Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

rog obfitosci dla pierwszaka na Slasku

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Witam. Mam pytanie do mam pierwszak贸w. Jestem chrzestn膮 syna mojej bardzo dobrej kole偶anki. Mieszkaj膮 na 艢l膮sku, z kt贸rego i ja pochodz臋. Tam wiadomo dzieci id膮c do pierwszej klasy maj膮 tyty. Dzisiaj rozmawia艂am przez telefon z moj膮 mama i powiedzia艂a mi, 偶e to chrzestni kupuj膮 chrze艣niakowi tak膮 w艂a艣nie tyt臋. S臋k w tym, 偶e ja mieszkam obecnie 280km dalej. Powiedzcie mi drogie mamy kto u was kupuje takie tyty. Pami臋tam, 偶e mi kupowali rodzice, ale je艣li faktycznie to powinni chrzestni za艂atwi膰 to co zrobi膰? POjecha膰 do chrze艣niaka? Wys艂a膰 poczt膮 czy jak?? Jestem w kropce.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Rodzice kupuj膮 a nie chestni , ja te偶 jestem ze 艣l膮ska i rodzice si臋 tym zajmuj膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dzi臋kuj臋 za odp.

Udost臋pnij ten post

mnie te偶 si臋 wydaje, 偶e rodzice. ale s膮 ma艂e tytki do kupienia gotowe...mo偶e tak膮 pos艂a膰 kurierem? My艣l臋, 偶e by艂oby mi艂o kole偶ance i chrze艣niakowi, o ile masz na to fundusze oczywi艣cie:-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Te偶 jestem ze 艢l膮ska i "tyt臋" da艂a mojemu synowi chrzestna ale nic by si臋 nie sta艂o gdyby nie da艂a ( ja nawet nie wiedzia艂am,ze u nas taka tradycja jest ) Zapytaj mam臋 czy masz wys艂a膰 ( np.kurierem ) czy chce kas臋 czy mo偶e jaki艣 inny drobiazg np.pi贸rnik ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to ja bym wys艂a艂a np. pi贸rnik a nie s艂odycze. ma偶 jest chrzestnym za rok obie chre艣nice b臋d膮 mie膰 po 18 lat co kupi膰/>??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kolezanka mi gada艂a ze tyty robi膮 babcie kazda swoj膮 jest tak u was jestem ze 艣l膮ska?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mo偶e uda mi si臋 w sierpniu pojecha膰 do rodzic贸w na par臋 dni to mo偶e by膰 mu co艣 podrzuci艂a. Mama mnie zaskoczy艂a, bo ja nawet nie pami臋ta艂am o czyms takim jak tyta, w w艂asnych dzieci z m臋zem jeszcze nie posiadamy. My艣lalam wcze艣niej, 偶eby mu jakis plecak do szko艂y kupic czy cos ale zrezygnowa艂am bo ch艂opiec jest juz duzy i ma wymagania, wiecie jak to jest, ma艂emu dziecku sie wszystko podoba a starszy juz ma swoje preferencje, jakies bajki itp.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
na 18 lat to kase dajcie, ja dostalam od wszystkich gosci z rodziny pieni膮dze, od chrzestnych tez i jeszcze do tego taka ladne ramke na zdjecia, ktora mam do dzisiaj i jest u mnie w centralnym punkcie, a w srodku mam zdjecie mojej mamy z bratem jak byl maly :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
za na 18 co daj膮 chrzestni?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ale ile tej kasy bo chrze艣nice s膮 dwie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
na 18 lat piekny bukiet kwiatow, kartke z zyczeniami a w srodku pieniadze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
co to jest tyta?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
teraz si臋 daje na 18nastk臋 na bierzmowanie i nie wiem na co jeszcze ja nic specjalnego nie dosta艂am a pieniedzy wcale i 偶yj臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no zalezy na ile was stac, ja bym chyba wlozyla po 300z艂, ale roznie ludzie daja.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
tyta czyli tzw r贸g obfito艣ci to taki wielki tekturowy r贸g wype艂niony s艂odyczami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tyta to r贸g obfito艣ci ( po naszemu )

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to 50 z艂 starczy? ma偶 mia艂 35 lat i nic nie dosta艂 od nikogo a dochody maj膮 10 razy lepsze ni偶 my.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
35 lat to takie same urodziny jak wszystkie a 18ste urodziny to wyjatkowe urodziny - pelnoletniosc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
U mnie rodzice si臋 sk艂adali w szkole i wszystkie dzieci dosta艂y tak膮 sam膮 tub臋, tu nazywan膮 tyt膮 czy rogiem obfito艣ci. ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to na 30 czy 35 m贸g艂 dosta膰 np. czekolade jak to zwykle urodziny. Jak w rodzinie m臋偶a sa i takie urodziny pe艂ne to te偶 oczekuj膮 prezent贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
200 - 300,- powinno by膰 ok na 18. Ewentualnie, jak nie macie kasy, to po 100 i kwiaty do tego wszystkiego. Albo mniej kasy i do tego np wisiorek 艂adny, lub kolczyki albo sam 艂a艅cuszek, bransoletk臋, tylko warto zna膰 gust.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja te chrze艣nice bogate dla nich 100 z艂 to nic im to tak 1000 z艂 to by co艣 poczu艂y. a kosmetyki wypada da膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kosmetyki tak, je艣li znasz gust i typ sk贸ry oraz cery. Tylko nie p艂yn do k膮pieli. Raczej jaki艣 lepszy zestaw. U mnie w rodzinie, cho膰 nie jeste艣my bogaci, jest zwyczaj, 偶e zwyczajnie jak s膮 艣wi臋ta (bo urodzin ju偶 nikt nie robi), to si臋 daje 100,-. Ka偶dy tak daje, nie 偶e jedni wi臋cej drudzy mniej, to wiadomo, 偶e jak okazja jest wi臋ksza (bierzmowanie, 18, 艣lub, czy co艣 takiego), to daje si臋 wi臋ksz膮 kwot臋. Je艣li chodzi o doros艂ych, to daje si臋 prezenty. Na zwyk艂e urodziny (doro艣li obchodz膮), to co艣 do 100,- mo偶e by膰 mniej, ale na rocznice typu z艂ote gody itd, na okr膮g艂e urodziny typu 40, 50, 60 to ju偶 co艣 dro偶szego si臋 kupuje (ewentualnie sk艂ada z kim艣). Nie 偶e kto艣 wymaga 偶e ma tyle dosta膰, zwyczajnie g艂upio da膰 mniej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
szczerze mnie denerwuj膮 ju偶 te wszystkie okazje idzie oszale膰 i to my jeste艣my ci daj膮cy wi臋cej bo my mamy urodziny i 艣wieta na kt贸re dostajemy co艣 mini, a jak jedziemy do rodziny m臋偶a to jest ich tam wi臋cej i jak sie czasem tak jedzie to te偶 nie lubi臋 z pustymi r臋kami. Tesciowa ma urodziny okr膮g艂e 6o lat i tak my艣le ze ostatni raz jej dam prezent bo mnie to wkusza ju偶 ,od niej nie dosta艂am na urodzinty nic. Mam taki pomys艂 aby w koszyku da膰 produkty z dro偶szej firmy jakie艣 czekolady, ciastka itp 艂adnie spi臋te w koszyku opakowane foli膮 z kokard膮. Nie wiem co to jest pomoc ze strony tesciowej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No jak od niej nie dostajesz, to czemu masz dawa膰. Mo偶esz si臋 z kim艣 z rodziny z艂o偶y膰 na co艣. Moi rodzice na 20 rocznic臋 po艂膮czon膮 z ich 40 urodzinami (maj膮 w tym samym miesi膮cu) dostali od kogo艣 (chyba mojej ciotki i babci) wielki kosz z czerwonymi r贸偶ami. Pi臋knie to wygl膮da. A od rodze艅stwa mojej mamy (te偶 sk艂adka) dostali zastaw臋. I te偶 mamy taki zwyczaj w rodzinie, 偶e z pustymi r臋kami si臋 nie przychodzi. To zwyczaj od rodziny ojca, ale widz臋, 偶e ju偶 go wprowadzili艣my do wi臋kszo艣ci od strony mamy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
bo tesciowa do nas nie jezdzi tylko my do niej to wiadomo ze musimy co艣 da膰 na jakie艣 okazje teraz s膮 te偶 jej tam wnuki i co te偶 co艣 mie膰 musisz bo to dzieci. Ma偶 ma dwoje chrze艣nic i raz do roku robi艂am im paczk臋 ze s艂odyczami bo rodzina te偶 nienajbogatsza ale w tym roku nie wiem mo偶e co艣 skromniejszego kupi臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
z drugiej strony mo偶e by膰 wojna a ja te艣ciowej 偶a艂uj臋...........

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jak nie masz kasy, to si臋 nie przejmuj. Prezent to nie obowi膮zek, to mi艂y gest. Co do dzieci, to u mnie przy zwyk艂ym spotkaniu dzieci dostaj膮 po czekoladzie, tylko moja mama swojej jednej chrze艣nicy zawsze daje 100,- ale widzi si臋 z ni膮 raz do roku. Ja te偶 od jej ojca, kt贸ry jest moim chrzestnym dostaj臋 podobn膮 kwot臋 (cho膰 nie zawsze, kiedy艣 dostawa艂am dezodorant tylko i nikt nic nie m贸wi艂, bo nie ma obowi膮zku, cho膰 to g艂upio wobec mojej mamy, kt贸ra zawsze co艣 wi臋cej daje), ale np zwr贸ci艂am uwag臋, 偶e chrzestny daje mi, ale nie daje nic mojemu bratu (jego c贸rka jest jedynaczk膮). Ale tak, to jak pisa艂am dzieciaki dostaj膮 po czekoladzie. Czasem jakie艣 ba艅ki mydlane, czy jak by艂y promocje, to ksi膮偶eczk臋 do czytania, czy 膰wiczenia, albo farbki. Mo偶na jakie艣 tanie hula hop kupi膰, skakanki, pi艂ki, jak s膮 ta艅sze.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
co pocz膮c

Udost臋pnij ten post