Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moc soczewek i moc okularow chyba nie jest taka sama prawda

Polecane posty

Gość gość

? Coś kojarzę,że kiedyś okulistka mówiła mi, że soczewki są bliżej oczu, więc muszą mieć słabszą moc. Czy orientujecie się, jak to się określa? Konkretnie chodzi mi o to, że mam okazję przebadać wzrok u optyka,gdzie nie pracują z soczewkami. Myślicie, że mimo to poda mi parametry i dla okularów, i soczewek? Tzn czy będzie umiał? Nie wiem, czy to okulista bada, czy jakiś technik...

Gość gość
nikt nie wie?

Witam,okulista która Cię badała jak najbardziej miała rację. Soczewka znajduje się na rogówce natomiast okulary w pewnej odległości od niej w związku z czym inaczej załamują się promienie wpadające do oka i w innym miejscu powstaje obraz. Z reguły jest tak, że jeżeli pacjent ma wadę mniejszą niż 3 dptr to rzeczywiście jest możliwość, że dobrze będzie widział i okularach i soczewkach o tej samej mocy ponieważ w tym zakresie załamanie promieni (kąt odchylenia załamania) jest tak mały, że nie odczuwalny dla pacjenta. Jeżeli wada ta jest większa to musi być osobne badanie. Najlepiej poprosić optyka lub optometrystę o badanie pod kątem okularów lub soczewek w zależności od tego jakie są preferencje pacjenta.Jeżeli badanie odbywa się pod kątem soczewek jest ono wykonywane trochę inaczej. Składa się z trochę innych badań. Lekarz stwierdza czy pacjent nie ma przeciwskazania do noszenia soczewek np. zespół suchego oka, cukrzyca itp. Jeżeli nie ma to powinien zaaplikować pacjentowi konkretne soczewki (dobrane na podstawie uprzednio zrobionych badań), sprawdzić jak soczewka zachowuje się na oku, czy jej parametry są odpowiednie, jak pacjent w nich widzi itd.Często zdarza się, że pacjent ma robione badanie komputerowe i tylko na tej podstawie lekarz wypisuje receptę na okulary a nierzadko łącznie z soczewkami. Strzeżcie się tego. Badanie komputerowe wskazuje tylko punkt wyjścia od czego, a dokładnie od jakiej mocy lekarz może zacząć badanie. Proszę nie dać się zwieść w taki sposób. Bo można mieć później większe problemy z oczami i wzrokiem.Tak więc najlepiej pytać czy w danym zakładzie robione jest badanie z dopasowaniem soczewek.

Łatwo to sprawdzić. Jeśli nosisz okulary załóż je na nos. Skup wzrok na jednym punkcie lub jakiejś rzeczy. Zacznij powoli je odsuwać. Obraz zacznie się zamazywać i nie będzie taki wyraźny. Właśnie po tym można stwierdzić, że odległość ma znaczenie. W pewnej odległości od oczu trzeba byłoby zmienić moc szkieł, aby znów można było widzieć ostry obraz oglądanego przedmiotu lub punktu.

Gość gość
No właśnie problem w tym, że tam gdzie ja chcę iść nie pracują na soczewkach i tylko mogą mi zbadać wzrok komputerowo i zastanawiam się, czy ta osoba badająca będzie umiała podać też parametry dla soczewek. Ja noszę soczewki od kilku lat, więc zespół suchego oka itd odpada, nie trzeba tego badać

Gość gość
ale co to znaczy, że nie pracują na soczewkach? nikt ci w trakcie badania wzroku nie zakłada soczewek na oczy co nie przeszkadza w określeniu ich mocy. każdy okulista ci poda bez problemu moc zarówno do okularów jak i soczewek. a dobór mocy wyłącznie na podstawie badania komputerowego, to absurd- ten wynik z kompa, to zazwyczaj punkt wyjścia i okulista go modyfikuje w trakcie dalszego badania

Gość gość
na podstawie tylko wydruku z kompa będziesz miała źle dobrane moce- najprawdopodobniej za silne- nigdy mi się nie zdarzyło, żeby ten wydruk był identyczny z końcowymi ustaleniami

Pomijając temat, że totalną abstrakcją jest dobieranie komuś okularòw na podstawie samego badania komputerowego. To tak lekarz może podać moc soczewek na podstawie tabeli przeliczeniowej, ale jest to wartość teoretyczna. Co jeśli po założeniu soczewek pacjent stwierdzi, że źle widzi? Dlatego potrzebne jest dobranie odpowiednich soczewek w gabinecie. Inaczej to strata czasu i pieniędzy pacjenta no i nieodpowiedzialne podejście osoby, która wykonuje badanie.

Gość gość
problem w tym ze ja nie wiem czy to lekarz bada, czy nie jakis technik optyk czy cos takiego. to lepiej isc normalnie do okulisty?

Najlepiej do lekarza okulisty lub optometrysty. Choc z mojego pkt widzenia i doswiadczenia z wiekszym przekonaniem ku oprometryscie. Optometrysta powinien zrobic badanie pod katem i okularow i soczewek.

Gość gość
dokładnie, dobry okulista wszystko wyjaśni - ja jak miałam pytania co do soczewek (bo nosze od dłuższego czasu) to u mojego okulisty ( www.drmichnowski.pl )wypytałam o wszystko dla jasności. Mysle,że to najpewniejsza opcja :)