Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oluchacha

przeniesienia do niemiec.. pomocy

Polecane posty

Gość oluchacha

witam. mam prosbe.. chcialabym otrzymac informacje zwiazane z przeprowadzka do DE. Maz pracuje w Niemczech od ponad pol roku, mamy dwojke dzieci, corka od wrzesnia musi isc do zerowki. Czym najpierw powinnam sie zajac? jakie dokumenty i gdzie z nimi sie udac? dziekuje z gory

Gość oluchacha
jest tu ktos??

Gość gość
Szukaj na forum polonii w niemczech.

Gość oluchacha
ok. dziekuje :)

Gość gość
a meza masz od czego? skoro tam pracuje to powinien wiedziec co gdzie i jak :O masakra jak wy ludzie chcecie mieszkac w obcym kraju skoro tak prostych rzeczy nie jestescie sobie w stanie zalatwic

Gość gość
nastepna ochotniczka z dwojka dzieci na socjal :/

Gość gość
niestety sie rozczaruje, socjalu nie dostana, na co tak liczy pewnie pytajac o papiery.

Gość oluchacha
Zadalam pytania konkretne. O mojego męża proszę się nie martwić, a skoro ja pytam znaczy, że raczej on tego zrobic nie moze.. proste. Na socjal chetna nie jestem.. chce poslac dzieci do niemieckiej szkoly i dac im lepszy start w zyciu niz w tu w smutnej Polsce gdzie raczej nic juz na dobre sie nie zmieni. Zatem skoro nie znacie odpowiedzi na moje pytania i wolicie pierdol*c glupoty bo (a jakze) wszystko wiecie najlepiej to dziekuje bardzo mi mili. pozdrawiam :)

Gość oluchacha
papiery... :) co jest potrzebne do meldunku czy zapisania dzieci do szkoly... jak to jest z opieka lekarska i wynajeciem mieszkania. Ludzie... troche empatii...

Gość gość
a skoro ja pytam znaczy, że raczej on tego zrobic nie moze.. proste. xxx proste jak drut, taki sam tepak jak ty, a po niemiecku to jedyne co umie to guten tag powiedziec. A do szkoly to was wysla z powrotem do PL, zdaje sie ze tam jeszcze nie jest zabroniona edukacja i szkol nie pozamykali.

Gość oluchacha
hahaha sie usmialam... milego dnia zycze. nie bede wdawala sie w dyskusje... niepotrzebna, denna i nie na poziomie "tępaka" hihi. pozdrawiam :)

Gość gość
co jest potrzebne do meldunku czy zapisania dzieci do szkoly... jak to jest z opieka lekarska i wynajeciem mieszkania. xxx Nie ma mieszkania a ty o meldunek pytasz ? nie ma meldunku a ty chcesz dzieci do szkoly zapisac ? co za kretyni tu zjezdzaja ? Kto wyam wynajmie mieszkanie jak on dopiero pol roku pracuje, (na czarno pewnie) jakie ma dochody by utrzymac 4 osobowa rodzine, ? Dziewucho puknij sie w leb, to nie raj na ziemi, tylko panstwo, ktore pilnuje restrykcyjnie przepisow ! Nie ma pieniedzy - nie ma mieszkania, nie ma mieszkania - nie ma meldunku., nie ma meldunku, nie ma szkoly, kropka.

Gość oluchacha
hhahahahahahahahah Tak w sumie kultura wymaga tego zeby stosownie sie odzywac... no ale racja, to jest forum i nikt Cie na ulicy nie pozna. Dodales/as mi sily zeby zalatwiac i dowiadywac sie o te wszystkie moje sprawy... bo skoro (zdaje sie) ze taka osoba jak Ty zyje w DE znaczy ze ja sobie na pewno poradze...

Gość gość
ze taka osoba jak Ty zyje w DE znaczy ze ja sobie na pewno poradze... xxx dziecinko, ja zyje 30 lat w Niemczech, i ciagle nie moge zrozumiec co takie glaby jak ty maja do szukania za granica, jesli podstawowych rzeczy nie wiedza. Malo ze nie wiedza - nie przyjmuja do wiadomosci !

Gość gość
Kochana,spoojnie ... nie czytaj bzdur .! Moj maz pracowal od listopada w de i zabral mnie i 3 dzieci . Mieszkam tu od kwietnia . Starszy syn poszedl odrazu do szkoly dla "cudzoziemców" , w szkole mial dziewczynke polke,pomagala mu . Od wrzesnia idzie juz do szkoly niemeckiej . Natomiast sredni syn do przedszkola sie nie dostal , wiec pojdzie dopiero od wrzesnia . Mieszkam na Bawarii , jest super,nie zaluje i do Pl,nie chce wracac i chyba nie wroce . Ludzie ok,mam juz kolezanki , chodze na spotkania dlaPolakow i Ukraincow(mieszkalam dlugo na Ukrainie) Kilka osob mi tu pomoglo zalatwic sprawy z AOK (ubezpieczenie i td) . Nie wiem czy otzrymujecie kindergeld ? Ja otzrymalam po 6 tyg.od zlozenia dokumentow wraz z wyrownaniem (od kiedy praowal) czyli ponad 4.000e Sa jeszcze inne dodatki i td ...ale my z nich nie korzystamy Nie wiem czy znasz jezyk?czy chcesz isc do pracy ? Moja mama w ogole nie znala jezyk a juz pracuje ( sciąglam mame do mnie:)) Mama zajmuje sie gotowaniem u starszy ludzi( polacy,uraincy,rosjanie) , po 7/8 h dzienne ,jezyk juz troszke sie nauczyla,ostatnio byla u lekarza i dogadala sie. Wszystko ulozylo sie nam dobrze i ciesze sie ze jestem blisko meza i na dobrze opuscilam Polske . Zyje sie nam tu duzo lepiej . Stac mnie na lepsze ubrania , jedzenie,wycieczki ,kupilam auto . Nie musze liczyc zlotowke do zlotowki ,martwic sie o rachunki .Nie zaluje ,dzieci beda mialy lepszy start w zyciu i my z mezem lepsza starosc :) Pzdrawiam

Gość gość
pchacie sie k****a mac jak rumuni wszedzie was pelno ! za odrobine wiecej kasy i benefity gotowi jestescie wlasna rodzine sprzedac ! rzygac sie chce od tej rumunskiej-polskiej patologii jaka sie zjezdza wszedzie po calym swiecie narod bez odrobina honoru i kultury ! inne narodowosci tez maja ciezka ale nie pchaja sie nigdzie tylko siedza u siebie ! i walcza o swoj kraj aby sie w nim cos zmienilo ! wspolczesne spoleczenstwo Polskie to sprzedajne dno! az wstyd !

Gość oluchacha
Widze po tym co piszesz, ze cos Ci chyba w zyciu nie wychodzi... tu dajesz upust swoim emocjom? No ok.. w sumie moge to zrozumiec. Mozesz sobie powyzywac i zamiast na (jak dla Ciebie) proste pytania nie odpowiadac stwierdzajac ze kazdy na swiecie powinien wiedziec jak to jest ze sprawami urzedowymi w Niemczech.. ze skoro Ty znasz odpowiedzi na tak proste pytania tzn ze kazdy je zna. Gratuluje sfrustrowany czlowieku :)

Gość gość
Juz ci odpowiedzialam dziecinko, ale widze ze trzeba jeszcze raz powtorzyc, przeczytaj to 10 razy, a jak nie dojdzie to nastepne 10 az zrozumiesz slowo pisane: Kto wyam wynajmie mieszkanie jak on dopiero pol roku pracuje, (na czarno pewnie) jakie ma dochody by utrzymac 4 osobowa rodzine, ? Dziewucho puknij sie w leb, to nie raj na ziemi, tylko panstwo, ktore pilnuje restrykcyjnie przepisow ! Nie ma pieniedzy - nie ma mieszkania, nie ma mieszkania - nie ma meldunku., nie ma meldunku, nie ma szkoly, kropka.

Gość gość
mozna sie sfurstrowac widzac jakie goffno Polska wychowala w 21 wieku :O gofffno bez charakteru zasad asocjalny plebs zyjacy dla zebraniny

Gość gość
Sprobuj cos wiecej sie dowiedziec na mypolacywde

Gość oluchacha
Nooo w koncu jedna porzadna odp. Znam niemiecki bardzo dobrze choc nie perfekcyjnie, pracowalam w DE i z AOK tez mam juz wszystko pozalatwiane. Nie jest do zniesienia taka rozlaka z mezem , a on dostal kontrakt (dla goscia sfrustrowanego) niemiecki z niemiecka firma ;) i narazie wrocic nie moze. Wg mnie edukacja tez jest lepsza niestety niz w Polsce i mlodzi ludzie maja lepszy start, a to chce zaewnic dzieciom. O kindergeld musimy zlozyc dokumenty, innych roznych socjali tez naprawde nie chce bo nie mam zamiaru jechac tam i zyc ciagnac z panstwa niemieckiego ile wlezie. Do pracy chcialabym pojsc jesli tylko mlodsze dziecko (3latka) dostaloby sie do przedszkola , nie wiem czy jest tam z tym taki problem jak w Polsce.

Gość gość
a on dostal kontrakt kontrakt na stale czy czas ograniczony ?

Gość oluchacha
Gdzie, troszke dokladniej, w Bawarii mieszkacie?

Gość gość
hmmm mozna sie posmiac z Polakow w DE podam przyklad totalnego idioty ktoremu w pustej glowie nic innego jak euro i dodatki od urzedow niemieckich :) przyjechalo to cos do DE wraz z rodzina papiery nie do konca skompletowane mieszkanie poki co bez meldunku oraz zaplaconej kaucji za 3 miesiace :) praca byle jaka zarobek rowniez ubezpieczenia poki co brak szkola juz nie dlugo sie zaczyna a dziecko nawet meldunku nie posiada idiota bo inaczej go nie nazwe - napozyczal juz kasy a wyplata jego to zaledwie 1200eu z czego mieszkanie sam czynsz 800eu bo pieprzonemu idiocie od razu zachcialo sie salonow dla swej leniwej baby :D oczywista krolewna nie pracuje bo jak? zero znajomosci jezyka ,miasto ogromne poruszac sie jakos trzeba a auto jedno rozklekotane zadatku z wyplaty pobral juz 1000eu pozostalo mu 200 a gdzie jakies oplaty ? gdzie zycie co dzienne wyzywienie dzieci -szkola na co liczy idiota ??? ano ,juz pisze ...na kindergeld :) na dodatek mieszkaniowy :) i na darmowy kurs jezyka dla swej zony :) oraz na cud ogolny chyba ...bo z tych pieniedzy nawet plus dodatki to mozna jedynie zdechnac :) i teraz tak logicznie ...jak mozna byc wyrozumialym dla tego typu idiotow ? pytam ? scyzor sie otwiera w kieszeni jak patrze na taka patologie ! zyja do pierwszego do pierwszego wiecznie na pozyczkach bo na nic nie wystarcza i robia tylko wstyd Polsce i Polakom ! takie dziadowanie to nie zycie ! to wegetacja !

Gość gość
Znam niemiecki bardzo dobrze xxx wiec dowiaduj sie u zrodel a nie szukasz pomocy po polskich forach.

Gość oluchacha
jest juz zatrudniony na stale.

Gość gość
Po pierwsze meldunek , ic do jugentamt oni dadzą , co ze szkołom , twój mąż idzie do krankenkasse i mówi ze ma rodzine do ubezpieczenia . Ale oczywiście jeśli twój mąż legalnie pracuje .

Gość oluchacha
Widze, ze innej opcji nie ma. Dla Waszej wiadomosci.. nie kazdy kto pyta o zycie w Niemczech jest patologia, ktora liczy na zasilki itd... sa tez tacy i owszem (sama znam niestety takich) ale to sie czesto gesto nie konczy dla nich przyjemnie ;) Dziekuję bardzo za ciete odpowiedzi.. dyskusje uwazam (po raz kolejny) za zakonczona...

Gość gość
Mieszkam w NRW, więc w zależności od landu przepisy i wszystko wygląda też inaczej. A więc tak: Jeśli to duże miasto to żeby wynając mieszkanie zazwyczaj mąż musi pokazać Arbeitsvertrag, zaświadczenie od Schufy, zapłacić też kaucję. Zazwyczaj w dużych miastach są to 2, albo 3 wysokości czynszu. W mniejszych miastach pewnie mniej i może bardziej przymykają oko, np. nie musisz pokazywać schufy itp. Później udajesz się do biura meldunkowego, pokazujesz Mietevertrag, Ausweis swój i dzieci oraz mogą chcieć też unijny akt urodzenia dzieci. Jak już masz meldunek to wybierasz szkołe, idziesz, pobierasz papiery, wypelniasz i skladasz. Czekasz na odpowiedz pisemna lub czasem moga zadzwonic :) Mówisz, że pracowałaś w DE i z AOK masz załatwione itp. , to jakim cudem nie wiesz jak to wyglada z meldunkami i mieszkaniemm? Przeciez musialas miec meldunek skoro tutaj pracowalas :) cos sciemniasz chyba :)

Gość gość
O mieszkanie kaucja 3 miesiące ( czynsz) do tego ile ostatnie 3 miesiące zarabiał ( wypłata ) i schufa ( zadłużenie ) sprawdzają