Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Madziinka

rozszerzanie diety niemowlaka...

Polecane posty

Gość Madziinka

Witam, mam 4 miesiecznego Synka i planuje zacząć rozszerzać mu diete, na początek myślałam aby dodac mu kleik ryżowy do mleka na noc ale tez nie wiem w jakiej proporcji .. planuje też podać marchewke z 2-3 łyzeczki przez pare dni a potem nastepne warzywo .. miedzy mleczkiem mam pytanie odnośnie kiedy dawać mu tyle np. marchewki aby zastąpic mleko juz posiłkiem. i co powiecie mi na temat kleiku i kaszek ryzowych

Gość gość
idziesz do sklepu kupujesz słoik dajesz dziecku

Gość Madziinka
tyle to wiem, chodzi mi o to jak zrobic tak zeby zastąpic mleko posiłkiem np. marchewka i w jakim wieku to mogę zrobic.

Gość gość
Narazie dajesz tylko 2-3 lyzeczki. To posilku nie zastąpi. Ja dawalam miedzy posilkami tak zeby dziecko nie bylo juz glodne po porzednim posilku ani pelne po porzednim. Bo jak dawalam na glodniaka to sie strasznie denerwowal.

Gość Madziinka
ahm.. a mleko jakoś w tym czasie zagęszczałas kleikiem czy nie ? tylko same słoiczki ?

Gość gość
A po co kleik, kaszka w tym wieku? Kiedyś fakt, kluskowało się dzieci żeby były pulchne, ale pulchne dziecko nie oznacza wcale zdrowego dziecka.

Gość gość
Ja tylko na noc zageszczalam . W dzień nigdy.

Gość Madziinka
czyli na noc moge zagęscic zeby dłuzej mi spał, rano mleko a na kolejne karmienie moge mu dac np sloiczek marchewki ktora zastąpi mu mleko ,kolejne karmienie mleko potem deserek zamiast mleka i mleko z kleikiem na noc ?

Gość gość
Z tymi zamianami w posilkach to jescze poczekaj. Dziecko musi dostawac przez tydzien codziennie trzy lyzeczki nowego warzywa czy owocu zebys miala pewność że go nie uczula. Jak juz upewnisz sie ze np marchewka nie uczula to po tygodniu mozesz dac caly sloiczek .Jesli chodzi i zageszczanie to mozna na noc dosypac troche kleiku ryzowego . Ale nie wszystko na raz a po kolei bo jak dostanie alergi to nie bedziesz wiedziala od czego. Poszukaj w necie fachowych porad z kalendarzem rozszerzania diety i zobacz jak to jest fachowo opisane.