Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośka1234kl

Jak się zwracać do byłych teściów ????????

Polecane posty

Gość gośka1234kl

Jestem świeżo po rozwodzie, z mężem (sic! byłym !) nasz staż małżeński to 8 lat, jak mam się zwracać do byłej juz teściowej ? I do teścia ? nadal mamo ? tato ? :/ nie za bardzo chyba ?

Gość gość
A dzieci macie? Jak macie, to powinnaś pozostać przy naturalnym mamo i tato, bo to są dziadkowie rodzeni i one liczą się tu bardziej niz Wasze z mężem życiowe podskoki

Gość gość
dlaczego nie? zresztą to zależy jakie mieliście stosunki, moja mama mówiła do swoich teściów w taki sposób do końca ich życia, choć z ojcem mieli tylko trochę dłuższy staż małżeński, niż Ty

Gość gośka1234kl
Więc sugerujecie, że wypada ? Nigdy z rodzicami męża nie żyłam w jakiś super stosunkach , a teraz to już praktycznie ze sobą nie rozmawiamy , mamy dziecko i właśnie siłą rzeczy będę ich widywać. A bezosobowo ? wypada? może było by bardziej zręcznie.....

Gość gość
a nie możesz mówić np. Pani Aniu

Gość gość
Dla dziecka powinnaś utrzymywać formę mamo i tato. Gwarantuje to również utrzymanie poprawnych stosunków z teściami. Staraj się być naturalna tak jak na początku Waszego małżeństwa. A Twój były jak zwraca się do Twoich rodziców?

Gość gość
wgl dla mnie dziwne że nie byłaś z nimi w super stosunkach a mówiłaś do nich mamo tato, ja w choćby w niewiadomo jakich dobrych stosunkach będziemy z teściami na pewno nie będę mówić do nich mamo i tato w końcu rodziców mam tylko jednych

Gość gość
a w ogule jaki to jest nienormalny zwyczaj,jak mozna mowic do obcych ludzi,tak jak do swoich rodzicow,ktorzy nas wychowali,jak mozna do cudzej matki mowic -mamo to chore jest i nienaturalne ja do moich mowilam po imieniu,i po rozwodzie wciaz tak sie do nich zwracam

Gość gośka1234kl
Mówiłam Pan/Pani , ale teściowa zwierzyła się mojemu mężowi, że denerwuje ją ,że zwracam się do niej jak do obcej kobiety, a przecież teraz to my już rodzina jesteśmy itp, itd , dlatego też trochę ze względu na męża przełamałam się. No ale patrząc na jej tok myślenia rodziną już nie jesteśmy .... A znów na Pan/Pani to też trochę komiczne ....

Gość gość
komiczne to to że powiedziała o tym twojemu mężowi, powinna to sama zaproponować wg mnie.. a w takim razie faktycznie trochę dziwnie, ja myślę że bezosobowo też się da, tym bardziej że teraz tak częstego kontaktu nie będziecie miały

Gość gość
do byłej teściowej: ej ty, stara, do byłego teścia: ej ty, ziomuś, kolego, stary A najlepiej mów bezosobowo, jak do służby. "Niech powie", "niech poda", "niech zrobi" etc. i pokazuj palcem.

Gość gość
Powinowactwo nie ustaje nawet po rozwodzie. Inaczej mówiąc to jest dalej twoja teściowa, mimo, że jej syn nie jest już twoim mężem.