Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionamama2latka

Mam obawy wobec zachowania mojego dwulatka. Czy to mogą być objawy autyzmu?

Polecane posty

Gość zmartwionamama2latka

Witam. Moze sa tu matki dzieci autystycznych albo osoby ktore znaja sie na rzeczy. Moj synek skonczyl 2 latka i 3 miesiace i niepokoja mnie jego pewne zachowania.Znalazlam w internecie objawy autyzmu i niektore z nich pasują jak ulal...a dokladnie: - jego slownictwo jest bardzo ubogie zna tylko pare najprostszych wyrazow ( to akurat tlumaczymy tym,ze z meza rodziny kazde dziecko pozno zaczynalo mowic bo dopiero okolo trzech lat), - czesto brak reakcji na własne imię ale nie zawsze, -niewykonywanie poleceń tez czesto i niewskazywanie przedmiotów na polecenie (wydaje się, że dziecko jest głuche i czesto mamy takie wrazenie, ale jest roznie, bo np. jednego dnia powiedzialam mu zeby zamknal drzwi do lazienki i zrobil to od razu a drugiego dnia powtarzalam 10 razy zeby to zrobil i uparl sie ze nie i to ja musialam zamknac), - dziecko nie lubi gdy ktoś mu czyta, zamyka książeczkę lub usta czytającego, - bardzo rzadko pokazuje na cos palcem jak juz to reka albo dwoma,- dziecko nie lubi się przytulać, a gdy jest brane na ręce wygina się i sztywnieje ( zwlaszcza u taty albo innych osob badz u obcych bo do mnie nieraz sam sie tuli), -bawi się samochodzikiem wpatrując się w jego koła lub odwraca samochód i rusza kołami choc w sumie nieraz go pcha a na swoj samochodzik z napedem na jego nozki to siada i jedzie normalnie), -ma jedna nietypowa poze, nie wiem czy ktos mu ja pokazal, moze starsza o 3 lata kuzynka? i gdy o niej sobie przypomni to robi ja dlugo a pozniej sie z tego smieje mianowicie zaciska rece w piesci i napina wszystkie miesnie twarzy i rak az sie trzesie i jeszcze ta okropna mina rodem z horroru, czasem wyglada to strasznie, - lubi ogladac tv z bliska lub lustro, - lubi sie krecic w kolko i lubi patrzec w beben pralki gdy sie pierze pranie i robi do tego zdziwione miny,-nie lubi obcinac paznokci,-wybiera tylko niektore potrawy a mianowicie rosol, inne zupy i jedzenie nie toleruje, poza tym pije jeszcze mleko modyfikowane bo nie chce przejsc na kaszke zadnym sposobem,oprocz tego zjada kanapeczki, pije kubusia lub wode,sporadycznie chrupki,ciasteczka- moze po prostu zalozyl taka dietke z goraca? bo sprawia wrazenie jakby nie mial czasu jesc,tylko biec przez podworko, dzis cudem zjadl danonka i kanapke a tak non stop o tym mleku Nan 4,choc dlugo ma juz to wybiorcze jedzenie ale wazy prawidlowo, -zauwazylam ze czesto nosi cos w buzi np kamyka albo gryzie i slini spod swojej koszulki, -jest bardzo *****iwy i nie moze sie na niczym skupic dluzej, -wychodzi czesto na krzeslo lub stol i tak jakby nie bal sie ze spadnie. Wybralam te zachowania bo sa to niektore z zachowan dzieci autystycznych i moje pytanie brzmi: czy ja jestem nadwrazliwa i moje dziecko jest normalne w tym wieku czy naprawde moze byc cos na rzeczy? lekarz pediatra podczas tylu wizyt nie zauwazyl u niego nic niepokojacego ale wizyty sa krotkie przeciez a ja jestem z synkiem caly czas:/ dodam ze rodzina ma mojego synka za uparte,energiczne i niegrzeczne dziecko.

Gość zmartionamama2latka
podbijam

Gość gość
podbijam

Gość JasnowidzXXL
Przypuszczam, że weszliście w okres tzw buntu dwulatka. Poczytaj sobie, objawy sa identyczne. I trzeba świętej cierpliwości i jeszcze większej pracy, żeby ten okres mądrze przetrwać

Gość zmartionamama2latka
dzieki za odpowiedz...nieco sie uspokoilam...