Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mieszkanie od rodzicowwww

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z was dostała dom /mieszkanie od rodzicow ? Czy ten majątek jest tylko wasza wlasnoscia?

Gość gość
my nie dostaliśmy, ale nasze dziecko pewnie po dziadkach dostanie.

Gość gość1a
Mąż ma przepisany na siebie dom. Z dożywotnią służebnością. Nie mieszkamy tam, mieszkać nie zamierzamy. Będzie stał i niszczał, bo sprzedaż graniczy z cudem.

Gość gość
my sami się dorobiliśmy domu. oczywiście z pomocą cudownego banku :O nasze dziecko będzie miało na start mieszkanie - za kilka miesięcy kupimy mu kawalerkę (choć póki co pomieszka jeszcze trochę z nami, bo ma 14 lat). Po dziadkach będzie miał za jakiś czas dom i mieszkanie. Póki co babcie żyją, nie cieszą się już co prawda najlepszym zdrowiem, ale to nie dziwne, bo jedna ma 68 a druga 74 lata... dziadków już niestety nie ma.

Gość gość
my startowaliśmy od zera. od rodziców dostałam trochę starych mebli i lodówkę, mąż dostał trochę pieniędzy od matki - z tego co pamiętam coś koło 3 tysięcy. dostaliśmy też pralkę od mojego dziadka. i tyle. na resztę trzeba było zapracować, ale dało się :) my dziecku damy mieszkanie na start, bo będzie nas na to stać:) nam też mogło być lżej, bo mąż powinien mieć mieszkanie po dziadkach, ale niestety jego własny ojciec go okradł. dziadek powiedział, że w dniu 18 urodzin przepisze na wnuka mieszkanie, niestety nie dożył jego 18 urodzin, a jego ojciec wziął dla siebie oba mieszkania po swoich rodzicach, nawet alimentów na syna nie płacił.

Gość gość
Dostałam mieszkanie w spadku po babci. Jest moja własnością ponieważ dostałam je przed ślubem ( w zamian za dożywotnią opiekę nad babcia, reszta wnuków oraz dzieci babci się wypiely wiec zostały wydziedziczone s tym samym ja zostałam jedynym spadkobierca). Po ślubie nie wpisałam męża jako współwłaściciela ponieważ on dostanie mieszkanie po swoich rodzicach. Tak więc jestem notarialnie jako jedyny właściciel mieszkania i nie zamierzam tego zmieniac

Gość EmilkaMilka32l
Jak skoczyłam 22 l dostalam mieszkanie od rodzicow .Zapisane na mnie przed ślubem wiec tylko ja jestem wlascicielem .

Gość gośćk
Spadek jest zawsze majatkiem osobistym, niezaleznie czy nabyty przed slubem czy s trakcie. Darowizna jest rowniez majatkiem osobistym, to znaczy, ze jesli ma byc to i twoje i meza, to musi byc wskazane to w akcie notarialnym darowizny. Jesli rodzice daruja to tylko tobie to mezowi nic do tego.

Gość gość
ja mojej córeczce zostawię po sobie mieszkani 180 m2 z 2 balkonami i 2 piwnicami Garaż i pewnie jeszcze czegoś się dorobimy bo mała ma dopiero 16 mc :-P Na pewno dostanie kaske na start w życie bo specjalnie dla niej będziemy odkładac pieniążki

Gość gość
ale nie możesz napisać że jej to zostawisz, bo równie dobrze będziesz żyć dłużej niż ona. :O jak się dorobisz czegoś poza tym mieszkaniem co będziesz jej mogła dać to ok, ale jak ona dorośnie to ty też musisz gdzieś mieszkać.