Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szok

Polecane posty

Gość gość

Właśnie oglądam na TLC program o 1 wszej komunii i jestem w lekkim szoku jak się rodzicom przewraca w głowach! Kucyk jako prezent albo plazma full HD Przyjęcie w stylu pałacowym wszystko na pokaz by wzbudzić zazdrość. Ot hipokryzja katolików. A podobno to sakrament dla was najważniejszy. Robić taka szopkę tylko snobistyczny polak potrafi. Od dawna tj 10 lat już mieszkam we Francji. Komunia ? Owszem nauka w kościele w sobotę lub niedziele. Dziecko ubrane w białą szatę często alba lub białe spodnie i t shirt. To jest sakrament. Nie pokaz Kocham ten kraj za to ze jest zupełnie oddzielony od spraw wiary. Dodam tylko ze kościół francuski należy do grupy najbiedniejszych. Pozdrawia

Gość gość
Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Jeżeli ktoś jest bogaty, to zapewne dla swojego dziecka zrobi bardzo wystawną Komunię, taką jaką opisujesz. Ale w zwykłych, polskich, średniozamożnych domach są zwykłe Komunie. Na początki Kościół, przyjęcie, tort, jakieś prezenty i do domu. Byłam w maju na właśnie takiej Komunii i wiem, co mówię. Dziecko dostało tradycyjnie rower, jakieś książki, bombonierki, pieniądze i tyle. Ja też miałam taką Komunię i myślę, że to jest norma. A to co jest opisane, to jest jakieś odstępstwo od normy, trochę zrobione pod publikę, ale nie zaprzeczam, że takich sytuacji w ogóle nie ma.

Gość gość
Komunia od zawsze byla glownie pretekstem do "zaszpanowania", swoja mialam jeszcze za czasow komuny i juz wtedy byl to wyscig na sukienki, przyjecia i wartosc prezentow, chociaz nie bylo takich mozliwosci a tym samym i szalenstw, jak teraz.