Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćmama

4LATKIPoprawność struktur gramatycznych i umiejętność poprawnego budowania zdań

Polecane posty

Gość gośćmama

Jak to wygląda u Was-rodzice czterolatków? Moje dziecko gramatycznie kuleje Takie wyrazy jakie wymyśla, próbując odmieniać na przykład przez przypadki, to naprawdę, nigdy bym na coś takiego nie wpadła. Poprawiam ją, ale ona uparta twierdzi że tak jak mówi jest ładniej lepiej i tak będzie mówiła...-co robić?

Gość gość
Może żeby przybliżyć problem, napiszę tutaj, przykładowe zdanie ułożone przez moją córkę: ,,a jakbym, wzięłabym, taką dużą piłkę i utopiła w wodzie to by wypływała i uratowała by mnie" tego typu problem mam:O

Gość gość
chcesz z 4-latki polonistke zrobic

Gość gość
To takie jedno z krótszych zdań przytoczyłam. Te dłuższe są na tyle skomplikowane że, nie potrafię ich powtórzyć nawet, ponieważ nie domyślam się ich znaczenia ...

Gość gość
Nie chce z niej zrobić polonistki Chcę żeby chciała mówić poprawnie-ale ona nie chce:(

Gość gość
Poprawiacie swoje dzieci kiedy mówią niepoprawnie?

Gość gość
ma czas, nic na siłę, naprostują ją w szkole, a do przedszkola chodzi?

Gość gość1a
Poprawiaj za każdym razem, ale nie denerwuj się jak nie będzie chciała powtarzać. Twoje powtarzanie poprawnych form się jej osłucha i kiedyś sama będzie wszystkich poprawiała :P Spokojnie, nic na siłę, jednak konsekwencja wskazane. Nie pozostawiaj błędów bez poprawki, jednak nie naciskaj. Córka na złość będzie mówiła źle. Także głowa do góry ;)

Gość gość1a
W szkole naprostują? Oj, kiepska sprawa. Teraz tacy pedagodzy, że aż mózg boli. Poprawną wymowę dzieci wynoszą w większości z domu. No może na farcie trafi się jakiś mądry nauczyciel, wzór. Jednak zbyt dużych nadziei w szkole bym nie pokładała, jeśli chodzi o polszczyznę.

Gość gość
Tak do przedszkola chodzi i przynosi stamtąd przedziwne formy gramatyczne.

Gość gość1a
Bo dzieci w przedszkolu mówią bardzo niepoprawnie. Jednak jak mają mówić, skoro nawet nauczycielka mówi do wychowanka "Czemu zeszłeś?", czy "Tu się włancza światła". O zgrozo... W przedszkolu gadają dziwnymi wyrazami, formami, w niektórych domach tak samo, inne dzieci słuchają i tak to się dzieje.