Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko ma odziedziczyć nazwisko po byłym

Polecane posty

Gość gość

Mam taką sytuację, że niedawno się rozwiodłam. Miesiąc temu sprawa została zamknięta. Związek generalnie był już dawno martwy, nie byliśmy ze sobą, decyzja o rozwodzie przyszła dwa lata po rozstaniu i tylko dlatego, że chcę ponownie wyjść za mąż. Jestem w ciąży z kimś, kogo naprawdę kocham i dowiedziałam się w urzędzie, że dziecko będzie miało domniemane nazwisko mojego byłego męża! Nie rozumiem tego. Można to jakoś odkręcić? Głupie jest to nasze prawo.

Gość gość
no mozna odkręcić. Trzeb złozyć wniosek o zaprzeczenie ojcostwa

Gość gość
skoro dopiero miesiąc temu się rozwiodłaś , to niestety jest takie głupie prawo, że oficjalnie ojcem dziecka jest Twój mąż i to jego nazwisko otrzyma- to chyba działa do 9 miesięcy po rozwodzie, musicie w sądzie złożyć wniosek o zaprzeczenie ojcostwa- powinien to zrobić Twój były o ile się nie mylę i o uznanie dziecka przez biologicznego ojca

Gość gość
musisz iść do USC z ojcem dziecka tam wszystko załatwicie , on uzna dziecko przed urzędnikiem

Gość gość
19.30 gość- nie radź nie wiedząc :) ,USC nic nie da ,istnieje domniemanie ojcostwa i to że biologiczny ojciec złozy wizytę w USC nic nie da. Tylko wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa :)

Gość gość
zapytaj w USC

Gość gość
To znaczy? Przepraszam, ale nie znam się na tym totalnie.

Gość gość
"zaprzeczenie ojcostwa" :) albo poradź się adwokata lub bezpośrednio zapytaj w sądzie rodzinnym :)

Gość gość
miało być :poszukaj w necie "zaprzeczenie ojcostwa" :)

Gość gość
USC nic tu nie ma do rzeczy, tam się idzie już z "gotowym" dzieckiem. Tylko zaprzeczenie ojcostwa. Przerabiałam to, a właściwie przerabiał za mnie adwokat (ten www.plock-adwokat.pl ).Tylko że u mnie była sprawa bardziej skomplikowana - były mąż po złości nie chciał się zrzec ojcostwa, nie chciał też zrobić badań DNA. Jeżeli twój ci pójdzie na rękę, w sumie powinnaś sobie poradzić bez prawnika.

Gość pomaranczlala
Przecież możesz domagać się Twojego nazwiska dla dziecka. Nie ma takiego przepisu, który by kazał nadawać dzieciom nazwiska męża.

Gość gość
Jest jeszcze jedno wyjście. Weź szybko ślub z biologicznym ojcem nienarodzonego dziecka.