Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

które hormony powinnam zbadać?

Polecane posty

Gość gość

witam, potrzebuję pomocy doświadczonych w tych sprawach kobiet, gdyż moim problemem są: - nieregularne i skąpe miesiączki (cykle 26-40 dni) - nadmierne owłosienie - trądzik - od ok. połowy cyklu bardzo bolesne piersi - od maja 2013 staram się nieskutecznie o dziecko Jutro idę do ginekologa, lecz boję się znów "zbywania" Poradźcie, które hormony zbadać?

Gość gość
To nie ty o tym decydujesz tylko lekarz, ja pieprzę ! idziesz do gina i mówisz na które hormony ma ci wystawic skierowanie? To musisz się przygotowac przed wizytą, najlepiej u dr google

Gość gość
Ale skoro się tak boisz to ci powiem, że głównie testosteron i estriadol a oprócz tego parę innych rzeczy. Pewnie masz pco

Gość gość
Dziękuję

Gość gość
Mialam robione 2 razy USG dopochwowe i zaden z lekarzy nic nie wspomnial,zebym miala wielotorbielowate jajniki...

Gość gość
ja tez, ale w koncu ktorys mi powiedział, a dodam ze nie mam twoich objawów, jestem tylko strasznie nerwowa :) i bezsenna

Gość gość
ja tez jestem nerwowa, myslalam, ze to moze problem z prolaktyna... jakie sa szanse na dziecko przy pcos? wiesz moze?

Gość gość
a tych pęcherzyków mam akurat 12 czyli dolna norma minimum, a na pewno miałam pco wczesniej, nikt nic nie mówił. moze brakowalo 12 pęcherzyka? ne

Gość gość
na twoje objawy są tabletki, dostałam je- to oc35 i juz lepiej spię, ale wg ulotki jest to lek na objawy takie jak daje pco (ulotka w necie). Nie wiem jakie są szanse i jak się leczy brak owulacji, bo o to przecież chodzi, nie bylam zainteresowana nie pytałam. Zaczekaj na diagnoze

Gość gość
a jak jest z wypisywaniem skierowan na badania hormonow ulekarzy z NFZ-u? Slyszalam,ze nieciekawie...

Gość gość
Jesteś ubezpieczona to ci przysługuje. Ale jeśli ty idziesz do gina prywatnie (mój akurat nie przyjmuje prywatnie, nie wiem dlaczego) to badania również są wykonywane prywatnie, tak mi się wydaje.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedz :) slyszalam od wielu kolezanek ze ginekolodzy zwykle niechetnie wypisuja skierowania na takie badania. Podejrzewalam u siebie wysoka prolaktyne, a moze to jednak pcos tak jak piszesz...? a u Ciebie z USG wyszlo ze masz pcos?

Gość gość
tak wyszło, byłam zdziwiona, co miesiąc czułam że mam owulację, ale ponoć są nieudane. Nie będę sprawdzać :) Ale jeśli masz pco to albo tabletki anty te co napisałam na objawy, albo stymulacja owulacji jeśli chcesz zajść w ciążę. Ale nie uprzedzajmy faktów, z lekarzami czasem trudno się dogadać. 1 okres dostała w 10 r.ż i ten gin od razu powiedział że musiała być torbiel, czyli pco pewnie mam od początku a inni nic nie widzieli

Gość gość
no wlasnie..ja tez co miesiac czuje klucie w jajniku w polowie cyklu i myslalam,ze to owulacja, do czasu...bo jesli staram sie rok i nic z tego to cos musi byc na rzeczy...

Gość jujujujjja
gość dziś a masz regularne miesiaczki? bo przy pcos czesto zanikaja...

Gość gość
prolaktyna i tsh plus ft3 i ft4

Gość gość
zawsze miała, kiedyś byly dłuższe co 30-32 dni, później brałam na krótko jakieś tabsy i cykl sie skrocil do 28 i tak przez kilka lat, a pozniej jeszcze sie skrocil do 26-27, więc nie jest to typowe dla pco, owulacja zawsze 12-13 dnia

Gość gość
leczysz to jakos?

Gość gość
Ja nawet chciałam żeby zanikła, dlatego byłam trochę w szoku że to mam. Pewnie że 1 @ w 10 r.ż. to jeden z objawów, okres trwa tydzień a raczej końcówka się przedłuża, ale jakoś nie miałam podstaw przypuszczać że mnie "to" dotyczy.

Gość gość
byłaś u tego lekarza? zbył cię?