Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sofia123

Dobra strona islamu

Polecane posty

Gość Sofia123

Witam serdecznie, z góry proszę o kulturę dyskusji :) Otóż, zamieszkuję od 2 lat w kraju arabskim i doszłam do wniosku, że islam jest naprawdę przyjazny kobiecie. Otóż, mężczyzna kierując się wyborem żony zwraca uwagę na jej wartości wewnętrzne, zaangażowanie w życie rodzinne, religijne, wygląd nie stanowi pierwszego miejsca. Przyznam, że jestem dziewczyną ze wsi, i zawsze lubiłam kuchenne rewolucje, biesiadowanie rodzinne i nieeksponowanie ciała i jakoś nie znalazlam fanatyka mojego stylu życia. Ciekawa jestem, czy w Europie ceni się jeszcze fakt posiadania wyżej wymienionych cech przez kobietę ? Pozdrawiam serdecznie.

Gość gość
płakać się chce od takich sądów. Islam może i jest przyjazny kobiecie ale jest to religia wyznawana przez fanatycznych mizoginów ze wszystkimi tego konsekwencjami, więc szkoda się rozwodzić nad pięknem tej religii.

Gość gość
Jedyną dobrą stroną islamu jest to, że kobietę traktują jako brudną i przez to nie jest godna przywilejów swoich panów.

Gość gość
arabki to nie kobiety,,,to tyranki

Gość Sofia123
No dobrze, zgodzę sie odnośnie wielu przykładów fanatyków, a kobieta faktycznie jest skupiona na pracy w domu. Ale jak to jest z nami - Polkami, czy my nie musimy dbać o dom, dzieci i męża ? Czy to nie my wykonujemy pranie, sprzątanie gotowanie ? plus pracujemy zawodowo ? One mają za zadanie troszczyć sie wyłącznie o sprawy domowe, a finanse je nie interesują, nie jest to sprawiedliwy podzial ? Wątpię, aby nasi partnerzy wykonywali połowę prac domowych, tak jak my pracujemy zawodowo, dzieląc z nimi finanse.....

Gość gość
weź pod uwagę,że te kobiety nie mają WOLNEGO WYBORU i to jest cały szkopuł.

Gość gość
jeżeli ci pasuje być kurą domową na smyczy swojego pana to czemu nie 🖐️

Gość gość
dziecko , nie wiesz nic o islamie i chcesz dyskutowac, to juz nawet nie jest denerwujace tylko przykre, piszesz jakies farmazony trzy po trzy i robisz z siebie kompletna ignorantke a moze przejdz na islam znaj sobie meza np z Pakistanu albo z Syrii czy Iraku z Afganistanu - jak widisz do wyboru do koloru i zyj sobie tam spokojnie pilnujac domowego ogniska

Gość Sofija123
Dziękuję za opinie, chyba zadalam pytanie z sentymentu, czy też refleksji, trochę żalu ? że u nas mimo wszystko prym wiedzie sprawa wizualna, a nie to co w sumie jest ważne, żeby rodzinę stworzyć. Chyba zrobię ciasto ;)

Gość Sofija123
Nie - dziecko, to raz. A o islamie wiem więcej, niż chyba Ty sam/a i niejeden muzulmanin

Gość gość
u nas ważna jest jednak wolność kobiety. A że i u nas są niewolnice domowe to fakt, tylko,że to jest wybór tych kobiet a nie odgórne prawo religijne. Chociaż hierarchowie kościelni nie mieliby nic przeciwko :D

Gość Hermin
Wolność kobiety :D :D :D Która leci z jęzorem na brodzie do przedszkola, żeby oderać dzieci, po drodze wpada do marketu zrobic zakupy za ciężko wycharowane pieniądze, a potem cieszy się, że ugotowała jednak wczoraj zupę, to będzie miała czas, żeby przytrzymac męża, który czeka na drugie danie oglądając tv :D :D

Gość gość
Jedź gdzieś do Pakistanu albo Iraku, znajdź męża i zostań tam. Jednej idiotki mniej będzie.

Gość gość
Tam tez prym wiedzie sprawa wizualna. Czy kobieta jest ladna czy nie wiedza jej krewni oraz jej kolezanki. Przed nimi sie tak nie zaslania. To oni potem zadecyduja komu maja ja oddac/sprzedac. Czy wiesz o tym ze prawem kobiety w Islamie jest prawo jej meza? Oznacza to ze ma byc calkowicie posluszna jego woli a jak on znajdzie sobie nastepna to ma to zaakceptowac i nowa zone wspierac. Nieposluszenstwo mezowi czesto karane jest smiercia ukamienowaniem.

Gość gość
każdy jest kowalem swego losu. jak sobie wybrała pana męża i jej to pasuje to czemu nie?

Gość Sofia123
Podpisuję się pod Hermin, i tak właśnie odbieram tę 'wolnośc' naszą europejską :)

Gość gość
to przejdź na islam bedziesz mieć prawdziwą wolność

moja Sofio :) czy twoja tęsknota za islameam nie jest w rzeczywistości tęsknotą za - nazwijmy go oględnie - prawdziwym mężczyzną ?:) takim który jest odpowiedzialny , nie skłonnym do głupot , pełnym humoru a jednocześnie doceniającym swoją zonę ?:)

Gość Sofia123
Allium - otóż tak, uderzyłas/eś w samo sedno. I poniekąd zadałam takie pytanie w pierwszym poście !

Gość gość
To wyjątkowo źle szukasz!

a nie wydaje ci się , że - tak jak wszędzie - mężczyźni dzielą sie na tych " prawdziwych " :) i resztę i islam nie jst wyjątkiem ?

Gość gość
Akurat islam jest zaprzeczeniem tego.

Gość gość
do autorki: z islamem jest jak z komunizmem,w teorii piękny , w praktyce nie dla ludzi ( czyt. w praktyce islam nie jest dla kobiet )

Gość gość
nie majac zielonego pojecia ...o ich zyciu i religii faktycznie tylko wam gary pozostaly;))

Gość Sofia123
Ok, poniekąd macie rację, na pewno synonimem będzie konserwatyzm dla określenia tematu. Ja po prostu, zostałam wychowana na wsi, mieszkałam w mieście, a nawet w róznych miastach polskich, i chyba zmęczyło mnie trochę mierzenie cellulitu i pokpiewanie z kobiet, które np. z własnej woli zostaje w domu i wychowuje dziecko. Nie spożywam alkoholu, ze względów religijnych, tak, jestem katoliczką, i zawsze budziło to zmieszanie wśród poinformowanych osób. No cóż, czekać, pozostaje, czekać ;)

Gość gość
zdesperowana panna szuka ratunku w islamie w myśl zasady: wszędzie dobrze gdzie nas nie ma smutne

życzę ci powodzenia :) wśród chrześcijanin t są jeszcze mężczyźni - nie faceci , nie chłopcy -ale mężczyźni :)

Gość Sofia123
Dziekuję za dyskusję, wszystkiego dobrego życzę ! Każda sugestia była sluszna. Na przekór wszystkiemu, idę piec to ciasto :)

Gość gość
W jakim kraju mieszkasz?

Gość gość
coś co ogranicza prawo wyboru nie jest dla mnie dobre.