Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

trzylatka za niska waga

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio zmieniliśmy pediatrę naszej córki (zmiana miejsca zamieszkania). Nowa pani doktor stwierdziła, że mała waży za mało - 13,2 kg przy wzroście 94 cm i że "rozjeżdża się" na siatkach centylowych. Córka jest raczej drobnej budowy (ja też - 164 cm, 50 kg), ale na pewno nie powiedziałabym, że jest chuda. Wygląda proporcjonalnie. Waga urodzeniowa - 2,600 kg. Nasza poprzednia pani doktor nigdy nie miała zastrzeżeń do wagi. Mała je sporo, wartościowe rzeczy, jest baaaaardzo energiczna i właściwie wcale nie choruje. Czy waszym zdaniem powinnam się martwić?

Gość gość
Moja córka ma 2 lata i 10 miesięcy, tez ma 94 cm wzrostu i niecałe 12 kg i z siatek nie wylatuje

Gość gość
Ale co jej się rozjeżdża? Twoja córka jest między 25 a 50 centylem zarówno w wadze, jak i we wzroście... BMI też prawidłowe, więc o co chodzi? Nie masz książeczki, że nie umiesz sobie sprawdzić? Ta 2 letnia dziewczynka wyskakuje wzrostem poza siatkę i ma słabe BMI, ale Twoja jest ładnie w okolicach połowy.

Gość gość
No więc właśnie mi się wydaje, że wszystko jest ok, a pani doktor przesadza .....

Gość gość
To nie jest kwestia przesady, a gadania bzdur. i sorry - tamta dziewczynka ma 2 lata i 10 mcy, to jest ok, bo ja spojrzałam na normy dla 2 latków - nie zauważyłam że ona juz prawie ma 3 :)

Gość gość
Autorko nie martw się, nie każde dziecko musi się mieścić w tych wszystkich siatkach. Dziecko masz zdrowe i szczupłe, jak dorośnie, nie będzie miała problemów z wagą. Skoro mówisz, że wygląda normalnie, to jest ok. Pediatra się po prostu naoglądała tych wszystkich spasionych dzieci i jest w szoku, że ktoś swojego dziecka nie tuczy jak małej świnki.

Gość gość
do gościa z 10:32 - akurat autorki dziecko mieści się w siatkach i to idealnie proporcjonalnie.

Gość gość
Niepotrzebnie się przejmujesz, mój przy 95 cm ważył niecałe 13 kg, fakt że był szczuplutki ale w siatkach się mieścił, pediatra mówiła tylko że może przytyć ale wszystko jest w granicach normy. W ciągu pół roku urósł 4 cm i przytył 2kg.

Gość gość
dziękuję, czuję się już zupełnie uspokojona :)