Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MaM141

Posłuchać serca czy rozumu?

Polecane posty

Gość MaM141

Słuchajcie, mam ogromny problem a podjęta decyzja ma wpływ na reszte mojego życia. Studiuje zaocznie pedagogikę, mam 23 letniego chłopaka i pełno planów na przyszłość. Od zawsze marzyłam o pracy pedagoga, po prostu czuje że to moje powołanie. Ale mniejsza o to. Mój chłopak ma rodzine w Anglii. Jego rodzice są dość zamożni. On jest zdania że w Polsce nie jest w stanie zapewnić sobie życia na poziomie. I właśnie dlatego w sierpniu wylatuje do Anglii, do swoich rodziców. Oni mają duży dom, własną firme i są szczęśliwi że ich syn podjął taką decyzję. Oczywiście nie ma zamiaru mieszkać u nich, ma zamiar podjąć normalną prace i wynająć a potem kupić własne mieszkanie. Wiem że on bardzo chce abym z nim wyjechała. Mamy wspólne plany na przyszłość. Ciężko jest mi podjąć właściwą decyzję, gdybym wyjechała musiałabym przerwać studia. Co więcej z jego rodziny znam tylko rodziców i babcie. Nie wiem jak reszta rodziny zareagowałaby na mój przyjazd. Z drugiej strony wiem że jeżeli zostane tutaj w Polsce mój związek rozpadnie się, a to jest ostatnia rzecz jakiej bym chciała. Nie wyobrażam sobie życia bez tego człowieka a moim zdaniem taki związek na odległość nie ma szans przetrwać. I dlatego mam pare pytań: Jak wyglądają studia w Anglii? Czy ciężko jest tam ze znalezieniem pracy? Czy faktycznie warunki życia są tam lepsze? I czy postąpie rozsądnie jeśli zdecyduję się z nim jechać?

Gość gość
Jestem w Anglii od dwoch lat. Stwierdzilam, ze studia rozpoczne tutaj, ale dalej mi sie to nie udalo. Kiedy wyjezdzasz za granice, musisz chwytac sie byle jakiej pracy: nastaw sie, ze musialabys pakowac kurczaki przez 10 godzin dziennie (jezeli przez agencje praca np.). Jezeli masz dobry angielski, znajdziesz lepsza prace- niestety, poki nie zrobisz studiow pedagogicznych albo nie dorobisz odpowiednich papierow do tych polskich, w zawodzie nie znajdziesz pracy. Moim zdaniem rozsadnie byloby skonczyc studia, o ile zostalo ich Tobie malo, a do chlopaka dojechac pozniej: on w tym czasie moglby zapracowac na pokoj/ mieszkanie dla was. Licz sie z tym, ze w Anglii ciezko rozpoczac studia obcokrajowcowi: zaninm zaczniesz studiowac minie kolo roku, bo jezeli masz mature, musisz isc na kurs przygotowawczy do testu, ktory jest przepustka do studiowania. Studia sa bardzo drogie, ale niemalze kazdy student bieze kredyt, ktory mozna splacic po ukonczeniu kierunku. Z reguly najpierw idziesz do colleageu na rok a potem na uniwerek. W tym czasie mozesz dorabiac na boku (sam test tez jest platny). Szczerze? Po Twoich studiach w Polsce zarobisz mniej niz ja zarabiam pracujac tutaj byle gdzie. Takze moim zdaniem poczytaj o ofertach studiow w miescie, o wymaganiach: wyjedz, poszukaj pracy i odkladaj na dalsza nauke. Patrz na siebie i na to, co dla Ciebie dobre i nie ogladaj sie na innych. Mam nadzieke, ze pomoglam, jakby cos sluze rada :)