Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

brak pomysłów na obiady dla niejadka

Polecane posty

Gość gość

Witam, mój 2 letni synek jest strasznym niejadkiem. co postawie przed nim na talerzu, zostaje właściwie nie zjedzone. Macie jakieś pomysły co zrobić żeby zaczął jeść. moze jakieś przepisy ulubionych dań waszych dzieci, ktore mogłyby zachecić mojego?

Gość gość
2 latek to juz duże dziecko, musisz mu wyjaśnić ze jest obiad i sie go zjada. Będziesz mu gotować specjalne obiadki do 18rż? A co w przedszkolu i szkole? Takim podejściem robisz dziecku krzywdę, ma jesc wszystko i tyle. Jak nie je to odpuść przez kilka dni, nie dawaj nic do jedzenia miedzy posilkami a jak nie zje to poczekaj do nst posilku. Z głodu nie umrze, moze po prostu nie jest glodny bo ma za dużo przekąsek i slodyczy miedzy posilkami? Albo pije jakieś dziwne soki/napoje i nie czuje glodu...gdzies jest blad i musisz go skorygować a nie gotować dania dla "francuskiego pieska"

Gość gość
A moze go nakarm? Wiesz,jak ja swojemu postawie to tez nic prawie nie zje a jak nakarmie to zje prawie wszystko:P nie musze mu specjalnie gotowac,ale najbardziej lubi z zup rosol,burakowa,z zielonego groszku,szczawiowa,na drugie dania preferuje pulpety,mielone z indyka z kapusta, raczej takie przemielone bo mu latwiej rzuc:P,spaghetti bardzo lubi albo leczo warzywne z cukinia. Albo rozne potrawki z kurczakiem(tesciowa sie w tym specjalizuje).Do obiadu kroluja surowki:z marchewki i jablka,z buraczkow i jablka,z kapusty,ogorki kiszone i swieze. Lubi tez pierogi,paluszki rybne,od swieta nie pogardzi frytkami:P miesa gotowane najlepiej ida mu z sosami,bo nie sa suche. Teraz moze latwiej bedzie mu zjadac bo trzonowce i kly juz prawie wyszly. Tyle,ze moj ma poltora roku. Za pol roku moze tez bedzie niejadek:P

Gość gość
Dodam,ze u nas przekasek nie ma,a nawet jak synek chce sok przecierowy to dostaje go jako czesc posilku,np.do buleczki. A tak to do picia woda,woda z cytryna,herbata.

Gość gość
ja mam 18 miesięcznego niejadka. Jak zrobić żeby jadł? To powiem, co u nas działa: w 80% wystarczy że je z nami, a raczej z naszych talerzy :) Uwielbia pomidorówkę, kotlety schabowe i mielone, frytki z piekarnika, rosół, czasem-szczególnie w zimie, kupuje gotową zupę-mrożonkę, nie ważne jaką, robię na mięsie, dodaje kostkę rosołową i wcina jak szalony. Nie robię osobno, je tak przyprawione jak my ;)

Gość gość
Moje dziecko miewa okresy ze nie chce jeść. Tez ma dwa lata. Najlepiej dziala jak przez kilka dni trochę kombinuje z jedzeniem i ukladam mu misie slimaczki myszki. .. jak juz zaczymna znowu jesc z apetytem to podaje normalnie. Takie akcje sa srednio co dwa miesiace. Nie jest trudno cos takiego zrobic. Wystarczy trochę podzialac wyobraznia i popatrzeć w necie. Ze mnie raczej marny artysta :-) ale zawsze ten trochę koślawy i krzywy miś podoba siw dziecku i chętniej zjada.

Gość gość
Moj syn ma wybrane rzeczy ktore lubi np spagetti ale nie takie tradycyjne z pomidorowym sosem, ale taki jasny sos - gotuje mieso mielone na wodzie, do tego pokrojona marchew, seler, pietruszka, przyprawy, zageszczam maka i daje ciut przecietu na kolor. Lubi tez takie ciapowate danie - rozgotiwany ryz, duszony z warzywani mrozonymi, przyprawiony, mozna tez dodac podsnazone kawaleczki piersi z kurczaka - jak te warzywa i ryz sa takie ciapowate to zje.

Gość gość
Proszę nie stosujcie kostek rosołowych, szczególnie dla dzieci są one szkodliwe, to sama chemia!