Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mądra_Jola

Jak zakonczyc karmienie

Polecane posty

Witam wszystkie mamy. Zastanawialam sie czy ktoras z Was moze byla w podobnej sytuacji. Moje dziecko ma obecnie 11 m-cy i wciaz jest dokarmiane piersia. W przeszlosci byly proby wprowadzenia mleka modyfikowanego celem okazjonalnego dokarmienia podczas mojej nieobecnosci jednak kazda z nich zakonczyla sie silnymi wymiotami az do oproznienia zoladka. Rowniez podczas proby wprowadzenia do diety calego jajka reakcja byla taka sama. NIe bylo zadnych objawow skornych. Dziecko dostaje czasem gotowane kozie mleko i nie ma po nich zadnych sensacji, je zolty ser z krowiego mleka i rowniez jest dobrze tolerowany. Poki co ostroznie podchodzimy do nabialu, jednak mysle o przerwaniu karmienia piersia i zastanawiam sie co dalej. Czy probowac wprowadzac mleko krowie? czy pozostac przy kozim? po jakim czasie probowac znow jajek? Bede wdzieczna za pomoc.

Gość gość
Idz do pediatry i popros o recepte na bebilon pepti. Moj syn mial tak samo. Po mleku zawsze wymiotowal az chlustalo z niego. Pediatra zalecil nam wiec preparat mleko zastępczy po nim juz nie bylo takich atrakcji. Kolejne proby wprowadzenia nabiału zaczęliśmy po roku i juz nie bylo takich problemów. Ale przede wszystkim idź do pediatry i popros o receptę oraz o skierowanie do alergologa.

Gość gość
Jeszcze zapomnialam dopisac. Alergia na bialko nie musi objawiać sie zmianami skornymi , u nas byly tylko wymioty. Jak bedziesz u alergologa to popros o zaświadczenie o alergii u dziecka na bialko. Wtedy dostaniesz recepty refundowane.

Dzieki za odpowiedz. Problem tkwi w tym, ze moj dziec niestety nie chcial pic mieszanek mlekozastepczych typu bebilon pepti, nutramigen czy mleko sojowe. Chyba dlatego, ze miala porownanie z innymi smakami. Zastanawiam sie jak obejsc kwestie mleka modyfikowanego i jak uzupelniac wapn i inne skladniki w diecie dziecka.

Gość gość
Moj tez na pocztku nie chcial pic. Mimo ze sie nie zaleca to dosladzalam glukoza. Po tygodniu zaczelam dodawac jej mniej az zupelnie nie byla potrzebna bo pil bez problemu.

Gość wifigdańsk
W przeszlosci byly proby wprowadzenia mleka modyfikowanego celem okazjonalnego dokarmienia podczas mojej nieobecnosci od razu obalam pierwszy mit-jak juz dziecko spróbuje mm to nie bedzie chciało piersi. ale z tego co pisesz to twoje dziecko wrecz chce piers a nie chce mm. tak wiec jesli moge spytac czemu chcesz odstawic piers? nie to zebym cię namawiała (podobno wokół panuje "terror laktacyjny" ;) ale jak wam tak dobrze to czemu to przerywac? no ale jesli nadal chcesz jednak przejsc na mm to moze sprbuj bebiko. ja dawałam swojej pierwszej coreczce od 4. mz i ona wrecz uwielbiała je. ja zresztą tez-jest smaczne,słodkie. choc jak mozesz to lepiej karm jeszcze p. ja mma teraz 16msc. i nadal karmie piersią i narazie nie zamierzam przestac. poza bezapelacyjnym faktem,ze takie mleko jest najzdrowsze na swiecie to i jeszcze darmowe;) no i w sumie najwygodniej je podawac tzn nie trzeba kupowac,przygotowywac wyparzac smoczkow butelek itd...;) a skad wiesz ze to alergia na białko? to się robi chyba z krwi testy jeszcze takiemu małemu chyba jakos tak do 3.rz. a dajesz jeszcze cos innego? ja moją mimo piersi karmię wszystkim co my jemy i zadnych problemów nie ma.

Gość gość
Ja mialam z dzieckiem sytucj***ardzo podobna. Wymiotowalo po mleku ze sklepu na aptecznym bylo ok. To kwestia alergi na jakis składnik mleka. Nie dalo sie ustalic na ktory. Nie chodzilo o bialko bo jak karmilam piersia i jadlam nabial takich akcji nie bylo. Przeszlo jak dziecko skonczylo rok. Testy robi sie dopiero po trzecim roku zycia. Wczesniej przy alergiach pokarmowych zostaje metoda prob i bledow. Karmic piersia musialam skonczyc i zostal mi tylko preparat mleko zastępczy. Probowalismy podac kazde mozliwe mleko ze sklepu i konczylo sie za kazdym razem tak samo. Strasznymi wymiotami jak je wspomne to mam ciarki.

@wifigdansk: nie mam pewnosci czy to alergia, testow zadnych nie mialysmy. Tak na logike - jesli probujemy kilku roznych rodzajow mm i bez znaczenia po ktorym i po jakiej ilosci dziecko wymiotuje, jesli podaje zoltko i jest ok, a po podaniu calego jajka dziecko wymiotuje, to nasuwa sie przypuszczenie, ze w gre wchodzi jakas nietolerancja badz alergia. Nie zalezy mi na mm, wrecz przeciwnie chce go uniknac. Karmie mala juz 11 miesiecy i widze, ze coraz bardziej jest zainteresowana "normalnym" jedzeniem. Piersi sie praktycznie nie domaga, nie zasypia przy cycu. Podjada w ciagu dnia 1-2 razy i to wszystko. Nie obraz sie, ale mam wrazenie, ze nie przeczytalas uwaznie mojego posta ;) Ja sama naleze do mam - zwolenniczek kp, ale nie na sile. Jesli dziecko woli zjesc brzoskwinie albo kalafior i popic woda z sokiem domowej roboty, to nie bede mu piersi nachalnie podstawiac. Chodzi mi glownie o uzupelnienie diety w wapn i inne skladniki z mleka matki po odstawieniu.

Gość gość
Podbijam

Gość wifigdańsk
Mądra_Jola przeczytałam twoj post dokladnie i to nawet 2 razy. zawsze tak robię zanim cokolwiek napiszę,nigdy nie odpowiadam pochopnie. no chyba ze niechcący coś przeoczę. ja tez nie wpycham piersi dziekcu na siłe,jak ma ochote na brzoskwinię np. pisałam wczesniej,ze je normalnie całe obiady,wszystko,to co my. daję tylko wtedy gdy sama chcę,gdy np chce się uspokoic,przytulić albo poprostu ma ochotę a moja akurat bardzo to lubi. i dobrze. ale zostawmy to... napisałam o karmieniu bo taki jest tytuł "jak zakończyć karmienie". nasuwa się myśl,ze dziecko chce ssać a ty np musisz wracac do pracy i chcesz zakonczyc a dziecko niekoniecznie. to sugeruje tytuł. tymczasem piszesz ze dziecko nie toleruje mm.tak wiec to zupełnie inny temat. co do alergii u niemowlakow niekoniecznie musi byc tak,ze jak dziecko wymiotuje po czymś co zjadło-od razu musi to być alergia.raczej alergia objawia się zmianami skórnymi,ewentualnie pada na oskrzela. skoro dziecko czesto wymiotuje to moze to byc refluks? lub jakaś inna dolegliwosc układu pokarmowego. moze zrób pod tym kątem badania krwi i cos wyjdzie? pozdrawiam.

Gość gość
zamienił stryjek z siekierki na kijek. Karmisz piersią jest ok a ty chcesz koniecznie odstawić dziecko, które okazuje się że ma alergię? Po co strzelasz sobie w stopę? Zastanów się co piszesz, że dziecko chce kalafior no dobrze, a nawet super ale jeśli chce mleko z piersi, to co to za problem dać 2-3 razy dziennie oprócz normalnych posiłków, rozumiem że możesz chcieć przestać karmić piersią ale zastanów się czy bardziej chcesz odstawić od piersi i mieć cyrki z alergią, latać zmieniać mleka, prać zarzygane pościele, mieć chore dziecko cz nie łatwiej dla ciebie jakby było jak dotychczas? Zalecenia d dobrych alergologów są aby karmić dzieci z alergią do ukończenia 3 lat, po co ci kłopot na własne życzenie?

Gość gość
ostatnie posty popieram!!!!