Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szczepionki ciąg dalszy

Polecane posty

Gość gość

Ech, już mnie antymamuśki nudzą. Nie jesteście lekarzami (no, może któraś jest to zwracam honor, w to, że wszystkie nimi jesteście nie wierzę). Naczytałyście się czegoś w internecie, narobiłyście chaosu, narażacie swoje dzieci i inne dzieci na choróbska i jeszcze najlepsze są te wasz teksty - "z ignorantami nie rozmawiamy, nic nie wiecie o szczepieniach". Żyjcie sobie jak chcecie ale nie wmawiajcie, że szczepienia są największym złem świata. Od lat (!) ratują one ludzkie życie. Każdego roku ponad 3 miliony istnień. Cytuję: "Obecnie są one jednym z bardziej efektywnych działań profilaktycznych, jakie są dostępne w walce z wieloma chorobami. Dzięki zastosowaniu szczepionek udało się praktycznie wyeliminować takie choroby jak ospa prawdziwa czy błonica". Chyba naprawdę musicie się douczyć, jeśli sądzicie, że jakaś choroba zniknęła jak np. dżuma z naszego kontynentu tylko dlatego, że poprawiły się warunki sanitarne i higieniczne człowieka. Szczepionki - pierwsza przeciw wściekliźnie powstała - przyczyniły się do przedłużenia ludzkiego życia. Niektóre z Was piszą, że lepiej jak dziecko samo przejdzie chorobę niż ma być przeciw niej zaszczepione. Chyba nie zdajecie sobie sprawy z tego co mówicie i z tego, że wasze dziecko może jakiejś z tych chorób po prostu nie przeżyć. Ale proszę, róbcie jak chcecie, tylko potem nie biegnijcie do TVNu do Uwagi, opowiedzieć o swojej tragedii. Czytając Wasze posty widać, że nie macie pojęcia z czego szczepionka jest zrobiona. Opieracie się na jakiś plotkach z internetu. Cz.II mojego wywodu za chwilę, bo kafe lubi mądre posty traktować jako spam Bóg wie dlaczego.

Gość gość
cz. II Cytuję wypowiedź lekarza: Decyzja (aby nie szczepić) wynika też często z tego, że ktoś znajomy nie zaszczepił dziecka i ono nie zachorowało. Taki rodzic wyciąga z tego wniosek, że szczepienia są niepotrzebne. Zapomina jednak, że ten maluch nie ma kontaktu z rówieśnikami, nie podróżuje, przebywa w domu. Korzysta z tego, że niemal wszyscy wokół niego są zaszczepieni. W takiej sytuacji może nie zachorować. Co będzie jednak za kilka, kilkanaście lat, gdy ten młody człowiek zetknie się z realnym życiem? Pójdzie do przedszkola, do szkoły, pojedzie w rejony, gdzie nie ma szczepień. A co, jeśli zechce jeździć konno? Przy braku szczepionki przeciw tężcowi można wtedy mówić o zagrożeniu życia. Albo gdy niezaszczepiona na różyczkę dziewczynka, już jako kobieta zachoruje na tę chorobę w ciąży i urodzi dziecko z ciężkimi wadami? Efekty szczepień widzimy w bliższej i dalszej perspektywie. Dlatego trzeba już dziś bić na alarm, aby uniknąć problemów w przyszłości. Czy zawszy myślicie o konsekwencjach? Czy przypadkiem nie kierujecie się jakimiś uprzedzeniami np. - nie szczepię bo to jedna wielka mafia lekarsko farmaceutyczna?

Gość gość
cz. III a propos kosztów. Czasem taki argument jest waszym argumentem. Inna wypowiedź lekarza: Czy to się w ogóle opłaca? Zaszczepienie dziecka szczepieniami zalecanymi pomimo że kosztowne, jest jednak opłacalne. Leczenie z powodu zakażenia którymś z patogenów, przeciwko którym istnieją szczepionki zalecane, może kosztować dużo więcej, a przede wszystkim może upośledzić zdrowie Twojego dziecka. Obecnie w zależności od firmy farmaceutycznej produkującej tego typu szczepionki koszt jednego szczepienia to 100-400 zł, powtarzane 3-6 razy. Należy pamiętać, że szczepionki są przetestowane, otrzymały pozytywne opinie Ministerstwa Zdrowia i są traktowane jako bezpieczne. Skutki niepożądane i odczyny poszczepienne są po ich zastosowaniu minimalne. Na koniec podam wam trzy linki, proponuję poczytac

Gość gość
cz.IV ostatnia nursing.com.pl/Aktualnosci_Szczepionki_na_wag_zdrowia_1223.html health.gov.on.ca/en/public/programs/immunization/docs/languages/polish.pdf I HIT! CAŁA PRAWDA O MMR http://www.nhs.uk/Conditions/MMR/Documents/polish.pdf Powikłania nawet po apapie możecie dostać wy lub wasze dziec. Ale gorsze może być co, to spotka je bez szczepionek. Dyskutować nie zamierzam, bo mam rację.

Gość gość
to bez sensu , nie przekonasz wierzących. Pradwa wynikająca z wiary przegrywa z prawdą płynącą z nauki. A czemu tak jest? Bo ta druga prawda wymaga myslenia i wiedzy

Gość gość
Gościu jedna uwaga ja jestem wierząca osobą (jeśli mówimy o wierze w Boga) i szczepie moje dzieci z radością i wiem że będa zdrowe. Tyle z mojej strony.

Gość gość
do wierzącej i szczepiącej mamy :), nie chodziło mi o wiarę w Boga tylko wiarę w pewne doktryny :)

Gość gość
Aaa ok teraz rozumiem.

Gość gość
hahahaha " dyskutowac nie zamierzam bo mam racje" to po kiego wala piszesz post na forum jak nie masz zamiaru dyskutowac? Chetnie podyskutuje tylko ze jak zaczynam przytaczac powazne argumenty nie zadne bzdury z internetu jak blednie uwazasz nagle zaczyna brakowac argumentow zwolennikom szczepionek. Poniewaz wbrew twojej opinii teoria o szkodliwosci szcepionek i ich mizernej skutecznosci jest bardzo dobrze poparta twardymi dowodami ktore z przyjemnoscia po raz setny, setnej osobie na tym forum przytocze.

Gość gość
nie przytaczaj bo te twarde dowody nie są naukowo zweryfikowane. Naukowcy lub "naukowcy" mogą prowadzić dowolne badania i publikować ich wyniki ale świat naukowy uznaje tylko te badania,które podlegają pewnym rygorom weryfikacji. akurat te badania antyszczepionkowe mają znikomą wartość naukową ,patrzac na to oczami zasad rzetelnej nauki. Dlatego osoby nie znające się na czym to wszystko polega mogą -tak jak ty- pisać, przytaczać ,polemizować .Tylko,że poważni naukowcy nie będą polemizować, bo to nie ma sensu. 🖐️

Gość gość
hahahaha. Oficjalne rzadowe statystyki epidemiologiczne potwierdzajace wiele teorii antyszczepionkowych maja znikoma wartosc??? hahahaha, Pojechalas po bandzie. Gratuluje rozumu. Wiesz nie tylko sa badania naukowe potwierdzajace bezsens szczepionek ale takze potwierdzaja to oficjalne dane epidemiologiczne i jest ich mnostwo. Po drugie pokaze ci jak twoje srodowisko medyczne rygorystycznie weryfikuj***adania naukowe. Byl taki naukowiec swiatowej klasy Scott Ruben przeprowadzal on badania naukowe wielu lekow, badania byly publikowane w wielu pismach medycznych takze tych najbardziej prestizowach i oczywiscie byly uznawane przez srodowisko medyczne. Po latach Scott Ruben przyznal sie ze przez 13 lat na zlecenie firm farmaceutycznych falszowal badania naukowe na korzysc firm farmaceutycznych, leki ktore badal okazaly sie bardzo grozne, falszowal te badania ktore te twoje srodowisko medyczne rygorystycznie zweryfikowalo. Tyle jest warte te twoje rygorystyczne weryfikowanie, warte jest tyle ile sie zaplaci lapowki. Badania naukowe antyszczepionkowe sa prowadzone przez doswiadczone osrodki naukowe z calego swiata wiele z nich dochodzi do tych samych wynikow niezaleznie. Ale co ja ci bede tlumaczyc, widze ze masz zerowa wiedzy na temat badan naukowych. A ja przeanalizowalam wiecej badan medycznych do prac dyplomowych niz ty zapewne widzialas tytulow wiec nie mow mi o mojej znajomosci badan naukowych

Gość gość
Boże znowu pseudonaukowcy na forum, podajcie imiona i nazwiska chętnie poczytam wasze publikacje. Istnieją zarówno badania mówiące ze szczepionki są bezpieczne jak i te, które ukazują sprawę w innym świetle. Nie istnieją jedne słuszne badania. Wiec nie ma co się wymądrzac a trzeba samemu podjąć decyzje. Ja dziecko szczepie i nic mu nie jest. Może nie jest to argument powalajacy ale przynajmniej wzmacniam statystyki jednej ze stron. Nigdy nie było nawet gorączki po szczepieniu. Luz dziewczyny bo tylko urodę przez złość tracicie.

Gość majowa mama synka
czego Wy "szczepiący" tak sie boicie? przecież Wasze zaszczepione dzieci są chronione, czyż nie?;) Przecież Wasze dzieci nie zachorują nawet jesli mój syn jest nieszczepiony? pozdrawiam mama 3 miesięcznego Wiktora nie szczepionego na NIC

Gość gość
to prawda ze Wy szczepiace nic nie wiecie, najlepszym przykładem była tu wczoraj taka mamuska co kleła na nieszczepiace matki i zarzuciła ze jakies dziecko zaraziło sie WZW typu A i stwierdziła ze to wina dziecka które nie było szczepione :D nawet nie wiecie na co szczepicie, załosne kobiety

Gość gość
Co ma powiedziec rodzic ktory stracil dzieco w skutek szczepienia lub zostalo okaleczone w skutek szczepienia, tez ma wrzucic na luz? To kontrowersyjny temat i trzeba o nim rozmawiac a nie wyciszac.

Gość gość
takie tematy powinny powstawac bo temat nieszczepienia jest wyciszany a ludzie skads musza czerpac prawde.

Gość gość
ja sie ciesze ze sa tematy antyszczepionkowe, przynajmniej inne bardziej doswiadczone mamy w tym temacie moga mi cos doradzic, bo samej nie chce mi sie szukac wszystkiego.

Gość gość
nie miala racji ze szczepieniam na WZW A, brak wiedzy komletnie, ale i tak naskakuje na nieszczepiace, wyzywa je, sieje nietolerancje, to w wiekszosci cale mamuski szczepiace, nic nie wiem ale i tak zrugam, obraze, wyzwe od ciemnoty, zasieje nietolerancje w stosunku do nieszczepiacych. na szczescie nie wszystkie szczepiace takie sa zdarzaja sie tez normalne.