Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podrapanie przez psa

Polecane posty

Gość gość

Witam, wczoraj rano miałam niemiła sytuacje, w której jakiś bezdomny pies zaatakował mojego. Troche go podrapał i próbował ugryźć ale krew sie nie lała. Próbując odciągnąć mojego psa mocno mnie podrapał po ręce i polała się krew. Czy jest możliwość zarazenia sie jakimiś chorobami np. wścieklizną ( bo tego obawiam się najbardziej ) bez ugryzienia czy też polizania tej rany?

wirusy wścieklizny są we krwi i wydzielinach psa w tym w ślinie czyli jakas tam szansa zarażenia jest, przez ślinę, którą sobie wcześniej pies naniósł na łapy, liżąc je ale ta szansa jest minimalna

Gość gość
A co w takiej sytuacji zrobić? Udać się do lekarza rodzinnego?

zakładam, że nie masz możliwości poddania tego psa kwarantannie ja bym poszła do rodzinnej i niech juz ona sie martwi w końcu powinna znac się na tym lepiej, jakie jest ryzyko zarażenia wścieklizną

Gość gość
Niestety nie znam tego psa. Pierwszy raz widziałam go na oczy. No nic, pójdę jutro do lekarza rodzinnego i zobaczę co i jak :)

Gość gość
wścieklizna rzadko występuje na twoim miejscu bardziej obawiałabym się tężca jeśli zadrapania są zabrudzone

Gość gość
Wścieklizną nie ale tężcem tak.

Gość gość
rodzinny powinien ci podać w ciągu 24 godzin p-tężcowy, możesz tez jechać dzisiaj na pogotowie