Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktos mi wytłumaczy pare rzeczy odnosnie wynajecia mieszkania ?

Polecane posty

Gość gość

O co chodzi jesli w ofercie jest napisane *cena najmu - 850 zł Czy taka kwote place co miesiac ? Czego ona wlasciwie dotyczy *450 zł czynsz To place co miesiac, i to jest rachunek za prad wode itp. * kaucja dwumiesieczna czyli zaliczka ? potem zwracana jest? I moje pytanie jeszcze takie, czy jesli calkowity koszt wynajmy to pwiedzmy 1200 zł , a mieszkanie jest 2 pokojowe, to cena rozklada sie na dwie osoby, czy kazda osoba placi tyle ? w niektorych ofertach jest napisane tylko "Do ceny najmu (850 zł ) należy doliczyć komorne około 300 zł + opłata za wodę, prąd i gaz." a gdzie czyns ? jesli nie jest napisane to w taki razie co mam uznac za czyns ? Przepraszam za pytania, ktore dla was moja sie okazac totalnie głupie, ale jestem zielona w tym temacie i chce sie wszystkiego dowiedziec. Czlowiek w koncu nie rodzi sie z wiedza, tylko ja nabywa, a kiedys trzeba to zrobic, od kogos na pewno. Dziekuje z gory za pomoc ;)

Gość gość
up

Gość gość
Nikt nie pomoze ? :(

Gość gość
Cena najmu czyli 850 idzie do właściciela co miesiąc. 450 czynsz do spółdzieli mieszkaniowej? Kaucja będzie 850 x2 Jestem prawie pewnie pewien że to cena za całe mieszkanie,nieważne czy będą mieszkać 1 czy 2 osoby. Jestem pijany mogę się mylić...

za mieszkanie płacisz tak: 1. jednorazowo kaucję w wyznaczonej przez właściciela kwocie - zwyczajowo 1-mczny wynajem kaucja jest zwracana na koniec wynajmu, jeśli nie wyrządziłaś szkód, które własciciel pokryje sobie z tej kaucji 2. odstępne - to, co idzie do kieszeni właściciela (co m-c) 3. czynsz - to, co idzie do administracji (co m-c) 4. liczniki - to, co zużyjesz i jest spisywane z liczników (woda, prąd, gaz) - róznie, zależy, jakie rachunki przychodzą, np. prąd jest raz na 2 m-ce 5. media (jeśli chcesz i są umowy pozawierane) - co m-c

Gość gość
Dziekuje za odpowiedzi :) A myslalam , ze jak place np 400 zł czynszu to w to sie wliczaja juz rachunki za gaz, wode itp.

Gość gość
Nie wiem jak to jest w waszym mieście,ale ja np.mam w czynsz wliczony gaz,wodę,ogrzewanie i śmieci.Oczywiście jak zużyję za dużo to muszę dopłacać.

Gość gość
No wlasnie, ja bylam przekonana, ze tak jest..

Gość gość
komorne to inaczej czynsz, to oplata dla aministratora + wywoz smieci, sprzatanie klatki schodowej, prad na klatce , remonty biezace itp. W tej cenie czesto jest zaliczka na wodę( potem sie sprawdza wg licznika i doplaca lub sa zwroty). czasem jesli jest CO w zimowym czynszu jest tez cena ogrzewania. Ale jesli wszystko jest na licznik to placisz dodatkowo ( oprocz czynszu)za to co zuzyjesz. Spytaj po prostu czy woda np w to wchodzi. Prad placisz sama. Niektorzy wynajmujacy pokrywaja wszytkie koszty i podaja calaosc, jako placisz co miesiac ale to rzadziej. Spytaj. jesli mieszkanie jest na 2 osoby musicie sie miedzy soba umowic co do oplat biezacych- wynajmujacy ma otrzymac te 1200, obojetnie mu, jak sie dzielicie. Kaucje dostajesz z powrotem, jesli nie ma dlugów i zniszczeń