Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dieta białkowowęglowodanowa czy ktoś wyjaśni

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio słyszałam o takiej diecie, gdzie czasami są dni białkowe, czasami nisko- i wysokowęglowodanowe (50 i 150g czy jakoś tak). Czy ktoś może coś więcej wie na temat tej diety? Z tego, co wiem, to ona jest na lekkie schudnięcie + wyrobienie masy mięśniowej. I druga kwestia - ostatnio liczyłam swoje zapotrzebowanie na kalorie, wyszło mi 2200, a jeśli chcę wolno chudnąć to 2000. Ja spożywam ok. 2400-2600, a waga stoi w miejscu (w sensie nie tyję). Od znajomej słyszałam natomiast, że ona powinna jeść 1500 kcal, a je 1300 i była zaskoczona, że można mieć to zapotrzebowanie tak wysokie. Czy można mieć tak niskie?

Gość gość
zapotrzebowanie to zapotrzebowanie,masz takie jakie masz w danej sytuacji,jak można tego nie rozumieć? Nie wiem ale wytłumaczę Ci to najprościej jak potrafię...jeść albo żreć to możesz co chcesz i ile chcesz,od dawna naukowo jest udowodnione,że diety to mit,będziesz wyglądać i tak wedle tego co jesz(tak było do niedawna,że jesteśmy tym czym jemy) oraz ostatnio pojawiła się nowa hipoteza w tym temacie która mówi,że również jesteśmy tym co robimy a nie tylko co jemy...tak więc reasumując,jesteśmy tym co jemy i co robimy,jeśli jesz dużo a robisz mało,robisz mało i jesz mało,jesz mało a robisz dużo(paradoks ale całkiem możliwy,chociaż jak nie masz energii to raczej zbyt wiele nie zrobisz) to i tak będziesz źle wyglądać,bo jeść musisz jak sama zaznaczyłaś na miarę swoich zapotrzebowań...ogólnie jest przyjęte,pomijając fakt osobistego metabolizmu,że 2000 dla kobiety i 2500-3000 dla mężczyzny to norma tylko teraz pytanie czym jest norma,otóż norma to typowe przegrywanie życia,zero pasji,sportów,zwykłe obowiązki domowe,praca,nostalgia i nic poza tym...i tutaj pojawia się Twoje zapotrzebowanie o które pytasz,czy wiesz ile spalają kalorii Twoje typowe obowiązki i czynności za dnia? np. dojeżdżam do pracy rowerem 5km,wieczorem idę z psem itp itd. oczywiście biorąc pod uwagę swój metabolizm,musisz mniej wiedzieć czy masz powolny,szybki,umiarkowany itp...ponieważ ja mogę spalić 100 kalorii dojeżdżając do pracy Twoim rowerem ten sam odcinek a Ty możesz 200 a nawet 300...jako ciekawostkę podam Ci,że moja koleżanka z pracy je dziennie około 4000-5000 kalorii a wygląda bosko,ledwie 58 kg przy 170 -kilku centymetrach,pewnie myślisz sobie co za głupie marzenie,otóż nie,to jest jej zapotrzebowanie dzienne ponieważ żyje pełnią życia,wiecznie coś robi,czasami kilka rzeczy na raz,50 km co drugi dzień na rowerze,codziennie około 10 km,fitness,basen,rolki(rzadziej,2 razy w tyg.) i wiele innych wypadów o których nie ma sensu pisać bo to jej prywatne życie;) znam tez kobiety które mają zapotrzebowanie 1500 kalorii ale nie ma za bardzo o czym pisać bo poza zmyciem garów,zrobieniem kanapki do pracy i plotkami wieczorem z koleżankami to nie ma w jej życiu innego zapotrzebowania :) teraz już rozumiesz czym jest "zapotrzebowanie"? bo czytając Twój post chyba tak naprawdę nie rozumiałaś czym jest zapotrzebowanie a nie czy można takie mieć jak koleżanka i czy to duże czy małe;)