Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Virgia126

Mam dość... Pomóżcie

Polecane posty

Gość Virgia126

Witam, Mam problem , ponieważ mój okres nie dość , że trwa 7 dni , jest okropnie obfity to jeszcze strasznie bolesny. Nie pomaga mi już nawet ketonal forte, co najwyżej dwie na raz tabletki pomogą po pół godzinie (ale to bardzo szkodliwy lek i nie chce brać go od tak sobie ). Używam tamponów i równocześnie noszę podpaski , ale po niecałej godzinie okazuje się , że spodnie są pobrudzone... Mam tego serdecznie dość. Nie byłam jeszcze nigdy u ginekologa (mam 17 lat , niedługo 18) , chce umówić się na wizytę i poprosić o tabletki antykoncepcyjne , żeby jakoś uregulować to cholerstwo , ale nie wiem czy to coś da. Czy okres będzie krótszy po skończeniu powiedzmy brania przez rok tabletek ? Czy podczas ich zażywania będzie mnie boleć brzuch , będą występować jakieś krwawienia ? Jak wygląda branie tych tabletek, czy jest to szkodliwe ? Czy znacie jakieś inne rozwiązanie mojego problemu? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
powinnas jak najszybciej isc do lekarza, bo może się okazać, że taki "Twój urok", a może to być równie dobrze endometrioza

Gość gość
Powinnaś dawno temu pójść do ginekologa. Jeny, nie rozumiem dziewczyn - męczysz się latami, wiesz że coś nie gra (koleżanki nie mają takiego problemu, prawda?), ale do lekarza nie pójdziesz... Na pewno będziesz musiała zrobić badania krwi pod kątem odchyleń w hormonach i paru innych rzeczy. Lekarz również cię zbada, żeby wykluczyć problem anatomiczny. Jeśli chodzi o antykoncepcję hormonalną, to żeby działała musisz brać codziennie określoną dawkę. Nie działa ona jednak długofalowo. Jakiś czas po odstawieniu stan naturalny wróci. Jeśli więc 'taka twoja uroda', to po odstawieniu wrócą wszystkie te problemy. Są jeszcze plastry - wygodna forma, bo nie trzeba pamiętać o pigułce codziennie. No i są też wkładki domaciczne z hormonami, super sprawa bo masz problem z głowy na dłuuuugo. Ale to odpada, jeśli jesteś dziewicą. Inne środki nie kolidują w tym przypadku.

Gość gość
A, pytałaś o powikłania i objawy niepożądane. Antykoncepcja doustna do najzdrowszych nie należy, ale jeśli ktoś ma rozregulowane hormony, to traktuje się ją jako leki i tyle. Największe zagrożenie stanowi dla osób z grupy podwyższonego ryzyka zachorowania na raka piersi. Poza tym jest względnie bezpieczna, na pewno branie przez kilka lat nie stanowi problemu. Tylko trzeba leki dobrze dobrać, to jest najważniejsze - bo źle dobrane mogą prowadzić do spadku libido, bolesnych miesiączek, tycia czy pojawienia się delikatnie męskich cech. Ale to już zadanie lekarza, żeby dobrze dobrać lek. Dobrze dobrana antykoncepcja hormonalna zmniejsza krwawienie, skraca okres, usuwa problem z bólami brzucha i reguluje cykle.

Gość Żabolka
Hej :) Ja również przechodziłam przez takie miesiączkowanie. Ja zaczęłam brac antykoncepcję w wieku 18 lat . Tak pozytywnym tego skutkiem było znaczne zmniejszenie bolesności ( wczesniej bywało ze wymiotowalam z bólu i skurczow brzucha i miednicy i ze pogotowie przejezdzalo robic mi cholerne zastrzyki rozkurczowe i przeciwbólowe. Przy tabletkach - znacznie popraswila mi się cera -ogromne zmniejszenie bolesności miesiaczek ( oczywiscie nie od razu po 1wszym czy 2gim ms-c jednak teraz mam 21 lat od ok roku nie biore tabletek a zdarza sie nawet ze jak zapomne ze mam termin na okres to jestem w stanie zauwazyc go dopiero gdy poczuje dyskomfort wilgoci bo bolu nie ma) - okres nadal trwa ok 5-7 dni jednak tylko 3 to mocne ale juz nie tak bardzo krwawienie pozniej tylko plamienie gdzie komfort i zachowanie higieny jest duzo mniej pracochlonne - przy tabletkach przytylam cos kolo 6-10 kg w ciagu ich stosowania czyli przez 2 lata. Jednak, że jestem kobieta o sklonnosciach do tycia wcale nie musi to byc skutek tabletek. 1 paczka ma 21 tabletek. Czyli bierzesz przez 3 tygodnie dzien w dzien tabletke (niektore paczki na tym sreberku czy jak to nazwac maja nawet podpisane dni tyg zeby nie zapomniec) pozniej tydzien przerwy. Razem 28 dni, poźniej nowa paczka. Tabletki to koszt ok 30/35 zl, t za 7 nie sa tak dobrze zbilansowane hormonami i mozna po nich rozwalic system hormonalny. natomiast 1 paczka plastrow to koszt ok 50 zl. W paczce sa 3 plastry i analogicznie 1 plaster przykleja sie na tydzien a pozniej wymienia na kolejny po 3 tydzien przerwy. Wspominam o plastrach poniewaz przy nich nie przytylam ani kg dodatkowo nie nieszcza tak bardzo nerek. Jednak nie wiem czy wspomoga przy bolesnym miesiaczkowaniu. Jednak zawsze mozesz zapytac gina :) Jesli nie bylas jeszcze u ginekologa to przygotuj sie na badanie. Poniewaz lekarz zawsze powinien a nawet musi przebadac pacjentke zanim wypisze recepte na antykoncepcje. Pozdrawiam :)

Gość Żabolka
Faktycznie dobór tabletek jest ważny poniewaz nie wszystkie maja takie same stezenia. W zasadzie lekarz powinien robic test hormonalny ale ze im sie nie chce przepisuja jeden ktory znaja najlepiej czy najbardziej preferuja chyba ze pacjentka poprosi o konkretny lek. Tak wiec rowniez mozesz poprosic o taki test. Ja na poczatku bralam Midiane koszt ok 30 zl jednak bolala mnie po niej glowa mialam problemy ze wstaniem rano z lozka oraz nudnosci. Bralam ja 3 ms-c i zamienilam na Yasmin koszt 53 podajze i bralam ok 2 lat czulam sie swietnie .Pozniej przeczytalam artykul o plastrach popytalam lekarza i bylego ( byl technikiem farmacji) i zdecydowalam sie na plastry Evra rowniez kosz 56 zl i przy nich rowniez czulam sie dobrze, chociaz draznilo mnie luszczenie sie kleju przy plastrze po np 3 dniu co nieladnie wygladalo. Logicznie przy kapieli nie wolno tego miejsca trzeccn wiec mylam delikatnie a klej robil swoje co rowniez delikatnie draznilo mi skore (mam mega wrazliwa) i swedzialo. Jednak zadne z tych tabletek nie zmniejszyly mi libido, ktore bylo przed w trakcie i teraz po antykoncji strasznie duze :) Zapomnialam ze rowniez zauwazylam ze zrobily mi sie jedrniejsze piersi przy tabletkach co mnie cieszylo poniewaz duze piersi nie zawsze sa jedrne :D

Gość Virgia126
Nie byłam wcześniej u lekarza mimo skierowania , ponieważ moja mama stwierdziła , że nie chce ze mną iść. Sama nie chciałam , brałam przeciwbólowy i było ok... do teraz. Minęło parę lat , zmądrzałam i zaczęłam szukać przyczyny oraz jak temu wszystkiemu zapobiec. Boję się też że przytyję. Wy przytyłyście ?

Gość gość
To weź ze sobą przyjaciółkę, siostrę albo chłopaka. Kogoś bliskiego. To nie musi być mama. Swoją drogą trochę dziwne, że odmówiła mimo Twoich męczarni... :/ Ja nigdy nie brałam hormonów, więc nie pomogę. Ale tak jak pisałyśmy, przy dobrze dobranych się nie tyje! Poza tym plastry i wkładki domaciczne zawierają dużo mniejsze dawki, niż pigułki. A dawka ma duży związek z ewentualnym tyciem. Pogadaj o tym wszystkim z ginekologiem, naprawdę. I nie ma się czego bać, tylko umów się do zaufanego lekarza żeby być spokojną, że będzie delikatny itd.