Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Białkowa

Czy można "przedawkować" białko?

Polecane posty

Gość Białkowa

Witam. Mam pytanie. Od ok. 2 lat jestem na diecie, nie żadnej konkretnej, po prostu ograniczyłam spożywanie wielu produktów, jem mniej i jem bardzo dużo białka. Kilka tygodni temu oprócz mojej tradycyjnej diety napiłam się odżywki białkowej (koleżanka dała mi do spróbowania ok. 200ml) po której po chwili poczułam się źle, tak jakbym zjadła o dużo za dużo, było mi ciężko i niedobrze. Na drugi dzień, nagle, zasłabłam. Przez kilka dni czułam się słabo, nie miałam na nic ochoty, dużo spałam, mało jadłam,za namową chłopaka zmieniłam nieco dietę, po tygodniu wszystko wróciło do normy.Od tygodnia znów odżywiam się "po mojemu) Dziś, godzinę po ćwiczeniach (nie żadne wysiłkowe, raczej rozciągające)a 30 minut po zjedzeniu przekąski w postaci jabłka i twarożku poczułam się źle jak wtedy, zrobiło mi się słabo, serce przyspieszyło... Położyłam się na podłodze z nogami w górze i to przeczekałam. Staram się uspokoić bo stres w takich chwilach nie pomaga, ale kurcze, zastanawiam się, czy to możliwe, aby w mojej diecie było za dużo białka? Łykam witaminy, myślałam, że wszystko będzie już dobrze a tutaj znowu...

Gość gość
Nadmiar białek jest równie szkodliwy dla nas, co ich niedobór. Zbyt duża podaż białek skutkuje zaburzeniami metabolizmu i w efekcie rozwinięciem się zmian miażdżycowych. Ponadto obciąża się praca ważnych narządów, takich jak wątroba i nerki. Gdy uszkodzeniu ulegają nerki, rośnie ryzyko powstania obrzęków i nadciśnienia tętniczego, a to z kolei pociąga ze sobą kolejne problemy zdrowotne: choroby serca, bezsenność, podenerwowanie i rozdrażnienie. Nadmiar białek w diecie jest przyczyną zaparć, a to z kolei powodem namnażania się w jelitach bakterii gnilnych, których toksyny mogą stać się przyczyną chorób nowotworowych jelita grubego. Z powodu dużej ilości białek uszkadzają się stawy, pojawiają się alergie, upośledza się wchłanianie wapnia (osłabienie kości). Białka zwierzęce zwiększają ryzyko powstania i gromadzenia się kamieni w nerkach.

Gość gość
ile gram dziennie białka spożywasz? ile ważysz?

Gość gość
przyjaciel, który dużo trenował i był na diecie wysokobiałkowej miał problemy z nerkami, na szczęście pomógł mu http://urolog-gorecki.wroclaw.pl/ żadne skrajne diety nie są dobre

Gość gość
Na wszelki wypadek warto się przebadać u dobrego lekarza. Faktycznie, być może w Twojej diecie znajdują się produkty, które wpływają niekorzystnie na organizm. Tak jak ktoś pisał wcześniej, to mogą być problemy z nerkami, więc warto udać się do urologa. Ja miałam problemy z pęcherzem i poszłam do http://www.conticlinic.pl/ - zdecydowanie polecam, to bardzo dobra klinika.