Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie o nazwisko

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie - otóż jestem po ślubie. Przed ślubem postanowiłam wziąć nazwisko narzeczonego jednak teraz się rozmyśliłam i żałuję mojej decyzji. Chcialabym dołączyć swoje panienskie nazwisko do nazwiska męża. Czy to jest możliwe?

Idziesz do urzędu gminy do wydziału ewidencji ludności wypełniasz jeden papierek i zmieniasz nazwisko. No i trzeba dokumenty zmienić i różne instytucje o tej zmianie poinformowac

Gość gość
zapytaj w urzędzie stanu cywilnego a jeśli nie masz kiedy tam podejść to do nich zadzwoń i zapytaj

Gość gość
dziekuje za odpowiedzi. Tylko zastanawia mnie czy naprawde wystarczy tylko wypelnic papierek? slyszalam o jakims administracynym zmienianiu nazwiska... ? czy w moim przypadku również? skoro chce tylko dodac swoje panienskie nazwisko?

Gość poziom01
czy mąż został powiadomiony ?

Gość gość
ten "papierek" to jest właśnie administracyjne postepowanie :) masz na to 3 albo 6 m-cy od slubu (nie pamietam dokładnie) musisz tez uzasadnić swój wniosek po 30 dniach odbierasz decyzję admiistracyjną i dokonujesz wymiany dokumentów

Jest duża szansa na to, że uda Ci się zmienić nazwisko. Trudno byłoby zmienić na jakieś inne np. francuskie Dupois, ale takie, które miałaś to urzędasy się przychylą.

Gość gość
dziekuje wszystkim :)