Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

SASETKA SASETTE

Jak będę ministrem edukacji to matura będzie wyglądać tak

Polecane posty

Z języka polskiego Zadanie 1 – Autorzy (5 pkt) 1. Autorem Lalki jest: a. Bolesław Prus b. Maria Konopnicka 2. Kto napisał romantyczność a. Adam Mickiewicz b. Jan Brzechwa 3. Zbrodnia i Kara jest dziełem: a. Fiodora Dostojewskiego b. Adama Mickiewicza 4. Granica jest dziełem: a. Zofii Nałkowskiej b. Elizy Orzeszkowej 5. Eliza Orzeszkowa napisała: a. Gloria Victis, Nad Niemnem b. Krzyżacy, Zbrodnia i Kara Zadnia 2 – Połącz epoki z autorami (5 pkt ) 1. Autorzy: Eliza Orzeszkowa Zofia Nałkowska Adam Mickiewicz Bolesław Prus Juliusz Słowaczki 2. Epoki XX-lecie między wojenne Romantyczność Pozytywizm Renesans Współczesność Zadanie 3 – Połącz autorów z tym co napisali (10 pkt) 1. Autorzy Jan Kochanowski Adam Mickiewicz Zofia Nałkowska Eliza Orzeszkowa Bolesław Prus Henryk Sienkiewicz Wiliam Szekspir Fiodor Dostojewski 2. Rękopis Romantyczność Zbrodnia i Kara Granica Lalka Nad Niemnem Gloria Victis Krzyżacy Pan Tadeusz Zbrodnia i Kara Romeo i Julia Zadanie 4 - Połącz głównych bohaterów z książką (3 pkt) Bohaterowie: a. Cezary Baryka b. Zenon Ziembiewicz c. Stanisław Wokulski Powieści: 1. Przedwiośnie 2. Granica 3. Lalka Mały test (10 pkt) 1. Kto był żoną Zenona Ziembiewicza a. Justyna Bogutówna b. Waleria Ziembiewicz c. Elżbieta Biecka d. Cecylia Kochlikowska 2. Jak początkowo miała nazywać się granica: a. schematy b. miłość c. poezja 3. Romeo i Julia na koniec a. wyjechali za granicę b. wzięli ślub c. odebrali sobie życie 4. Stanisław Wokulski kochał się w: a. Izabeli Łęckiej b. Elżbiecie Bieckiej c. Sonia 5. Sonia ze zbrodni i kary była a. zakonnicą b. prostytutką c. matką 6. Kto podpalił Rzym a. Kaligula b. Neron c. August 7. Kogo Kaligula uczynił senatorem a. osła b. konia c. Klaudiusza 8. Kim był Zeus a. mężem i bratem Hery, bogiem w mitologii Greckiej, b. bogiem wojny c. boginią piękności 9. Hera to: a. żona i siostra zeusa b. żona i siostra Aresa c. matka herkulesa 10. 1525 rok to: a. bitwa pod Grunwaldem b. hołd pruski w Krakowie c. Chrzest Polski Pytania otwarte: 1. Napisz list do kolegi ze stanów, zaproś go na imprezę w 13-20 zdaniach 2. Opisz własny plan dnia w 10 zdaniach 3. Opisz wybraną przez siebie lekturę szkolną w 200 słowach.

Z języka obcego np. angielskiego 50 pytań zamkniętych w tym stylu (do wyboru 2 możliwe odpowiedzi) 1. Jak jest pies po angielsku a. dog b). cat 1. Napisz zaproszenie (10 pkt) - temat zaproszenia dowolny 2. Opisz swój dzień dnia (10 pkt) 3. Napisz list (10 pkt) - temat listu dowolny 4. Opisz swój pokój (10 pkt) 5. Napisz coś o sobie w 10 zdaniach (10 pkt)

Gość gość
idiotyzm...

Gość gość
Brawo!! Będę na ciebie głosować !! :D

Gość gość
pójdźmy krok dalej - matura z geografii: pokoloruj drzewo liściaste odpowiednimi kredkami. Nie wolno Ci wyjechać za linię. Będziemy mieli świat jak w filmie "Idiokracja" Jestem za odebraniem praw wyborczych idiotom :)

Nie będzie matury z geografii! Myślałam jeszcze o matematyce, np. 30 pytań typu 1. 2 x 5 + 10 a). 20 b). 50 I 31 pytanie np. wypełnij pit 37, czy coś tego typu.

Gość gość
Łoo matko, ciekawa jestem ile osób wtedy by zdało maturę. Np. na język obcy przygotowaliby się wymyślając jakieś proste zdania, udałoby im się wystrzelać w zamkniętych, a magistrów byłoby jak psów.

jeśli rzeczywiście byłyby takie pytania to nawet lekko upośledzone osoby mogłyby zdać mature co jest bez sensu. Nie każdy musi mieć mature. Nie rozumiem po co ludzie którzy nie mają głowy do nauki i byli "przepychani" do następnej klasy już w podstawówce idą do liceum zamiast iść do zawodówki. Sami robią sobie krzywde.

Gość gość
Przecież tak naprawdę to są podstawy z języka polskiego, obcego i matematyki. Np. na matematyce powinni uczyć jak wypełnić pit, itp anie logarytmów.

Gość Marek1989
Zgadzam się w 100% z Czarnulka ;)

średnio rozgarnięta osoba która w miare chodzi do szkoły i pouczy się od czasu do czasu bez problemu zda mature na te 30 %.

Przy dzisiejszym dostępie do informacji, znalezienie daty zajmie średnio 60 sek :) więc po co na pamięć się tego uczyć?

Ale teraz są w liceum osoby, które tak naprawde nawet w zawodówce mieli by problemy. W mojej klasie był chłopak który nie umiał biegle czytać! Ksiądz na religii specjalnie go męczył i kazał czytać na głos prawie co lekcje. Kiedy chciał szybciej przeczytać mylił słowa, dukał. Inna osoba nie umiała rozwiązać najprostszego zadania z matematyki. Nie wiem jakim cudem oni zdawali, ale wiem że 2 osoby z mojej byłej klasy mieli jakieś papiery z poradni psychologiczno-pedagogicznej. Po chuja takie tępaki idą do liceum?

SASETKA SASETTE -A czy to naprawdę są tak łatwe pytania, ludzie nie znają nawet dat z historii. Tak te pytania są wręcz śmiesznie proste. A co do dat to może są i ludzie którzy nie znają dat bo po prostu nie lubią historii, ale nie ma obowiązku zdawania historii na maturze...

Gość gość
wszyscy by się pchali do liceum bo matura byłaby piekielnie prosta, nawet jakby ktoś nic nie umiał, to by strzelał i zdobyłby to marne 30%.

Gość gość
wątpię, żeby nawet taką maturę zdali, słyszałam ostatnio że pana tadeusza napisał jan brzechwa.

Gość gość
idiotyczne

Gość gość
up

Przecież tak powinna wyglądać matura, byłoby przynajmniej bardziej na poziomie. Dodałabym tutaj trochę elementy historii i wos oraz historii sztuki na maturze z języka polskiego. Co więcej w klasie dla osób z dyskalkulią w ogóle nie byłoby matematyki, chemii i fizyki.

Gość gość
Taką maturę, każdy napisałby na 100% - może 80%. Co do egzaminów ustnych, całkiem nie rozumiem po co one są, przecież one się nigdzie, na żadną uczelnię nie liczą. A tak poza tym matura to przepustka na studia, nic więcej.

Gość gość
Jesteś trollem prawda? Bo jak nie, to jesteś idiotką i dobrze, że nie zdałaś tej matury...

Gość gość
porażką polskiego systemu edukacji jest to, że takie osoby jak autorka, mające lekki stopień upośledzenia umysłowego (a każdy kto przeczytał chociaż kilka jej wątków to zauważył) znalazły się w liceum i zostały w ogóle dopuszczone do matury