Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie zupy lubią wasze dzieci

Polecane posty

Gość gość

witajcie szukam inspiracji, bo wiadomo nie da się znać wszystkich zup, mój syn ma 1,5 roku jest bardzo wybredny i szukam przepisów na jakieś dobre zupy lubiane przez dzieci. Najbardziej uwielbia pomidorówkę, ale wiadomo nie będzie jadł jej ciągle w kółko :] Podajcie przepisy

Gość gość
Moje dziecko też 1,5 roku ostanio ma faze na rosół i tylko rosół by w kółko jadł .Ale uwielbia też szpinakową , z zielonego groszku, żurek i z cukinii.

Gość gość
jescze zapomniałam napisać w ramach urozmaicenia tej ukochanej pomidorowej możesz mu zrobić domowe klueczki kładzione np szpinakowe czy ziołowe są proste do zrobienia a to zwsze coś innego.

Gość gość
Barszczyk biały z białą kiełbaską (gotujesz białą dobrej jakości kiełbasę, na tej wodzie robisz żurek - taki z butelki, dodaj czosnek, majeranek, tymianek, ziemniaczki pokrojone w drobną kostkę; jak zupa się ugotuje, wkrawasz do niej kiełbaskę, podajesz z pieczywem lub bez). Ogórkowa - hit dla wielu dzieciaków - robisz wywar mięsno-warzywny (np. skrzydełko lub udko kurczaka, włoszczyzna, sporo przypraw: listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, lubczyk), wrzucasz ziemniaczki pokrojone w drobną kostkę. Jak wszystko zmięknie, dodajesz 2 nieduże ogórki kiszone starte na drobnej tarce, gotujesz jeszcze parę minut, możesz doprawić jogurtem naturalnym lub łyżką śmietany :)

Gość gość
a ta szpinakowa mnie zaciekawiła, jak ją dokładnie robisz? u nas rosół i ogórkowa się przejadła (dzięki Bogu, bo ja gotuje od razu wszystkim, i jak ogórkową kochałam tak ją znienawidziłam). Barszczyk muszę spróbować :]

Gość gość
Jak świeży szpinak to można przesmażyć na maśle z ząbkiem czosnku i dodać do wywaru z mięsa i warzy i zblendowac. Tylko ziemniaka nie blenuje i kroję go w kostkę , można zrobić tak samo z marchewką albo podać z kluseczkami zamiast ziemniaków. Jeśli robie z mrożonego to omijam etap podsmażania tyko dodaję do zupy pod koniec żeby się chwile pogotował i blenduje.

Mój je praktycznie każdą zupę. Teraz ze względu na upały lubi chłodniki - warzywne i owocowe np. z rzodkiewką i koperkiem , ogórkowy z orzechami , pomidorowy , selera i gruszki , truskawkowa / jagodowa / wiśniowa - koniecznie z kluseczkami , ala leniwe lub zacierka. Zupy na ciepło : zupa krem z kalarepy zupa krem z kukurydzy - nie zawsze miksuje,bo mój lubi też całe warzywa cytrynowa z kurczakiem i ryżem barszcz ukraiński ogórkowa pomidorowa rosół krupnik jarzynowa

Gość gość
Jak lubisz suszone pomidory to można drobno posiekać i posypać nimi na koniec zupe jak już jest na talerzu. Suszone pomidory super pasują do szpinaku.

Gość MarikaSana
W przypadku dzieci mogą się sprawdzić zupy kremy, w przypadku mojego synka tak właśnie jest, szczególnie jeśli dodam do tej zupy groszki ptysiowe :) Wiecie co, nawet jestem w stanie przemycić krem z brokułów z tego przepisu: https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/zupa-krem-z-brokula-z-pudrem-orzechowym-836.html z pudrem orzechowym :D Powiem, że Kacperek go naprawdę lubi, a gdy widzi normalne brokuły np. w jarzynowej to ucieka... Więc te kremy naprawdę się sprawdzają.

Gość gość
Moi chłopcy uwielbiają kluseczki lane na rosole.