Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co zrobić ze starą meblościanką?

Polecane posty

Gość gość

Mam do dyspozycji dwie wielkie meblościanki, z płyty wiórowej, w lakierowanej okleinie, z lat '70 pewnie :) Bardzo solidne, a na nowe w tym momencie nie mam kasy i tak. Może orientujecie się w jaki sposób można je odnowić? Czy taką okleinę można po prostu przetrzeć papierem ściernym i odmalować? (to bym najchętniej zrobiła). Albo nakleić nową okleinę na starą? Zdzieranie starej okleiny chyba mnie przerasta, o ile to w ogóle możliwe.

można malować troche z tym zachodu, trzeba zdejmowac drzwiczki (jak zawiasy są wyrobione, to trzeba je wymienić), matowić cała powierzchnię (jak są jakieś wygibasy, to trudniej) ale robisz sobie kolor, jaki chcesz, można na części tapety zwykłe albo samoprzypelne folie dać, jak ma sie talent, można wymalowac wzory własnoręcznie albo od matrycy ze sklepu do tego nowe pasujące uchwyty jest sporo możliwości

Gość gość
za dużo z tym babraniny najlepiej na szmelc i kupić coś nowego ja stare meble wystawiłam na gratkę, przyjechali, rozmontowali to dziadostwo i pozbyłam się kłopotu za darmo a ktoś miał pożytek lub czym palić zimą

Gość gość
Nie mam na razie na nowe, kupowanie używanych według mnie mija się z celem, a mieszkanie mam całe do gruntownego remontu, łącznie z łazienką i kuchnią, więc zanim bym odłożyła na meble to rok zleci, nie będę trzymała przez rok rzeczy w kartonach a na te meblościanki ciężko patrzeć. Mam czas, chęci i jakieś tam podstawowe umiejętności, chciałam tylko się dowiedzieć w jaki sposób i jakimi metodami można potraktować płytę wiórową z lakierowaną okleiną.

Gość gość
przyszła mi myśl, może dałoby radę zdemontować drzwiczki a przed meblościanką zamontować takie przesuwane drzwiczki na szynach jak w gotowych szafach ? dla kogoś kto umie majsterkować zamontowanie szyny na podłodze i suficie to żaden problem mój znajomy zamiast zamawiać szafę na wymiar w Komandorze czy innej firmie sam sobie taką zrobił z tego co dostępne w Praktikerze

Gość gość
no i zaletą takiego rozwiązania byłoby że sama wybrałabyś z czego zrobić te drzwi: mogłoby być lustro, imitacja ratanu, drewna, jakaś płyta np. z fototapetą itp

ale to też tanio nie wyjdzie najtaniej byłaby jakaś fajna zasłona na drążku na kółkach, jeśli jest jak ten drążek zamontować albo takie panele zasłonkowe w ostateczności verticale