Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nowoczesne imiona

Polecane posty

Gość gość

Tak czytam o tych imionach i mamuśki od Brajanków-Alanków ciągle mówią, że trzeba być nowoczesnym. Więc ja zapytuję czy dzieci angielskie czy francuskie mają też nadawane coraz częściej imiona polskie? Czy tylko zakompleksione i niewykształcone Polski nadają dzieciom zniekształcone formy imion z ZACHODU?

Gość gość
To nie są nowoczesne imiona, to są anglojęzyczne imiona. Te matki chcą uchodzić za światowe he he. Spotkałam się z opiniami tutaj, że takie imię ona mama, dała dlatego, bo ma w planach kiedyś tam w przyszłości wyjechać na zachód. Jakby nie można było dać dziecku normalnego naszego imienia, które ma odpowiednik w języku angielskim, lub brzmi tak samo.

Gość gość
Mój syn akurat ma na imię Brian, więc może się wypowiem. Na razie mieszkamy w Polsce, ale nie wiem co będzie za kilka lat, mój mąż jest Irlandczykiem, być może będzie chciał wracać do swojego kraju, póki co trzyma go tu praca, ale za 2 lata kończy mu się kontrakt. Mogłam nadać imię Brian z oryginalną pisownią, bo mąż nie jest Polakiem. Ale jakbym miała dać Brajan, to w życiu bym się nie zdecydowała, bo sorry, ale na zachodzie nie będą wiedzieli co to imię oznacza będą tłumaczyć jako Bradżan? No nie brzmi to zbyt zachodnio, raczej jak jakieś imię muzułmańskie. Także jeśli ktoś chce wyjeżdżać, to warto dać imię, które tam będzie miało taką samą pisownię, a nie tylko brzmienie.

Gość gość
rodzice angielscy, czy francuscy nie aspirują do ciemngrodu, więc nie - nie nadają

Gość gość
no oczywiście pomijając rodzica obcokrajowca, bo to inna sytuacja. Ale Słysząc, że Zenek i Dorotka mają Alana Kiełbasę, Szaron Donicę czy inną Wanessę Kozioł (wszystko autentyki), zastanawiam się czy oni naprawde słyszeli jak nazywa się ich dziecko...