艂am za moj膮 prace od lider贸w, na kt贸rych drogie wakacje swoimi zakupami robi臋? Zosta艂am zdeptana i zr贸wnana z ziemi膮 bo TO MOJA WINA 偶e mi nie wysz艂o! Szkolenia to istne pranie m贸zgu. Wciskaj膮 na nich strach przed bied膮 ( boje si臋!) i cz艂owiek po takim czym艣 jest przekonany 偶e poza ich cudnym byznesikiem g***o osi膮gnie. Nie zaprzecz臋 偶e s膮 osoby kt贸re co艣 w tym biznesie osi膮gn臋艂y ale to s膮 jednostki. Owi liderzy s膮 niemal偶e jak 艣wi臋ci bo s膮 na najwy偶szych poziomach. Nikt nigdy tego na szkoleniu nie powiedzia艂 ale oni mieli po prostu szcz臋艣cie. Ludzie, kt贸rzy mimo wyt臋偶onej pracy nic nie zarobili i jeszcze stracili, s膮 traktowani jak nieudacznicy. Na 偶adnym motywacyjnym seminarium nikt nie powie prawdy na temat MLM, bo to by zniech臋ci艂o osoby na najni偶szych poziomach czyli tysi膮ce idiot贸w na kt贸rych opieraj膮 si臋 pot臋偶ne struktury. ( liderzy zaj***膮 wzrokiem za ka偶d膮 negatywn膮 wypowied藕) Osobny temat to relacje z otoczeniem, kt贸re zaczyna si臋 odsuwa膰 od nawiedzonego byznesmena lub bysnes艂oman. Dla wielu znajomych sta艂am si臋 艣mieszna. Spora cz臋艣膰 przyjaci贸艂 zerwa艂a ze mn膮 kontakty (maj膮 alergi臋 na czarn膮 teczk臋 z pr贸bkami perfum). Przebudzenie nast膮pi艂o po 1,5 roku. By艂o bardzo bolesne, bior膮c pod uwag臋 popsute relacje z lud藕mi, wydane pieni膮dze, zmarnowany czas i 艣wiadomo艣膰 swojej g艂upoty.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
to zwykla akwizycja, nikt nie lubi domokr膮偶c贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie musisz nas przekonywa膰 - ka偶dy wie,偶e to szwindel, tylko idioci i frajerzy si臋 nabieraj膮, bo chc膮 szybko si臋 dorobi膰 i s膮 naiwni jak dzieci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dobrze, 偶e przejrza艂a艣 na oczy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mam wra偶enie 偶e do takich prac trafia specyficzna grupa os贸b - nieudolni 偶yciowo, pochodz膮cy z takich tez nieudolnych rodzin, z jakimi艣 bliznami na psychice. R贸wnie dobrze mogliby by膰 materia艂em dla sekt albo jako ofiary do toksycznych zwi膮zk贸w z psychopatami

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Birim
Liderzy to najcz臋艣ciej starzy wyjadacze, cwane wygi, umiej膮ce bezczelnie mami膰 innych i nie boj膮cy si臋 ludzi. D贸l piramidki to zagubione osoby, bezrobotni, zakompleksieni, naiwniacy licz膮cy na 艂atw膮 kas臋, studenci chc膮cy si臋 wyszale膰 na imprezach integracyjnych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
skoro wlaz艂a艣 w ten interes nie wiedz膮c co to jest to wsp贸艂czuj臋 nie艣wiadomo艣ci 艣wiata, wi臋kszo艣膰 ludzi wie co to jest i jak mami膮 tepy mot艂och, zarabiaj膮 tylko ci na g贸rze piramidy po 50 tys miesi臋cznie bo takie naiwniaki jak ty kupuj膮 produkty i znajd膮 pare ch臋tnych jak si臋 w co艣 wchodzi to trzeba miec o tym poj臋cie i poczyta膰 w internecie, poogl膮daj filmiki na yotube gdzie ludzie opisuj膮 jak tam dzia艂ali itp a oni werbuj膮 takie nic niewiedz膮ce kuchty i mu艂y a ci s艂uchaj膮 jak 艣winie grzmotu i robi膮 co ka偶膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mia艂am podobnie gdy pracowa艂am w ubezpieczeniach. zawsze obiecuj膮 kokosy by zarobi膰 na nowo przyj臋tych pracownikach. prawda jest ca艂kiem inna. ludzie my艣leli,偶e jestem kim艣 bo pracuj臋 w wysoko postawionej firmie a ja by艂am nikim!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Birim
Zgodz臋 si臋 z jednym przedm贸wc膮, 偶e kiedy wesz艂am w ten syf, moja znajomo艣膰 艣wiata by艂a niska, natomiast zaufanie do jednej osoby ogromne - czyli r贸wnowaga by艂a :P . By艂am wtedy m艂od膮 i g艂upi膮 studentk膮 - ot co. Ale cz艂owiek uczy si臋 na b艂臋dach. Teraz tak si臋 wyrobi艂am, 偶e umiem pod sztucznym cudnym u艣mieszkiem i przykrywk膮 typu ,,chc臋 ci pom贸c" wyczu膰 szwindel. MLMowe szkolenia jednak czego艣 ucz膮 - umiej臋tno艣ci wychwycenia manipulacji i kr臋tactwa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Birim
Piotr Blandford to temat na osobny w膮tek. Nie mam nic do ch艂opaka - jego entuzjazm rozczula. Natomiast jego niechlujny spos贸b m贸wienia i pisania mnie pora偶a. Osobom wyczulonym na poprawn膮 polszczyzn臋 radz臋 omija膰 jego stron臋 i kana艂 na YT.

Udost臋pnij ten post

Zgadzam si臋, MLM to oszustwo i kr臋tactwo. Wmawiaj膮 ludziom super zarobki, mercedesy i inne cuda a tak naprawd臋 zarabia si臋 marne grosze z mar偶y za kosmetyki i jeszcze trzeba si臋 z nimi wciska膰 ka偶demu, rodzinie, znajomym, s膮siadom itd. Normalnie prawie nikt tego nie zna (nie ma tego w sklepach, reklamuj膮 si臋 jedynie w internecie) i dlatego nie chc膮 bra膰 tego szajsu. Strasznie upierdliwy pseudo biznes.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przejrza艂a艣 na oczy i ok. P*****l to co by艂o. 呕yj teraz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To ja wam gratuluje g艂upoty, ze daliscie sie naiwniaki nabrac na takie g贸wno. Brak wam nie tylko znajomosci zycia, ale prostego logicznego rozumowania. nie przyszlo wam do g艂owy, ze im bardziej ktos was przekonuje do czegos, tym bardziej ta rzecz jest do dupy? Na kazda prace kt贸ra ma jakakolwiek wartosc, jest masa chetnych, a te firmy rekrutuja ludzi non stop, pos艂ugujac sie podstepami, dajac fa艂szywe og艂oszenia. To swiadczy, ze wiekszosc odchodzi, skoro w ko艂ko szukjac nastepnych frajer贸w... niem贸wiac juz o tym, ze istota tej pracy nie jest robienie czego艣 , ale bycie przys艂owiowym wrzodem na dupie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰pawel
Autorko swiete slowa , nie wiem czy ktos pamieta ale w okolicach roku 1994 - i pozniej dzialaly podobne smieciowe firmy na zasadzie akizycji.................. Spotkania grupowe i wykrzykiwanie hasel dla debili do dzis kojarzy sie z naiwnoscia, glupota, niesmakiem, naciagactwem.

Udost臋pnij ten post

@ @ @ mam wra偶enie 偶e do takich prac trafia specyficzna grupa os贸b - nieudolni 偶yciowo, pochodz膮cy z takich tez nieudolnych rodzin, z jakimi艣 bliznami na psychice. R贸wnie dobrze mogliby by膰 materia艂em dla sekt albo jako ofiary do toksycznych zwi膮zk贸w z psychopatami @ @ @ - - - Nieprawda. To przewa偶nie s膮 uczciwi ludzie, czasem troch臋 zdesperowani i 艂atwowierni. Z regu艂y szukaj膮 pracy. Czy to na umow臋 o prac臋 czy zlecenie ale PRACY. Nie 偶adnych pseudo biznes贸w czy akwizycji. A sprytne mlm-ki podst臋pnie werbuj膮 ich na takie spotkania, na kt贸rych robi膮 im wod臋 z m贸zgu. Naiwniaki licz膮 na to, 偶e kogo艣 nabior膮 na te swoje 艣mieszne bajki o mercedesach :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ale mi was szkoda, nie wysz艂o to b艂oto, nie wysz艂o bo jestes nieudacznikiem biedne ludki z was

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
MLM to jeden wielki szwindel. Dobrze, 偶e w ko艅cu przejrza艂a艣 na oczy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
by艂am ostatnio na spotkaniu takim MLM od spraw finansowych i wiedzia艂am na co id臋, 偶e to jest mlm i akwizycja ale chcia艂am p贸j艣膰, zobaczy膰 jak m贸wi膮, co przekazuj膮 itp przyszli na spotkanie ludzie, bardzo fajni, fajne babeczki, dziwczyny, m艂odzi m臋偶czy藕ni ale oni mysleli 偶e id膮 zatrudni膰 si臋 do pracy na etat, do biura bo nikt ich nie powiadomi艂 co to jest , byli nie艣wiadomi . Powiem szczerze 偶e na tym zebraniu gostek 艣ciemnia艂 niesamowicie , kity wciska艂 , sprzedawa艂 emocje a ja stara wyga znam sie na tym ludzie byli zaskoczeni 偶e nie dostan膮 umowy o prac臋, 偶e nie maj膮 zadan , nie wiedzieli o co chodzi

Udost臋pnij ten post

@ @ @ ale mi was szkoda, nie wysz艂o to b艂oto, nie wysz艂o bo jestes nieudacznikiem biedne ludki z was @ @ @ - - - To ty jeste艣 偶yciowym nieudacznikiem, t臋py mlm-ku. Nikt nie chc臋 ci臋 zatrudni膰 w 偶adnej porz膮dnej pracy, to musisz trudni膰 si臋 takim upierdliwym 偶ebractwem :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
by艂em onegdaj na takim zan臋caj膮cym spotkaniu. sztuczny entuzjazm. ale ja tam szed艂em z ciekawo艣ci i , 偶e to by艂 listopad to aby w cieple czas sp臋dzi膰. ciastek i koreczk贸w si臋 na gap臋 na偶ar艂em jeszcze w drodze powrotnej dziewczyn臋 , kt贸ra mnie chcia艂a w to wci膮gn膮膰 wymaca艂em za cycki i palc贸wk臋 jej uskuteczni艂em. gotowa by艂a mi si臋 odda膰 bo jej powiedzia艂em , 偶e opisz臋 wsz臋dzie r贸wnie偶 w gazecie i na blogu ten ich biznes....

Udost臋pnij ten post

Bo na takich spotkaniach czasem mo偶na spr贸bowa膰 fajnych rzeczy. Cho膰by takie konsultantki Tupperware cz臋sto organizuj膮 pokazowe spotkania, gdzie mo偶na co艣 zje艣膰, dosta膰 jaki艣 gad偶ecik (np. obieraczk臋 do ziemniak贸w, kt贸ra normalnie kosztuje 30 z艂 - tyle za g艂upi kawa艂ek plastiku :o ), pogada膰 itd. Tym bardziej, 偶e takie spotkania cz臋sto odbywa艂y si臋 u moich s膮siadek, bo one zamawia艂y sobie to do domu. Ostatnio w moim mie艣cie odby艂y si臋 targi "Dla domu" i te偶 by艂y konsultantki Tupperware. Oczywi艣cie by艂y gad偶ety, jedzenie, materia艂y promocyjne, ale by艂o te偶 to co zwykle :( Poogl膮da艂em sobie garczki i od razu przysz艂a do mnie niezwykle mi艂a pani Renata czy Aneta, ju偶 nie pami臋tam. Zach臋ca艂a mnie, 偶ebym wst膮pi艂 do tego ich klubu, da艂a katalog i nawija艂a jakie to zaje.biste. Grzecznie jej podzi臋kowa艂em i powiedzia艂em, 偶e na pewno si臋 do nich zg艂osz臋, je艣li b臋d臋 zainteresowany. Na szcz臋艣cie nie by艂a tak upierdliwa jak ci od kosmetyk贸w :) To jest w艂a艣nie to, mlm-ki na ka偶dym kroku pr贸buj膮 wciaga膰 ludzi do tych swoich pseudo biznes贸w. Na ka偶dym kroku trzeb na nich uwa偶a膰 ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
czy to ca艂e MLM dzia艂a podobnie jak kiedy艣 Amway? czy ludzie w tych MLM-ach s膮 ubezpieczeni na wypadek choroby, kalectwa czy wypadku przy pracy? i co z ich zabezpieczeniem na staro艣膰, czy gromadz膮 sobie jakies fundusze na lata gdy ju偶 zestarzej膮 si臋 w tej firmie [ biznesie?]

Udost臋pnij ten post

Tak samo, bo Amway to te偶 by艂a piramida finansowa MLM. Nie ma 偶adnych 艣wiadcze艅 zdrowotnych czy te偶 emerytalnych. W wieku 70-ciu czy 80-ciu lat jedynie pozostaje 偶ebranie na ulicy :D Ot ca艂y "biznes" :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
hahahahaahah 偶ebranie na ulicy na stare lata :D

Udost臋pnij ten post

Nie wiem czy by艂o to MLM, ale niedawno pr贸bowa艂 wci膮gn膮膰 mnie w to jeden cz艂owiek :(. By艂 wyra藕nie zafascynowany moimi zdolno艣ciami przekonywania ludzi. Zapewne spodziewa艂 si臋, 偶e zarobi臋 dla niego ogromn膮 kas臋. Facet nie by艂 g艂upi, ale zupe艂nie nie rozumia艂 (nie chcia艂 zrozumie膰), 偶e tanie kupowanie oznacza dla mnie kupienie znanego mi produktu za po艂ow臋 jego nominalnej ceny (np. w promocji, wyprzeda偶y), a nie kupowanie produktu nikomu nieznanego za cen臋 produktu najbardziej renomowanego. Gdy po 3 tygodniach nadal nie da艂em si臋 w to wci膮gn膮膰, pr贸bowa艂 UM脫WI膯 mnie ze swoj膮 kole偶ank膮, kt贸ra (musz臋 przyzna膰 :D), by艂a bardzo w moim typie :D. Niestety nie znalaz艂em czasu, aby przekona膰 si臋 do czego posunie si臋 ta jego kole偶anka, by mnie do ich sekty zwerbowa膰 :D :D :D.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
hahaha dobre , mnie te偶 pr贸buj膮 r贸偶ni zwerbowa膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Cud贸w nie ma, pieni膮dze nie rosn膮 na drzewach. A te wszystkie wynalazki z dziedziny marketingu czy firm szkoleniowych to s膮 zwyk艂e paso偶yty 偶eruj膮ce na dotacjach i ograniczeniu ludzi, kt贸rych m贸zgi og艂upione telewizj膮, internetem, gazetami nie s膮 ju偶 zdolne do przeprowadzenia najprostszego, samodzielnego rozumowania. Je艣li kto艣 zaczyna prowadzenie biznesu od jakich艣 szkole艅 to z g贸ry wiem, 偶e si臋 do tego nie nadaje.

Udost臋pnij ten post

takie pranie m贸zgu sukcesami w MLM by艂o dobre w latach 90 siatych kiedy Polska wysz艂a z marazmu komunistycznego wtedy imponowanie autami, zdj臋cia dom贸w jakie mo偶na mie膰 gdy uwierzysz w siebie dzia艂a艂y ale teraz ? gdy jest internet, 艣wiadomo艣膰 spo艂ecze艅stwa wi臋ksza komu zaimponuje 20 latek jad膮cy mercedesem bia艂ym klasy A ? ucz膮cy jak mo偶na osi膮gn膮膰 sukces wiadomo 偶e szwindel chyba wy艂apuj膮 ch臋tnych na ten "biznes" osoby nieu艣wiadomione

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jakie do艣wiadczenia macie ?

Udost臋pnij ten post