Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona32

Wielki dylemat...

Polecane posty

Gość zagubiona32

Długo zastanawiałam się kogo poradzić się w pewnej sprawie, stwierdziłam że osoby obce będą najbardziej obiektywne. Tak w skrócie, byłam związana z mężczyzną ponad 7 lat, byliśmy narzeczeństwem, mieszkaliśmy razem, niestety los okrutnie mnie doświadczył i mój narzeczony zmarł w marcu tego roku. Mieliśmy wspólne rzeczy materialne oczywiste jest dla mnie to że zostawiłam te rzeczy dla siebie, ale mam wątpliwość co do dwóch rzeczy: laptop i aparat. Są to rzeczy które moj narzeczony dostał w prezencie od swojego starszego brata, było to dwa lata temu. Brat ten mieszka bardzo daleko (USA), i własnie jest teraz w Polsce. Przed jego przyjazdem napisałam do niego co mam z tymi rzeczami zrobić, odpisał mi że to były prezenty dla nas i teraz są moje, ale jakoś do końca tego nie czuję i myślę że powinnam mu je oddać...co powinnam zrobić? I bardzo proszę o normalne odpowiedzi, i tak jest mi ciężko...

Gość gość
nie rozumiem z czego robisz problem. Poza tym faceci ci zmarł a ty piszesz o tym na forum jakby nic, prowo

Gość korneliuszek
Ja bym oddała:)

Gość gość
skoro brat narzeczonego powiedział ze to był prezent dla Was i masz to zatrzymac to w czym masz problem??? zatrzymaj i tyle

Gość gość
nie oddawaj przecież napisał ci że mu nie są potrzebne zresztą jak jest w usa to ma pewnie nowsze i lepsze

Gość zagubiona32
Nie robię z tego problemu, ale przecież co miał mi odpowiedzieć? Po prostu nie czuję że powinnam te rzeczy zatrzymać, w końcu pewnie i tak nasze drogi się rozejdą, i nie wiem czy wtedy nie będę miała wyrzutów sumienia że posiadam coś do czego mieć nie powinnam, to przecież tak jakby ktos "obcy" zrobił mi prezent

Gość gość
prowo nastawione na to by dyskutować szumnie i ci współczuć tylko sama je spaliłaś bo napisałaś że brat zmarłego kazał ci te rzeczy zatrzymać ani tu żalu nie widzę ani problemu o którym moglibyśmy dyskutować

Gość zagubiona32
Myslisz że robię prowokację?? Nawet nie zdajesz sobie sprawy z jakimi emocjami i myslai musze walczyć od 5 miesięcy!! Współczuć mi? Nie potrzebuje żadnego współczucia, wystarczy mi że musze udowadniać wszystkim dookoła że dam sobie z tym radę, że nie będe płakać.. a wiesz jaka jest prawda? Mieszkam sama, i codziennie wracając do domu, wylewam morze łez do poduszki, przed rodzina, znajomymi musze udawać, usmiechac się bo wszyscy tego ode mnie wymagają, często słysze żebym nie plakała bo on by tego chciał żebym tak płakała,ale wiesz co nikt od tego momentu nie zapytał czego ja bym chciała!! Jesteś żałosny/a w tym co piszesz, nie potrzebuje tak głupich i pustych słów!!

Gość gość
Myślę, że powinnaś zatrzymać te rzeczy tym bardziej, że bezpośrednio zainteresowana osoba tak powiedziała. Jeśli jednak czułabyś się nieswojo, to wg mnie lepiej będzie zaprosić go na obiad, kupić jakiś drobiazg dosłownie. Wiesz, wystarczy, że spróbujesz się postawić na jego miejscu. Wtedy sądzę, że uznasz iż nie jest to nic złego abyś zatrzymała te prezenty. PS. Serdecznie Ci współczuję z powodu Twojej straty. Życzę Ci dużo spokoju.

Gość gość
Współczuję Ci. Co do laptop i aparatu, dostałaś odpowiedź. Pomyśl sobie, jaki pożytek miał by brat z laptopu? Tam są wasze dokumenty, być może zdjęcia itd. Myślisz że specjalnie zaniesie ten laptop do punktu usług aby "wymazać" twardy dysk? Uwierz, tutaj laptop i aparaty są o wiele tańsze niż u Ciebie. Dostaliście je w prezencie, więc je zatrzymaj. Zrób z nich pozytywny użytek a niedoszłego szwagra zaproś na kolację w jakiejś spokojnej restauracji i po prostu mu podziękuj. Zycie toczy się nadal. Musi, i Ty też musisz myśleć do przodu. Wiem, łatwiej mówić niż zrobić. Daj sobie czas na żałobę ale prezenty zostaw.