Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego rodzice wciąż wmawiają te głupoty swoim dzieciom

Polecane posty

Gość gość

Dlaczego istnieje takie przekonanie że osoba po średnim tylko do pracy fizycznej Przecież to jest osoba wykształcona, nawet jeśli nie ma matury to nie zasługuje na to by pracować gdzieś w firmie sprzątające czy na produkcji. Średnie to średnie a matura to tylko przepustka na studia, skąd wzięło się takie przekonanie u tych zacofanych ludzi, którzy nawet twierdzą, że średnie bez matury to nie średnie.

Gość gość
W naszych czasach średnie wykształcenie nie znaczy nic, bo prawie każdy ma studia, w większości kupione.

Gość gość
A mnie wkurza ogólny przymus pójścia na studia. Rodzice na chama mnie na studia wysłali, pracy po nich nie mam. Mogłam pójść do studium fryzjerskiego albo krawieckiego po maturze. Ja swoich dzieci na studia wysyłać nie będę na siłę. 4 zmarnowane lata.

Bo studia jakie by nie były daja szersze możliwosci. Ale fakt, że jak ma się dobry - podkresklam DOBRY fach w ręku to jest to nie do przecenienia. I często lepsze od magistra. ale najlepsza opcja to dobry fach w ręku, talent i tytuła magistra na doczepkę. Wtedy świat stoi otworem.

Gość gość
Ok. A jaka prace niefizyczna chcesz wykonywac bez studiow?

A ja uważam, ze studia są przeceniane. Skończyłam biologie i ani jednego dnia nie przepracowalam w zawodzie, no ale rodzice byki zachwyceni. Jakoś nie pomyśleli o tym co ja po tej biologii będę robić i na naszym terenie pracy dla biologów nie ma! Niestety 18-latka jest za mloda zeby samodzielnie takie decyzje mogła podejmować, zero szerszego patrzenia i doświadczenia życiowego. Myślę,ze lepiej bym zrobiła gdybym poszła na jakieś studium.

Gość gość
W biurze spokojnie można pracować bez matury :)

Ale i tak zdam maturę za rok. W chwili obecnej muszę zdobyć 30% z matematyki i języka angielskiego pisemnego. Reszta jest w mojej stopce.

Gość gość
osoba ze srednim to wg ciebie jest wykształcony czlowiek? Przeciez teraz srednio inteligentny szympans moze zdac mature i zrobic studia na Wyzszej Szkolce Gotowania na Gazie. Poziom edukacji sie drastycznie obnizyl, studiuje masa matolow, ktorzy kilkadziesiat lat temu nie zdaliby matury a ty twierdzisz ze jak ktos przebrnal przez liceum i nawet nie zdal matury to jest wyksztalcony? To jest ktos, kto 20 lat temu poszedlby pokornie do zawodowki i zostal np budowlancem, ale niestety reformatorzy uznali ze kazdy ma prawo i obowiazek byc magistrem, stad ten tytul teraz nic nie znaczy i nic nie daje i dlatego mamy panie i panow magistrow na kasach w marketach.