Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile mam szczepiacych wczytalo sie w tematyke szczepien?

Polecane posty

Gość gość
Szczepionki daja nawiekszy zysk same koncerny farmaceutyczne to przyznaja. Tak? to poprosze link do wypowiedzi jakiegos CFO czy CEO ktoregokolwiek z tych koncernow, bo to co ja widze w ich sprawozdaniach finansowych mowi co innego. Dla przykladu Pfizer (4. miejsce na swiecie w szczepionkach) w swoim sprawozdaniu rocznym za 2013 w pierszej dziesiatce najbardziej dochodowych produktow ma 1 szczepionke. http://www.pfizer.com/files/investors/presentations/FinancialReport2013.pdf Rzeczywiscie, kon napedowy calej firmy:D

Gość gość
o prosze, znalazlam wypowiedz CEO Novartisa, 5. miejsce na swiecie w szczepionkach. Nie moge jej wkleic bo kafe uznaje mi za spam ale jest dostepna pod ponizszym linkiem: http://www.fiercepharma.com/special-reports/novartis-top-10-pharma-companies-2013-revenue w wolnym tlumaczeniu dla nieznajacych angielskiego: Novartis analizuje pozycje strategiczna firmy; leki bez recepty, weterynaryjne i szczepionki sa najslabszymi w portfolio. Rozwaza sie wymiane biznesu lekow weterynaryjnych i szczepionek na biznes "zdrowie konsumenta - consumer health" z Merck. Czyli prezes Novartisa jest idiota i chce sie pozbyc kury znoszacej zlote jaja?? Moze napisz do niego i powiedz ze szczepionki daja nawiekszy zysk to zmieni zdanie:D

Gość gość
" Skoro uwazasz ze statystyki w Austrii to jedyny powod na podstawie ktorego stwierdzilam ze nie bede szczepic mimo ze to tylko jeden z wielu przykladow to szczere gratulacje. To tylko potwierdza ze niektorzy zwolennicy szczepionek maja inteligencje kartofla. " A gdzie napisałam, że jedyny? Widocznie ty nawet z kartoflem nie możesz się porównywać...

Gość gość
Polecam doglebniej przeczytac Financial Report Pfizera stoi tam jak wol ze w 2011 szczepienia przeciwko pneumokokom byly drugim najbardziej dochodowym produktem z zyskiem ponad 4mld dolarow jedynie wyprzedzily go leki na obnizenie cholesteroluu. Nie mowimy o sumie zyskow tylko o pojedynczych lekach. Szczepionki sa jednym z najbardziej dochodowych produktow widac to takze w sprawozdaniach GSKa i Mercka gdzie poszczegolne szczepionki zajmuja czolowe -2,3,4 miejsca w zestawieniu najbardziej dochodowych kilkudziesieciu produktow. http://www.gsk.com/content/dam/gsk/globals/documents/pdf/GSK-Annual-Report-2012.pdf http://www.gsk.com/content/dam/gsk/globals/documents/pdf/GSK-Annual-Report-2012.pdf

Gość gość
"A gdzie napisałam, że jedyny? Widocznie ty nawet z kartoflem nie możesz się porównywać... " cytuje co powiedzialas/les: "No jeżeli ktoś stwierdził, że skoro w Austrii jest mniej szczepionych i mniej chorych niż w Polsce i na tej podstawie doszedł do wniosku, że nie będzie szczepił," udajesz kartofla czy naprawde nim jestes? Jasno napisales/las ze na podstawie statystyk Austrii (jednych danych, jednego faktu) doszlam do tego wniosku, jednych statystyk z Austrii. Gadam z przedszkolakiem czy co?

Gość gość
no ale chyba akurat w naszym przypadku zyski ze szczepionek nie sa istotne a raczej ich faktyczna skutecznosc i bezpieczenstwo a z tym juz nie jest kolorowo.

Gość gość
"A gdzie napisałam, że jedyny? Widocznie ty nawet z kartoflem nie możesz się porównywać... " cytuje co powiedzialas/les: "No jeżeli ktoś stwierdził, że skoro w Austrii jest mniej szczepionych i mniej chorych niż w Polsce i na tej podstawie doszedł do wniosku, że nie będzie szczepił," udajesz kartofla czy naprawde nim jestes? Jasno napisales/las ze na podstawie statystyk Austrii (jednych danych, jednego faktu) doszlam do tego wniosku, jednych statystyk z Austrii. Gadam z przedszkolakiem czy co?" Nie, jesteś po prostu głupia. Ani ty, ani ja nie napisałam, że na podstawie tego jednego faktu coś zdecydowałaś. Sęk w tym, że tak sformułowany argument, bez znajomości epidemiologii chorób, bez interpretacji właśnie naukowców, nie może być argumentem, ani dowodem na nic. Jesteś po prostu zbyt głupia by to zrozumieć, by zrozumieć, że nie można porównywać ot tak danych statystycznych z dwóch różnych krajów, w dodatku danych tak nieprecyzyjnych.

Gość gość
i dlatego Novartis i Baxter chca sie pozbyc szczepionek?? Novartis jest jednym z globalnych liderow w tej branzy, przypominam. raport roczny Sanofi; nr 1 w szczepionkach: http://en.sanofi.com/Images/35553_2014-02-06_Results-2013_presentation.pdf W 2013 szczepionki daly przychod 3.7mld eur, podczas gdy leki na cukrzyce blisko dwa razy wiecej - 6.6 mld eur i zanotowaly blisko 20% wzrost. Czyli nawet lider w branzy najwiecej przychodow osiaga z czegos innego. Wysnulas wniosek ze szczepionki to eldorado dla ich producentow . Jak wynika z raport Pfizer jedna jaskolka wiosny nie czyni- te 4mld to jest raprem 16% przychodow z pierwszej dziesiatki a nie magiczny wol pociagowy dla calej firmy. Patrz co jest nizej, nie ma tam szczepionek. Gdyby Pfizer mial sie tej szcepionki jutro pozbyc to spokojnie to przezylby. J&J jest liderem w branzy farmaceutycznej a w szczepionkach nie. Moze jednostkowa marza na niektorych szczepionkach bywa wysoka, moze i ilosc sprzedawanych szczepionek moze wydawac sie imponujaca - ale to nie jest przyszlosciowy biznes i firmy farmaceutyczne z niego wychodza. Zostanie paru liderow, ktorzy maja patenty na sprawdzone szczepionki, troche firm z know-how; reszta zainwestuje np w biotechnologie. Zareczam ci ze marza na innych lekach bywa duzo wieksza a nikt z tego tytulu nie odmawia sobie np dializ, wrecz przeciwnie. PS: dalej czekam na linki do wypowiedzi prezesow, ktorzy twierdza ze szczepionki daja im najwiekszy zysk.

Gość gość
Ja bardzo duzo czytałam na ten temat (np. artykuły z PubMed) i wiem na przykład, że związek autyzmu ze szczepieniami nadal jest tylko w sferze podejrzeń (nie ma rzetelnych, randomizowanych badań wskazujących na ten związek). Szczepiłam z tego względu, że poważne efekty uboczne szczepień zdarzają się rzadziej niż powikłania np. świnki. Każdy robi jak uważa. A Argument z DDT jakoś do mnie nie przemawia bo z wieloma substancjami już tak było i pewnie nie raz będzie.

Gość gość
kilka miesięcy temu oglądałam film dokumentalny o dzieciach z Afryki. przepraszam ale naprawdę nie pamiętam już o jakiej chorobie była tam mowa, a nie chce pisać że malaria czy coś bo pewności nie mam. w każdym bądź razie jakaś choroba zabija setki tysiące dzieci. wiem, że ktoś może napisać że Afryka to taki kraj co to matki żyją w biedzie i nie powinny rodzić dzieci i takie tam. była jednak pokazana matka, której dziecko umierało na rękach przez tą właśnie chorobę, jej lament i płacz. aż sama się rozpłakałam. a wiecie jaki jest koszt szczepionki, która mogła by to dziecko uratować? na nasze to 1,60 zł...

Gość gość
Nie no jasne w Polsce 5000 niezaszczepionych dzieci, zachorowania na choroby zakazne rzedu kilku, kilkunastu tysiecy, np swinka rzedu ok 3000 zachorowan rocznie, Austria ponad 1mln niezaszczepionych dzieci, zachorowalnosc na choroby zakazne rzedu kilkudziesieciu kilkuset zachorowan, np swinka 35 przypadkow, natomiast eksperci przekonuja nas ze jak nie bedziemy sie szczepic w Polsce nadejda ogromne epidemie i wszyscy wymrzemy a ci co przezyja dostana powiklan z piekla rodem. O takich opiniach ekspertow mowisz? Argument ze statystykami w Austrii jest tylko jednym z nielicznych wplywajacych na decyzje, to przyklad, a nie jedyny lub jeden z kilku argumentow. W jednym masz racje Polska i Austria to dwa rozne kraje i te porownanie doskonale pokazuje ze to nie zadne szczepienia chronia przez chorobami zakaznymi tylko realia zycia, higiena, stopa zyciowa, dostep do dobrej jakosciowo zywnosci, itp. na niekorzysc Austrii wplywa dodatkowo to ze maja oni o wiele wiekszy kontak z obcokrajowcami, ktorzy rozne choroby zakazne moga przywozic niz w Polsce. Nie potrzebuje certyfikatu pana profesora na moje argumenty dostajacego kase od firm farmaceutycznych za prowadzenie badan naukowych nad lekami przez co jego obiektywnosc jest zerowa. Ponadto wielu niezaleznych ekspertow potwierdza argumenty ktore czytam wiec nie sa to jakies tylko moje analizy. Powiedz co taki profesor ma ci potwierdzic i zaaprobowac w tych oficjalnych statystykach zachorowan w Austrii i Polsce co cie przekona do prawdziwosci tych danych? PS Podobnie jest w Niemczech 250 000 niezaszczepionych dzieci, a zachorowan wielokrotnie mniej od tych w Polsce. Czy pan naukowiec tez musi mi aprobowac te dane?

Gość gość
mimo wszytko opieram sie na opiniach znaczniej wiekszosci ekspertów, pojedyńcze pzrykłady nie pzrekonują. gdybym byla fachowcem, profesorem med., spcjalistą od szczpionek - zdalabym sie na swoje zdanie. Ale nie jestem, wiec nie mędrkuję.

Gość gość
ale co sie tak uczepilas tych zyskow ze szczepionek? Wiadomo ze jesli masz w sprzedazy 60 lekow na rozne choroby a tylko 6 szczepionek to chyba sila rzeczy nie zarobisz na wszystkich szczepionkach tyle ile na wszystkich pozostalych lekach. Gdyby bylo w asortymencie 60 lekow i 60 szczepionek wtedy mozna robic takie rzetelne porownanie sumarycznych przychodow. Popatrz na poszczegolne produkty jak ci radzilam, jeden lek, i jedna szczepionka, w takim porownaniu poszczegolne szczepionki sa w scislej czolowce.

Gość gość
W Niemczech (250 000 niezaszczepionych dzieci) od 1980 roku byly tylko 2 przypadki zachorowan na tezec u dzieci ponizej 15 rz, oba u prawidlowo zaszczepionych, ale jak powiesz lekarzowi ze nie chcesz sie zaszczepic na tezec to bedzie cie straszyc jaka to straszna choroba i jakie to ogromne ryzyko nieszczepic sie na tezec i ze chyba postradalas wszystkie zmysly. Propagandowe biadolenie, dlatego sama szukam faktow a nie slucham propagandowego biadolenia.

Gość gość
"Ja bardzo duzo czytałam na ten temat (np. artykuły z PubMed) i wiem na przykład, że związek autyzmu ze szczepieniami nadal jest tylko w sferze podejrzeń (nie ma rzetelnych, randomizowanych badań wskazujących na ten związek). Szczepiłam z tego względu, że poważne efekty uboczne szczepień zdarzają się rzadziej niż powikłania np. świnki. Każdy robi jak uważa. A Argument z DDT jakoś do mnie nie przemawia bo z wieloma substancjami już tak było i pewnie nie raz będzie." To ciekawe bo powiklania poszczepienne po MMR sa czestsze niz powazne powiklania po swince jeszcze przed wprowadzeniem szczepien na swinke. Powiklania po swince zdarzaja sie wyjatkowo rzadko, to pojedyncze przypadki.

Gość gość
"Wiadomo ze jesli masz w sprzedazy 60 lekow na rozne choroby a tylko 6 szczepionek to chyba sila rzeczy nie zarobisz na wszystkich szczepionkach tyle ile na wszystkich pozostalych lekach." chwileczke, to ty postawilas teze: "szczepionki to najwieksza czesc zysku takich firm. Zadne inne leki nie daja takiego zysku jak szczepionki." co wg ciebie powoduje ze skorumpowani lekarze klamia odnosnie szkodliwosci szczepionek. to jak jest w koncu? szczepionki to najwieksza czesc zysku takich firm" czy "nie zarobisz na wszystkich szczepionkach tyle ile na wszystkich pozostalych lekach". Masz jakies dane odnosnie marzy na szczepionkach, wypowiedzi prezesow firm? Ja ci pokazalam wypowiedz prezesa, ktory chce sie pozbyc szczepionek bo to kiepski biznes. Wystarczy ze pokazesz mi ze te 6 z 60 lekow generuje 30% zysku netto firmy - tylko czy wtedy Novartis pozbywalby sie tego jakze zyskownego biznesu?? Gdyby szczepionki dawaly taki zysk jak twierdza ich przeciwnicy to firmy farmaceutyczne inwestowalyby w nie, a nie w inne dziedziny.

Gość gość
o nieskuteczności szczepionek powiedzcie tym wszyskim którzy w latach 50-tych zachorowali na chorobe Heinego Medina madrale.I cieszcie się,że wasze dzieci uniknęły zagrożenia .O czarnej ospie nie wspomnę!

Gość gość
straszenie polio to juz klasyka, szkoda ze nikt nie wspomni ze 99% zachorowan na polio to postac bezobjawowa i chory nawet nie wie ze przechorowal polio, 0,1% to te slynne porazenia. W latach powojennych gdzie powszechny byl brud, brak dostepu do opieki medycznej i lekow, czystej wody, brak higieny, niedobory zywieniowe do czasu kiedy zaczeto szczepic ludzi na polio czyli 1959 wystepowalo srednio 17 przypadkow paralizu na cala Polske. Pogrom jak sie patrzy. Tak wygladaja fakty w konfrontacji z propaganda polio. A czarna ospa to takze super klasyka propagandy. Eliminacja czarnej ospy trwala 170 lat za pomoca tej cudownej szczepionki a znane sa choroby zakazne ktorych eliminacja trwala o polowe krocej bez szczepionki.

Gość gość
^^...17 przypadkow rocznie...

Gość gość
moze mowiac o skutecznosci szczepionki na polio wspomnimy o 47,500 zachorowan na polio wsrod dzieci w Indiach bedacych skutkiem podania szczepionki? Mialo to miejsce w 2011r najwieksza epidemia polio od wielu lat spowodowana szczepieniami.

Gość gość
te 47.500 podajesz za strona "Monitor Polski - Tego nie przeczytasz w ś****womediach!" ? faktycznie wiarygodne zrodlo.

Gość gość
ja tam nie musiałam nie wiadomo czego szukać, mi wystarczyła analiza substancji wypisanych na tym swistku i juz mi sie nasuneła mysl "dlaczego mam taki syf dziecku podawać". pozniej nie musialam zbyt wiele czytac by zrezygnowac ze szczepienia.

Gość gość
tzn chodzi mi o swistek czyli ulotke

Gość gość
Gość gość
nie trzeba daleko szukac wystraczy przeczytac ulotke szczepionki zeby zastanowic sie nad logika podawania takiego swinstwa dziecku. Aluminium wybiegajace znacznie ponad norme spozycia i do tego jeszcze domiesniowo gdzie idzie prosto do mozgu i uszkadza go, nie dziekuje.

Gość gość
same wiarygodne strony, np nsnbc.me publikuje dzis artykul o tym, ze katastrofa MH17 to ustawka CIA. Reszta to zadeklarowani przeciwnicy szczepien. Gdzie BBC czy CNN? to tak jakbys udowadniala nieskutecznosc antykoncepcji cytujac Fronde.

Gość gość
Rozumiem ze przez przypadek pominelas strone issuesinmedicalethics.org/index.php/ijme/article/view/110/1065 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17019928 naturalnews.com/035588_polio_vaccine_India_paralysis.html Pasuje? Jak to mowia kiepskiej baletnicy przeszkadza rabek u spodnicy. Jak nie ta dziura w calym to ta, zawsze sie znajdzie jakas dziura w calym i cos do czego mozna sie przyczepic.

Gość gość
cała ciąże przeczytałam wszystko o szczepieniach co tylko było w necie, rozmawiałam z dr Jaskowskiem i podjełam decyzje ze nie zaszczepie córki MMR, troche sie użerałam z sanepidem ale do dzis moja 8 latka tego syfu nie dostała

Gość gość
a jakie inne szczepionki podalas ? bo ja tez sie naczytalam i nie wiem co robic z moim jeszcze nie narodzonym dzieckiem ( ale juz nie dlugo ...