Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

RTG kręgosłupa, wyniki

Polecane posty

Gość gość

Witam Miałam zrobione RTG kręgosłupa szyjnego, dziś odebrałam wyniki i nie wiem czy mam się zacząć bać. Będę wdzięczna za pomoc Spłycenie lordozy szyjnej. Zmiany przeciążeniowe w postaci niewielkiego pogłębienia płytki granicznej trzonu C3. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach uncovertebralnych na poziomach C3/4 i C4/5. Anomalia rozwojowa w postaci foramen arcuale łuku C1. Chciałabym się dowiedzieć co dla mnie oznacza ten wynik i co z tym robić. Z góry dziękuję za pomoc.

Gość gość
mam taki sam wynik rtg kręgów szyjnychtylko nie ma u mnie tej anomalii. musiałas coś dźwigać. ja mialam zaleconą pętlę gilsona i coś jeszcze. chodziłam w kołnierzu ortopedycznym. obecnie ciągle mam dolegliwości z tym związane jak drętwienie ręki. ciarki w palcach, ograniczone ruchy szyji no i bóle pleców. pozostal mi tzw. wdowi garb. staram się co pewien czas miec masaż kręgów szyjnych i gimnastykę. wtedy prawie nic mnie nie boli. ale niestety zapominam szybko ze nie wolno mi dzwigac nic cięzkiego. teraz zaczynam odczuwać drętwienie w czubkach palców u stop. Zadnego zwyrodnienia nie da się wyleczyć. To dziadostwo pogłębia się z wiekiem.

witam odebrałam dzisiaj wyniki -skolioza lewoboczna -spina bifida S1 -zwężenie przestrzeni międzykręgowej L4/L5/S1 -zaostrzenia na krawędziach przednio-bocznych trzonów kręgowych L3-L5 proszę pomoc czy mam się martwić?

Gość gość
przyda wam się rehabilitacja i codzienne ćwiczenia

u większości społeczeństwa wyszedłby taki wynik. nie ma się czego bać.

Gość Goste_czka
Iwonka775 i jak wyglada sytuacja na dzien dzisiejszy?