Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy muszę informować pracodawcę o tym że chcę

Polecane posty

Gość gość

podjąć drugą pracę? Na razie jeszcze nie pracuję, ale zapisałam się na szkolenie, po ukończeniu którego pozytywnie będę mogła podjąć pracę jako doradca klienta. Praca jest na umowę zlecenie, po 8 h dziennie. W sobotę dostałam jednak jeszcze jedną propozycję pracy. Byłaby to praca na umowę o dzieło, o charakterze dodatkowym, zatem nie kolidowałaby czasowo z tą pierwszą.

Gość gość
nie musisz informować

Gość gość
musisz poinformowac, poniewaz wtedy masz inna umowe i taz odkladane inne skladki

Gość gość
Właśnie się nad tym zastanawiałam. Niby byłaby to umowa o dzieło, więc nie będę zgłaszana do ZUS (w przypadku pierwszej tak), ale na wszelki wypadek wolałam zapytać, żeby potem nie było problemów. Dzięki.

Gość gość
Ale to jest umowa o dzieło, gdzie składek nie ma. Ja rozumiem, gdyby to była druga umowa zlecenie, ale w tym wypadku jej nie ma.

Gość gość
nie musisz informować na bank, sama pracuję u innego pracodawcy na umowę o dzieło i nikomu nic do tego, składki to osobna mańka od każdego pracodawcy

Gość gość
Jasne ze musisz, chyba ze chcesz miec potem problemy, w um zlecenie to sie w ogole nie baw jak amsz prace bo cie jeszcze wypierdzieli ze nie starasz sie tak u niego. a bezrobotnych pelno. ale dzielo? ja pracowalam na dzielo i musialam w kwest zaznaczac ze mam taka umowe wiec sadze ze lepiej powiedziec

jeśli będziesz wykonywać inny rodzaj pracy to nie musisz, jeżeli jednak ta dodatkowa praca będzie związana pośrednio lub bezpośrednią z wykonywaną obecnie pracą to powinnaś poinformować pracodawcę i nie chodzi tu o rodzaj zatrudnienia a o branżę w której pracujesz i będziesz/ planujesz podjąć pracę dodatkową, warto jeszcze zobaczyć jak jest ta kwestia poruszona w umowie i regulaminie firmy

Gość gość
Tzn. w tej dodatkowej już mówiłam o tym, że staram się o pracę w innej firmie, która byłaby stała, na co przyszły pracodawca powiedział, że nie ma problemu. Zastanawiam się tylko, czy zgłaszać to też w tej pierwszej? Dodam, że ta praca dodatkowa to tylko 3 h dziennie w godzinach, które nie kolidują z pierwszą pracą.

Gość gość
Nie, to zupełnie inna branża - byłaby to praca jako copywriter.

Gość gość
Siemka, mam zbliżony problem co autorka. Też pracuję na umowę zlecenie, ale dostałam właśnie propozycję napisania artykułu do pewnego czasopisma, za który dostanę pieniądze. Też to będzie umowa o dzieło. Rozumiem, że nie muszę o tym informować swego dotychczasowego pracodawcy?