Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość726

Jakie obywatelstwo dla dziecka?

Polecane posty

Gość Gość726

Ja mam polskie obywatelstwo a moj maz jest ze Slazka i ma po dziadkach niemieckie obywatelstwo. Oboje mieszkamy w Austrii. Jestem w ciazy i zastanawiem sie jakie obywatelstwo dostanie moje dziecko ktore urodzin sie w austri. Polskie czy niemieckie? Z gory dziekuje za odpowiedz. :)

Gość gość
polskie i niemieckie

Gość gość
Najlepiej śląskie

Gość gość
Dziecko będzie mialo obywatelstwo austriackie. Wiem ponieważ urodzilam się w Niemczech mimo, ze rodzice sa Polakami. Jeśli wrócicie do Polski to po 5 latach będziecie mogli się starać o obywatelstwo podwójne.

Gość gość
możecie wybrać, ale tylko jedno Możesz podpytać ewentualnie czy może nabyć obywatelstwo austriackie, bo każde państwo reguluje to w inny sposób.

Gość gość
1. Dziecko nabywa obywatelstwo polskie (niezależnie od miejsca urodzenia), jeżeli co najmniej jedno z rodziców posiada obywatelstwo polskie, bez względu na miejsce urodzenia dziecka. 2. W przypadku gdy jedno z rodziców jest obywatelem polskim, a drugie obywatelem obcego państwa, rodzice mogą wybrać dla swojego dziecka obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców. 3. Wyboru dla dziecka obywatelstwa obcego, które posiada jedno z rodziców, rodzice mogą dokonać w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka. 4. Nabycie przez dziecko urodzone za granicą obywatelstwa państwa, w którym się urodziło, podlega prawu wewnętrznemu tego państwa.