Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moje dziecko ma FAS?

Polecane posty

Gość gość

Moj synek ma 2 miesiące i boję się, że ma FAS. Przez pierwsze dwa tygodnie od zapłodnienia miałam duzo okazji do picia alkoholu, szczególnie pod koniec tych dwóch tygodni, często mocne alkohole. Nie upiłam się ani raz, ale było tego sporo. Później przez całą ciążę nie wypiłam ani łyka. Już wtedy sporo czytałam o FAS. Ciążą przebiegła super. Synek urodził się w terminie z normalną wagą i wymiarami, 10 pkt. Psycho-ruchowo rozwija się super, ale wg mnie ma fizyczne objawy FAS tzn. bardzo słabo zaznaczoną rynienkę podnosową, małe cieniutkie usta i lekko asymetryczne uszka. Naoglądałam się zdjęć dzieci z FAS i widzę podobieństwa niestety. Konsultowałam go z trzema pediatrami w tym dwoma neurologami dzieciecymi, ale każdy z nich mnie wyśmiał twierdząc, że musiałabym pić całą ciążę a oni nic nie widzą. Mnie to jednak nie daje spokoju i mam złe przeczucia. Nie mogę normalnie funkcjonować, nikt mi nie wierzy. Nie podaruje sobie nigdy, ze skrzywdziłam upragnione dziecko. Znacie takie przypadki picia w tak wczesnej ciąży i dziecko z FAS?

Gość gość
Tak wcześnie fas raczej nie zdiagnozujesz. Musisz poczekać aż dziecko będzie starsze i zobaczysz jak się rozwija. U 2 miesięczniaka ciężko mówić o dobrym rozwoju psycho-ruchowym. Inna sprawa - zobacz, czy te cechy nie są po was odziedziczone.

Gość gość
nie doluj sie i nie zamartwiaj. dzieciak jest zdrowy i napewno nie ma zadnego fas. myslac o tym na sile bedziesz sie doszukiwac tych cech u niego . zyj na luzie