Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sanderka C

Czego NIE wolno w ciąży

Polecane posty

Gość sanderka C

Witam Jestem w 8 tyg ciąży (przeszczęśliwa) i tak wertowałam internet sobie co wolno czego nie. pewnie ten temat się nie raz pojawił, ale nie zaszkodzi go powtórzyć bo przecież pewnie i tu są przyszłe mamy. oto czego się dowiedziałam Kobiecie w ciąży nie wolno: - podnosić, przesuwać ciężkich rzeczy - Skakać po drabinach, stołkach ect -Podnosić rąk powyżej głowy bo grozi poronieniem ze wzglądu na naciaganie mięśni w tym macicy - Uzywać kremów, balsamów oraz innych kosmetyków zawierających witaminę A - pić napojów typu Fanta, Sprite, Cola, Pepsi ect - jeść serów pleśniowych, fety i dojrzewających - spożywać dużych ilości nabiału bo dziecko moze mieć skazę białkową - pić alkoholu jakiegokolwiek (oczywiste) - pić czerwonej herbaty - jeść chipsów - mieć kontaku z kotami - jeździć na rowerze - przebywac na słońcu - farbować włosów farbami z amoniakiem (większość niestety ma amoniak) - nosić obcisłych bluzek, i dopasowanych spodni - pić kawy - za żywać witamin bez konsultacji z lekarzem nadmiaru witamin - pić herbatek z hibiskusa nie chodować hibiskusa w domu - hodować gryzoni (szczególnie myszy roznoszą groźne zarazki groźniejsze od toxoplasmozy) - jeść tiramisu, - jeść surowych jaj (kogel mogel), jajka na miękko - siędzieć długo przy komputerze - jeść surowych ryb (shusi), wędzonych i ryb wyłowionych z jezior, rzek i stawów hodowlanych - korzystać sauny, solarium, jacuzzi, - korzystać hydromasaży, masaży klasycznych - spać na brzuchu hm... a co wy możecie powiedzieć na ten temat co wolno czego nie cieżarnej i co z tego co napisałam faktyczne kategorycznie jest zabronione

Gość gość
MOŻESZ: pić kawę i napoje które wymieniłaś, jeść chipsy- oczywiście wszystko z umiarem, możesz jeździć na rowerze (nawet wskazane), miec kontakt z kotami (o ile nie zjadasz ich odchodów), nosić dopasowane bluzki i spodnie, spać na brzuchu dopóki nie zacznie Ci przeszkadzać NIE MOŻESZ: czytać głupot na kafe temat tego, czego w ciąży nie wolno

Gość gość
w połowie to co napisałaś to bzdury. Ale najbardziej wskazane dla Ciebie będzie zamknąć się w 4 ścianach na 9 miesięcy. Wiesz dlaczego? Bo jak ludziom zaczniesz gadać to co tu napisałaś to będziesz wystawiona na pośmiewisko.

Gość Sanderka C
założyłam temat bo mialam nadzieję na fajną dyskusję napisałam tylko to co przeczytałam i miałam nadzieję też, ze wy napiszecie coś co może mi i nie tylko mi się przydac a z czego można się śmiać tylko, a osobie która napisała o 17.02 proponuję nauczyć się czytania po pierwsze dokładnego a po drugie ze zrozumieniem szczególnie ostatnie zdanie " a co wy możecie powiedzieć na ten temat co wolno czego nie cieżarnej i co z tego co napisałam faktyczne kategorycznie jest zabronione" liczyłam raczej na wasze doświadczenia do to moja pierwsza ciaża ale widze ze poza czubkiem własnego nosa co nie które z was nie widza nic

Gość gość
to co napisałam nie oznacza, że widzę własny nos, ale mnie śmieszy ten temat. Idz do lekarza i jego spytaj czego Ci kategorycznie nie wolno. Na pewno lepiej na tym wyjdziesz.

Gość gość1a
- podnosić rzeczy możesz, choć wiadomo, że worków z ziemniakami tachać nie będziesz, spokojna głowa - skakać po stołkach? fakt, że jak sarenka już sobie nie pokicasz, ale jak będziesz chciała coś zdjąć z większej wysokości, to będziesz zawsze kogoś wołać? - z podnoszeniem rąk to taki kit jakich mało ;) ale niektórzy w to wierzą (jakby wierzyć to uczesać też się nie można :P) - o złowrogich działaniach wit A nie słyszałam - gazowane pij póki możesz :P - ja jadłam sery wszelkiego rodzaju, bo je uwielbiam - nabiał? ja nie jadam mięsa za bardzo to o chlebie musiałabym żyć... - alkohol to wiadomo - o czerwonej herbacie coś słyszałam, ale nie pamiętam co to było ;) ja nie pijam, więc się nigdy nie zastanawiałam - jadłam chipsy, oooooj jak ja jadłam chipsy :P - z kotami to bujda; to ich odchody mogą zrobić kuku, a nie sam kociak - jazda na rowerze - samo zdrowie - plackiem na słońcu leżeć nie będziesz, bo nie wytrzymasz ;) ale opalanie z głową to jak najbardziej - amoniak nie tyle szkodzi ciąży co śmierdzi ciężarnej i może prowadzić do wymiotów, to w tym rzecz - z tymi ubraniami to mnie zaskoczyłaś ;) - bez konsultacji z lekarzem to lepiej nie brać specyfików - o hibiskusie nie słyszałam - o gryzoniach także nie ;) - tiramisu uwielbiam!!! żarłam :P - w saunie wytrzymałam krótko, ciężko się oddychało ;) jacuzzi? toż to takie fajne i relaksujące ;) z solarium ie korzystam, nie zagłębiałam się - masaże w każdej formie to raaaaaj dla ciała w ciąży - na brzuchu spać można, jednak jest to po prostu niewygodne

Gość gość
I widisz jak ja widzę swój czubek nosa ? Z czym zgodził się gość, który obalił Twoje mity ? Z NICZYM! Temu lepiej pogadaj z lekarzem znaim będziesz snuć takie chore teorie i opowiadać brednie ludziom bo na prawdę zostaniesz wyśmiana.

Gość gość
Lepiej od razu przyzwyczajać się spać na lewym boku:)

Gość gość
A gdzie palenie? Jak widzę mamuśki, które palą przez całą ciąże to mnie telepie:) Tak samo jak sobie strzelają %% - bo przecież piwko ma mało, bo przecież lampka winka to nic. A najlepsze są takie, które są na zawołanie dla dziecka bo karmią piersią bo to takie zdrowe, a przy tym sobie piją %% i palą. Brrr... i dodam, że nie jest to wcale jakaś tzn. patologia... Aż byłam w szoku! Co do kotów - absurd i ciemnogród!!! Chyba, że faktycznie ciężarówka żre kocie odchody i to pod warunkiem, że kot chory. Szybciej zarazi się od np. źle przygotowanego mięsa, które zawiera to i owo.

Gość gość
Wiem co jeszcze! nie można nosić łańcuszków;)

Gość gość
o złowrogich działaniach wit A nie słyszałam - to fakt. Wszyscy zgodnie powiedzą, ze wit. A jest bezwzględnie zabroniona w ciąży. Szczególnie na początku. Oczywiście nie chodzi tu o jedzenie (ale też nie ma co przeginać) co o dodatkową suplementację lub stosowanie kosmetyków z wit. A i pochodnymi. Warto zrezygnować również kosmetyków przeciwtrądzikowych itp. z racji możliwości występowania tetracykliny i kwasu salicylowego.

w wizjer tez nie mozna patrzec a ja patrze bo za przeproszeniem nie chcialabym dostac w ryj;D co do tematu ; cole pilam na poczatku jak opetana bo takie mialam smaku, nabialu ostatnio jem bardzo duzo, widocznie dzidzi czegos brakuje, przyjaciolka ma kota i jezeli nie grzebie mu w kupie to nic mi nie grozi pozatym toksoplazme maja koty ktore raczej wychodza na dwor , kawe lepiej pic czarna niz rozpuszczalna co do podnoszenia to wiadomo ze lepiej sie nie nadwyrezac, alkohol to rzecz nie podlegajaca dyskusji, solarium raczej tez ;)pozatym zawsze mozna zapytac lekarza powinien Ci powiedziec co mozna a co nie ;)