Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak uniknac prochnicy butelkowej

Polecane posty

Gość gość

Syn 11 msc ma na koncie 6 ząbków,jak o nie zadbać,skoro nie da sobie wlozycz szczoteczki, wogole nie chce pic z nie kapka,wody tez nie chce pic,w grę wchodzą tylkoo te slodkie herbatki,probowalam juz wszystkiego ale tylko to pije :( jakieś rady

Gość syg
Na zęby nie szkodzi sam cukier, a bakterie które go jedzą. Nie pozwalaj całować dziecka w okolice ust- bo teraz nie ma praktycznie ludzi bez próchnicy. Jeśli chodzi o napoje- początkowo rozcienczac je wodą aż do całkowitego nią zastąpienia. To może trwać długo, ale warto

Gość gość
Moja ma 9 miesięcy i 6 zębów, czystej wody też nie chce pić, ale ja się wycwaniłam i stopniowo jej rozcieńczałam soki z wodą. I teraz sok musi być, ale dosłownie 10ml. Ja biorę pieluchę tetrową namaczam wodą i przecieram zęby. Szczoteczki nie wpycham na siłę, podaję do rączki i traktuje to jak gryzak- gumowa szczoteczka oczywiście.

Gość gość
Czy próchnica butelka obejmuje wszystkie ząbki czy tylko jedynki ?

Gość gość
Ja na pocztku dawalam dziecku szczoteczke i sam sobie "mył". Zawsze razem ze mna. Jak juz przyzwyczaił sie do szczoteczki i wie do czego służy to najpierw myje sam , potem ja poprawiam i na koniec znowu sam.

Gość gość
aby próchnica sie rozwineła potrzebne sa 4 czynniki które wystapia w tym samym czasie a wiec : czas, cukry, bakterie i skłonnosci genetyczne. Najgorzej jest jak dziecko pije słodkie napoje w nocy, jesli Ci zalezy aby uniknac próchnicy w nocy mu dawaj tylko wode, czysta wodę. Próchnica obejmuje wszystkie zęby

Gość gość
W nocy nic nie pije, ale zębów tez nie myje na noc bo zasypia przy butelce. Jak go przekonac do wody,albo chociaz do nie kapka? Juz w domu mam 4 i nie chce z nich pic:( a herbatki tylko te granulowane i tez nie mogę go odzwyczaić.

mmm nie umiem Ci pomóc, ale spróbuj poradzić się lekarza ablo swojej mamy/teściowej może coś poradzą podsuną pomysły :)

Gość gość
Gdybys od poczatku dawala wode to dzieciak nie wiedzialby co to slodki napoik