Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gaya_oo

Rozwód a wiara

Polecane posty

Chętnie poznam osoby rozwiedzione, które są katolikami, prawdziwie wierzącymi i borykają się z dylematami moralnymi związanymi ze swym stanem.

Gość gość
Dzień dobry. Co cię interesuje?

Gość gość
cześć. Zależy jak mocna jest Twoja wiara i potrzeba np. spowiedzi. Ja nie byłam od ponad 5 lat i jest ciężko. Czasami bardzo. Z czystością też jest różnie. Na początku nie miało to większego znaczenia. Teraz współżycie z "obcym" okupione jest wyrzutami i dołem psychicznym. Wszystko zależy od dojrzałości emocjonalnej i wrażliwości, tak mi się wydaje. Wiele osób nie traktuje tego na tyle serio, żeby wzbudzić w sobie jakąś refleksję. Jeżeli po rozwodzie wejdzie się w poważny i stały związek, myślę, że dobrze jest porozmawiać o tym z jakimś kapłanem od terapii małżeńskich i tych problemów. Żeby się móc odnaleźć.

Gość gość
obarczać dzieci? jak mają swoje sumienie to pomogą schorowanej matce czy ojcu, a ja nie, to dom starców, a oni zgłaszać się będę po resztę renciny. dwa, można mieć gościa, a on też umrze, i też będę sama. nie przesadzajcie!

Gość gość
Z twoją wiarą jest wszystko w porządku. To typowo katolackie - osądzać, oceniać, gardzić, wytykać, nienawidzić.. Oceniłaś i osądziłaś męża swego. Gardzisz nim i nienawidzisz. Wszystko z tobą OK - jesteś wierną córą swojego kościoła.

Gość gość
alez to niewolnicza mentalnosc-mloda kobiety posluszna wytycznym ze srenniowieca chce do konca zycia zyc w celibacie bo sie rozwiodla-trzeba myslec samodzielnie a nie sluchac ciemnoty antyfeministycznej

Gość gość
Ależ oczywiście że powinna żyć w celibacie do końca życia. Poprzez rozwód udowodniła że nie nadaje się do bycia żoną, towarzyszką życia mężczyzny na dobre i złe, posłuszną i podległą mu dla dobra wspólnego. Już w średniowieczu o tym wiedzieli...

Gość gość
ja cie kręcę, ty wyzej na powaznie??? :D

Gość gość
Oczywiście. Przecież małżeństwo to poważna sprawa. A kobieta, która wyszła poza małżeństwo i nie żyje w celibacie moze już tylko roznosić zgorszenie i choroby.

Gość gość
sokor na poważnie, to doradzam wizytę u dobrego psychiatry :D należy ci się, jak psu buda, nie żartuję :D 🖐️

Gość gość
Jako że nie każdy pies budę posiada tak i tobie żaden psychiatra już pomóc nie zdoła. Jedynie solidna chłosta może jeszcze naprostować twoje grzeszne myśli i plugawe uczynki. Załóż co prędzej wór pokutny i uproś męża, brata albo ojca swego aby cię chłostali od jutrzni do pierwszych dzwonów. I leżeć krzyżem musisz przez dwie niedziele... NA BRZUCHU A NIE NA PLECACH!!!!!

gość wczoraj cześć. Zależy jak mocna jest Twoja wiara i potrzeba np. spowiedzi. Ja nie byłam od ponad 5 lat i jest ciężko. Czasami bardzo. Z czystością też jest różnie. Na początku nie miało to większego znaczenia. Teraz współżycie z "obcym" okupione jest wyrzutami i dołem psychicznym. xxx szkoda że tak wielu ludzi myli wiarę i religię. Wiara to rozwój duchowy religia to doktryny narzucone przez duchownych. Czy ślub ma być powodem że dwoje ludzi męczy się w toksycznych relacjach a temyu przyglądają się ich dzieci? :O Toksyk wychowuje toksyków. Nikomu Chrystus nie kazał być męczennikiem:O

Gość gość
Ale cudzołożyć zabronił. A o tym jakoś katoliaczki zapominać raczą...

Gość gość
To raczej prosta i jednoznaczna definicja. I niewiele tu do interpretowania i naginania. Cudzołustwo - stosunki płciowe z kimś innym niż współmałżonek. A dla ciebie to coś innego?

Gość Sklonowana40
wiec drugi małżonek tez jest małżonkiem Z tego ksiądz nie wyspowiada ale jakbys sie troche doczytał/a to byś wiedział/a że mamy duzo wiecej zdrad niż np w krajach protestanckich, gdyż po kazdej zdradzie mozna iśc do konfesjonału i dostać rozgrzeszenie. Czyli lepiej jest siać zgorszenie zdradami i degradować życie rodzinne kłótniami ale trwac w przysiędze niż się rozwieść i ponowinie związawszy się nie siać zgorszenia? To się nazywa moralność;)

Gość gość
Ale my tu dyskutujemy o zdradzie w kategoriach chrześcijańskich i o tym jak to wygląda w świetle kościoła katolickiego, a nie o twoich dumaniach na w/w temat . Które to dumania poparte są totalnym brakiem wiedzy, moralności i chucią pospolitą damską.

Wiec powiedzialam nie mylic wiary-duchowosci z religią, która to jak widac ma niewiele wspolnego ze sobą ;) KK sobie a Chrystus sobie :D Największe przykazanie Chrystusa "Kochaj bliźniego swego jak siebie samego" Kobieta bedąc w toksycznym zwiazku, tkwiac w nim latami przedkłada własne dobro i miłosc do siebie nad dobro innych - męza. I zautomatu grzeszy bo z czasem czuje sie wykorzystywana, nie ma dla siebie szacunku ani miłosci wiec już zaprzecza temu co nakazał Chrystus...pokochaj siebie ( szanuj siebie, dbaj o siebie) wtdy jestes zdolna dopiero do miłosci innych :P A katolik to myli uznaje poświęcanie się i dawanie wykorzystywać oraz niszczyć psychicznie dla jakiś celów wyższych. Taki katolik stoi w miejscu a jego duchowość leży i kwiczy :classic_cool:

i dodam ostatnie skoro juz o chrześcijanach mówimy ;) Dwa koscioły dla porównania oba chrzescijańskie: Ewangelicki traktuje swoich wiernych jak Matka dzieci, Katolicki- jak sedzia skazanców.

Gość gość
Sklonowana świetnie wszystko ujełas :)

Gość gość
To że katolik stoi i kwiczy, a katoliczka leży i kwiczy - to nic odkrywczego nie jest. Ale dlaczego uważa siebie za coś lepszego z racji samego bycia katoliczką, a jednocześnie ma głęboki wysmark na wymagania kościoła. I próbuje tworzyć jakąś swoją religię? Niech stanie prosto i powie jasno: mam głęboki wysmark na wiarę katolicką i jej wymagania! Wymyśliła sobie swoją wiarę i daję mojej osobistej dopy komu popadnie wedle mojej osobistej wiary!!! I wtedy jest uczciwiej.

Wymyśliła sobie swoją wiarę i daję mojej osobistej dopy komu popadnie wedle mojej osobistej wiary!!! xxx Nie myl wiary z religią po raz kolejny proszę:P KK moze i całkiem nieźle to poukładał ale wiekszosc katolików nie kieruje się miłoscią w wyznawaniu Boga a strachem. Spróbuj przeczytać co Ojcowie KK mówią w tym aspekcie...jak religia ma sie opierac na strachu to lepiej nie opierać się na niej:O Czy wiesz o ile zwiekszyła się licznba unieważnien małżenstw?? Własciwie kazdy pmoze sie o to postarac wystarczy że oboje stwierdzą że byli zbyt mało dojrzali na zawarcie zwiazku małzenskiego i dostają unieaznienie od ręki....tylko po co komu taka hipokryzja?:O

Jest jescze aspekt "Łaski Bożej" czyli to Bóg osądzi. Kobieta niszczona i degradowana przez męza, wchodzi w kolejny związek i okazuje się że się fajnie rozwija duchowo, że z drugim partnerem stanowią prawdziwy fundament małżeństwa, bo po doświadczeniach, z których wynieśli wnioski stają sie lepszymi ludzmi. Bóg osądzi ich życie.

Gość gość
"Wymyśliła sobie swoją wiarę i daję mojej osobistej dopy komu popadnie wedle mojej osobistej wiary!!!" i "to Bóg osądzi." Pasuje? Pasuje jak ulał ;) "wchod******olejny związek i okazuje się że się fajnie rozwija duchowo, że z drugim partnerem stanowią prawdziwy fundament małżeństwa," Ile takich związków widziałaś? Bo ja ANI jednego. W większości przypadków to prymitywny konkubinat w którym każde ciągnie w swoją stronę. Obrazowo: są to dwa osobne zbiory, które w pewnym niewielkim zakresie się stykają (najczęściej tyłkami w czasie snu).

ja??całkiem sporo ;) Nie wiem w jakim otoczeniu Ty się obracasz moi znajomi raczej wyciągneli wnioski z błedów ;)

Gość gość
Poczekasz - zobaczysz. Za kilka, kilkanaście lat. A o jakiej wierze chcesz rozmawiać w kraju gdzie 95% to katle? ;)

dlaczego uważasz że wiara to Katolicyzm?:) wiara to rozwój duchowy nie musi się to równać doktrynom jakiegokolwiek Kościoła. 95% katolików?:O a tyle nienawisci oceniania, hipokryzji :O

Gość gość
"dlaczego uważasz że wiara to Katolicyzm?" kręcisz kota ogonem. " wiara to rozwój duchowy" przeczytaj. Przemyśl coś napisała i wytłumacz dlaczego piszesz takie głupoty? To tak jakbyś napisała: kiełbasa to rowerek ;) "95% katolików?pechowiec.gif a tyle nienawisci oceniania, hipokryzji" właśnie dla tego. Jest nawet powiedzenie wśród ludzi miłujących pokój, spokój i łagodność. Brzmi ono: "Od katolika, trzymaj się z dalika" ;)