Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to prawda, że zagranicą ludzie mówią do obcych per TY ?

Polecane posty

Gość gość

a nie jak w polsce, gdzie wszyscy panują i paniują i nawet do 12 latka mowią pan ?

W niektorych jezykach nie ma czegos takiego jak mowienie per ty i per pan/pani, jest tylko jedna forma.

Gość gość
w sumie wiesniak w kazdym kraju zwraca sie do wszytskich per ty

Gość gość
tak . mowia sobie Ty a nie pan, pani .

Gość gość
Tak to prawda i nie wynika to z wiesniactwa

Gość gość
to jet "inne Ty". Np po ang wtracaja Sir, albo Madam. czy MR/MS+ nazwisko/We Francji, Rosji ,Niemczech, Czechach jest forma "wy"jako pan/i

Gość gość
Moze i nie z wiesniactwa, ale z poczucia wyzszosci :) Nie do wyobrazenia bylo zeby Anglik mowil do Szkota czy Irlandczyka ( zwłaszcza ubogiego chłopa ' panie Macieju ' :P Do podbitego narodu ? Do pospolstwa wedlug Anglikow mówi sie " Macieju ' a on do niego " Panie ' :) Wyksztalceni, kulturalni ludzie nie mowia ' ty " obcesowo , znaja tez forme master czy madam, no przynajmniej ja mam takie doswiadczenia :)

Gość gość
Za granica czyli gdzie ? Wyzej opisana sytuacja ma miejsce w UK , ale nie np. Francji czy Hiszpani :)

Gość gość
No ja własnie zauwazyłam , ze na poludniu Europy tj w Hiszpanii, Francji, Włoszech wiekszosc ludzi mowi do siebie na TY, zwłaszcza mlodzi. Byłam tez w Brazylii i tam kazdy walil mi na ty, jedynie jak byłam w urzedzie i w banku to mowilam po angielsku i panie zwracaly sie do mnie na pani, do miejscowych mowily swobodnie ( z tego co zrozumialam pol na pol ;) ) W sumie tylko w Polsce i krajach wschodniej Europy i u Ruskich panuje takie sztywniactwo i ''żądanie'' by ich tytułowac pan/pani. Zresztą na jakims forum czytalam jak jedna paniusia sie oburzyła, ze niektorzy mowią jej na ty, ze ona ma juz (!!!haha) 28 lat, ze ma magistra :O żenada zakompleksione ludziki

Gość gość
To zależy od kraju. Np. w takiej Japonii, to ciągle dorzucają zwroty grzecznościowe, chociaż nie można ich dosłownie tłumaczyć jako Pan/Pani, ale chodzi o odzywanie się do innych z danym zwrotem grzecznościowym, a nie na TY.

Gość gość
Japonia to w ogole inny swiat :) W Korei Południowej z kolei panuje wszechobecny kicz... wiocha wymieszana z ultranowoczesnoscią, oni uwielbiają breloczki, nalepki, gadżety w chipsach, mase śmieci :O Programy telewizwyjne przypomianja programy dla dzieci :) W metrze np sa wydzielone miejsca dla starszych ludzi na ktorych NIE WOLNO siadac bo cie policja zgarnie, mandacik i krzywe spojrzenia :D

Gość gość
tak w Szwecji nie ma czegos takiego jak Pan, Pani. dlugo nie moglam sie przyzwyczaic ze do szefa mowisz na Ty, do osoby 90- letniej na Ty, do nauczyciela tez, dzieci w przedszkolach i szkola zwracaja sie do niech po imieniu.

Gość gość
Dla mnie to nie sztywniactwo,a kultura i wychowanie :) Walenie do wszystkich na "ty " to buractwo i brak szacunku. Do rowiesnika mozna, owszem ale do np.szefa,matki,dziadka czy nauczyciela na studiach ? W pracy szef to szef,nawet gdyby byl moim najlepszym kumplem- to po pracy. W pracy jest szefem i mowienie na " ty " zwlaszcza przy innych.. trudno pozniej przyjac opie/rdol od kumpla nie ?Mimo,ze jest naszym szefem:)

Gość gość
Mi się podoba mówienie na "ty". przecież w stosunku do osoby starszej można użyc dodatkowo sir, madam. Albo użyc bardzo miłego tonu. Niedawno w tesco w Brighton postanowiłam pomóc starszemu panu bo widziałam, że bardzo się wysilał żeby przeczytać coś na opakowaniu bodajże płatków czy musli. to go zapytałam "excuse me, sir, maybe can I help you?". był bardzo mile zaskoczony.

Gość gość
18.25 i 21.48. Kompletnie mylicie pojęcia!! Mówienie sobie na tt niue ma nic wspólnego z szacunkiem, jego brakiem, chamstwem czy kulturą. Wynika z istniejących w języku form gramatycznych, np w polskim czy niemieckim istnieje forma 3ciej osoby liczby pojedynczej lub mnogiej dla wyrażenia dystansu (Pan/Pani/ Sie) czy tez francuskie Vous. W angielskim nie ma takiej formy. W codziennych relacjach zwracamy sie do inch po imieniu. Forma Sir czy Madam nie ma nic wspólnego z 'kulturą' lecz jest oficjalnym zwrotem do klienta,pokazuje więc ona dystans. A szacunek wyraża się całym mnóstwem innych firm gramatycznych. To, ze zwracamy sie do osoby po imieniu NIE jest równoznaczne z kumplowaniem się czy wywyzszaniem. Ale oczywiscie niektórzy z was jak widać tego nie pojmują. Trzeba było uważać na lekcjach polskiego.

Gość gość
to jest odpowiednik formy WY. You znaczy ty lub wy Kiedys w Polsce tez tak mówiono do starszych zanim nastała era 'panowania'

Gość gość
Owszem,sa takie kraje i czasami trzeba wiedziec,ktorej formy uzyc,Przy okazji,"za granica",to caly swiat,a nie tylko W.Brytania...

Gość gość
Ale angielskie 'you' jesli uzywane w liczbie mnogiej jest jedynie liczba mnoga. Nie funkcjonuje jako forma uprzejmosciowa czyli odpowiednik dawnego polskiego Wy, czy francuskiego Vous, czy niemieckiego Sie lub innych.

Gość gość
Dla mnie to normalne , jak jestem w Polsce to głupio mi tak gówniarze 17 letniej na pani walić , Tu mówimy wszyscy sobie po imieniu nieważne czy masz 45, 65 czy 16

Gość gość
Jakbym do mojej szefowej powiedziala madam - to bym chyba wyleciala z pracy albo mieli by beke ze mnie przez rok...moze kiedys sprobuje :) Sposob w jaki rozmawiam z moja szefowa swiadczy o moim do niej szacunku a nie sposob w jaki sie do niej zwracam. Ludzie, wyluzujcie troche... nie caly swiat, nie kazdy jezyk MUSI byc taki jak polski.

Gość gość
Hm.. ciekawe.. To czemu w starszych filmach angielskich , czy nawet obecnych tak czesto uzywa sie master, lady czy miss ? Nie zauwazylam by na pierwszym spodkaniu walili do siebie " you ' :) Oczywiscie nie chodzi mi o nakersow czy inna chołote.. To jak mam chyba jakies " nieszczescie ' , bo bardzo czesto mowia do mnie ' lady " , zwlaszcza ludzie ktorzy mnie nie znaja , na pierwszym spodkaniu.. Nie jestem luzakiem , drazni mnie to ' tykanie " kompletnie obcych ludzi.. A najbardziej drazni jak luzacy zapominaja , ze porocz luzu na codzien sa formalne zasady i sa sytuacje kiedy nalezy tych form przestrzegac..

Gość gość
W starszych filmach polskich tez mowia "a panienka Angelika usiadzie..." , "a moze podac panience cos do picia?" Daj spokoj starym/starszym filmom - my zyjemy w innych czasach!!!! Czas sie przestawic! Ludzie, zwariowac mozna..bo kiedys tak, a kiedys siak....juz nie ma kiedys - jest TERAZ!

Gość gość
no!temat mial byc o tym czy to prawda ze ZA GRANICA ..... a jest o tym czy to prawda ze w UK :O :O rzygac juz sie chce tym waszym uk

Gość gość
To , ze zyje TERAZ to mam odrzucic wpojone mi zasady dobrego wychowania, kultury ? Po czym poznac czlowiek z klasa ? Nie po ilosci uczniów :P , a wlasnie po " manierach ' i zachowaniu ! Ocywiscie mozna sie dostosowac do srodowiska.. tylko warto chyba pamietac, ze srodowiska sa rozne.. i rózne w nich panuja obyczaje :)

Gość gość
Ostatnie zdanie prawdziwe w KAZDYM kraju ;)

Gość gość
co ma klasawspolnego z kultura? ;)))wystarczy spojrzec na Rzad afere tasmowa "krawatowa kultura"wyksztalceni ludzie ,a straszne prostactwo w garniturach:(((

Gość gość
A co ma mówienie na Ty do kultury? Nawet jak mowię do osoby duzo starszej to wcale nie znaczy ze jej nie poważam. Tak jak niektórzy mówią do rodzicow w osobie trzeciej np. Niech mama da mi 5 zł, a inni : mamo daj mi , nie widzę w tym braku kultury ! No chyba ze powiesz do kogos ty c***u.