Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iga6

Progesteron, w którym dniu cyklu wykonuje się badanie?

Polecane posty

Gość Iga6

Witam, W którym dniu cyklu można zbadać progesteron, cykle mam nieregularne 25-35. staram się o dziecko, prolaktyna podwyższona. Przed wizytą u lekarza na własną ręke chce zbadać ten hormon ponieważ mam brązowe plamienia przed miesiączką które ponoć mogą oznaczać kłopoty z progesteronem :/

Gość gość
23 - 24 dzien cyklu, tez mialam podwyzszona prl i endokrynolog kazala w tych dniach zrobic.

Gość gość
zrob sobie tez TSH bo podwyzszona prl moze byc wynikiem niedoczynnosci. i nie patrz na normy do 4,5 przy tym TSH bo sa zawyzone. mloda kobieta ma miec TSH ponizej 2! zwlaszcza jak chcesz byc w ciazy. to b. wazne dla dziecka!

Gość Iga6
Dziękuję za odpowiedzi :) Dokładnie tak choruję na niedoczynność tarczycy, tsh 3,70 zbijam je euthyroxem. Prolaktyna z 25,15 ng/ml po braniu bromergonu przez dwa miesiące podskoczyła do 34,95 ng/ml, skoro bromergon jest na obniżenie prl to dlaczego po jego stosowaniu wzrosła? orientuje się ktoś może? Wiec odstawiłam bromergon (zle sie po nim czułam) i rozpoczełam kurację z castagnusem i wiesiołkiem. Miał ktoś doświadczenie z tymi specyfikami?

Gość gość
a dlugo leczysz sie na niedoczynnosc? jaka masz dawke i czy obniza Ci sie to TSH? tez od niedawna sie lecze. prl jest podobno wrazliwa na stres i inne czynniki. nie mozna jej badac np. gdy wspolzylo sie dzien wczesniej albo podejmowalo intensywny wysilek fizyczny, moze ja nawet chwilowo podnosic jakas infekcja, choroba.

Gość Iga6
Leczę się od około dwóch lat. Dawka 25, jedna tabletka dziennie. Po euthyroxie ładnie spada tsh. jakis czas temu Miałam 7,15 po ok 4 miesiacach juz az 0,22 czyli nadczynność. Odstawiłam euthyrox całkowicie i po jakiś 5 miesiacach znów 5,17. wczesniej bralam euthyrox jak mi sie przypomnialo ale Teraz regularnie biore. Pewnie juz mam mniej nawet niz te 3,73 bo to wynik z przed dwoch miesiecy. Do zajscia w ciaze musi byc miedzy 1-2. Jestem po poronieniu i od jakis trzech lat staram sie o dziecko i nic :( moze jak zbije ta prolaktyne to w koncu sie uda :(

Gość gość
ja przy prl ok. 45 mialam idealny progesteron ktory mial wg lekarki znaczyc, ze owulacja najprawdopodobniej wystepuje prawidlowo a gdy zaczelas sie na poczatku leczyc euthyroxem to jednoczesnie wtedy bralas te bromergon czy to dopiero pozniej ktos Ci to wlaczyl w leczenie?

Gość Iga6
Najpierw sam euthyrox, lekarz powiedzial ze to od niedoczynnosci moze byc podwyzszona prl a jak obnize tsh to obnizy sie tez prolaktyna. Potem powiedzialam lekarce ze staramy sie o dziecko i dolaczyla bromergon. Ale zastapilam go castagnusem.