Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciąża dopiero co odkryta

świeża ciężarna

Polecane posty

Gość ciąża dopiero co odkryta

Witam, w sobote zrobiłam test i jestem w ciazy a w piatek byłam na badaniu beta hsg i wyszło 905 wieć to ciaża do lekarza ide jutro i o co prosić o jakie badania mam takie kłucia w podbrzuszu i pobolewania jak na miesiączkę więc to mnie martwi dlaczego tak troche czuje ten brzuch juz myslałam że to okres on nie przyszedł i zrobiłam po tygodniu test no i wyszło że zaciążyłam czy powinnam prosić o luteine? Czy może zrobić badania jutro jakieś z krwi jakie robiłyscie zaraz po tescie?

Te kłucia to oznaka że już niedługo będziesz rodzić bo mały drapie pazurami:-P

Gość gość
coż za fachowa porada, sami tu specjaliści, od ciąz zwłaszcza takich wykrytych wczoraj

Gość gość
Nie ma co sięwybierać do ginekologa tak wcześnie.... Dostaniesz wszystkie porzebne badania nawet na HIV, grupę krwi, HCV,i inne... Spokojnie... Ginekolog aby potwierdzić ciąże musi zobić usg ;)

Gość gość
Jestem w 10 tygodniu ciąży ;)

Gość świeża cięzarna
no a jak ostatnia miesiączka była 14 lipca to może już coś widać na usg, idę prywatnie to pewnie zrobi jak poprosze a ta luteina to trzeba na to jakies badania czy każdej przepisują cięzarnej pojde bo mam dzień wolny i wolę sie zapytać lekarza bo mam tyle pytań w głowie, jak każdy kto zrobi test i wyjdą dwie krechy zwłaszcza że to pierwsza ciąża

Gość gość
beta hcg a nie beta hsg. Bóle jak na okres są na początku normalne. Jeśli nie krwawisz i nie ma skurczy to jest ok. a po co ta luteina?

Gość świeża cięzarna
luteina na podtrzymanie, podobno teraz tak przepisują każdej

Gość gość
A niby po co?? Dzieje się coś nie tak że trzeba się faszerować luteiną? Dwie ciąże za mną i ani razu luteiny nie brałam, tak samo koleżanki w ciąży. Ten lek zapisuje lekarz wedle wskazań a nie wg życzenia ciężarnej. Na początku starczy ci kwas foliowy.

Gość gość
po co luteina ? Jak jest wsyztko ok to tego nie bierzesz.

Gość gość
ale po co chcesz się faszerować luteiną skoro nie masz plamień?

Gość gość
Alr ciazr masz zagrozona ze chcesz podtrzymywac?

Gość świeża cięzarna
plamień nie mam to fakt ale brzuch bili, tak mnie cos tam ciagnie, coś jakby kłuje cały tydzień tak miała, już mówiłam do męża w ubiegły poniedziałek , że bedę mieć okres bo czuje bóle to zrezygnowaliśmy z wycieczki, tymczasem miesiączka nie przyszła a te bóle są i stąd pomysł że może lekarz każe coś brać ale faktycznie się nie znam i może mi nic nie przepisać bez badań szczegółowych jutro idę i zrobie progesteron i jeszcze raz badanie beta hcg bo nic mi do głowy juz nie przychodzi niech lekarz mi podpowie

Gość gość
Następna, co chce na wizycie zlecać lekarzowi, co ma robić.

Gość gość
Bóle jak na okres to normalny objaw ciazy. Zaddej luteiny nie bierz bo jak wszystko jest ok to bedziesz sie oo niej źle czula .

Gość gość
Ani razu w żadnej z 2 ciąż nie robiłam bety -wystarczyły mi 2 pozytywne testy. Bóle brzucha jak na okres miałam na początku i to było normalne. A po co ten progesteron?

Gość świeża cięzarna
jestem świeża i zielona w temacie ale nie młoda bo mam 31 lat i dlatego panika, od razu ginekolog, bo nie chcę czegoś zaniedbać

Gość gość
Przede wszystkim uspokój się i nie rób problemów tam gdzie ich nie ma bo stres dziecku nie służy. Łykaj kwas foliowy i idź do gina skoro chcesz, ale przygotuj się na to, że możesz wiele nie zobaczyć na usg. A poza tym ciesz się ciążą i nie myśl na zapas.

hej kochani musze wam sie pochwalić jestem w 9 tyg ciąży i jestem bardzo szczęsliwa ;P

Gość gość
Nie radziłabym kupować na własną rękę kwasu foliowego, raczej ginekolog sam Ci doradzi jakie potrebujesz suplementy;) Mi przepisała prenetal i żelazo takie specjalne dla ciężarnych. Droga świeżaczko- nie narzucaj nic lekarzowi to on będzie prowadził Twoją ciąże- to nie Ty jesteś lekarzem.... Dziewczyny mają rację luteina jest zbędna. Nic nie bierz bez wiedzy lekarza, musisz dbać teraz o siebie i zdrowo się odżywiać! Chodzi o to aby maleństwo się dobrze rozwijało- to także jest moja pierwsza ciąża jestem w 10 tygodniu ale nie panukuję tak jak Ty.... Trochę dystansu- lekarz o wszystko zadba- żebyś nie chciała za bardzo......

Gość gość
kwas foliowy akurat zalecany jest już w trakcie starań więc nie wiem czemu twierdzisz żeby nie kupować go samodzielnie. Na początku ciaży bierze się sam kwas foliowy a potem dochodzi zestaw witamin dla ciężarnych już z kwasem foliowym.

Gość gość
Ja tez sie dowiedziałam w zeszły czwartek. Ostatnia miesiączki miałam ok 7-8 lipca. Brzuch tez mnie boli ale pamietam ze to chyba normalne. Dopóki nie na krwawienia ani plamien to pewnie wszystko ok. Ja niestety nie dowiem sie tego do 12tc. Ale jestem dobrej myśli. W pierwszej ciazy tak sie denerwowałam, ze dzieciak mi sie prawie z nerwica urodził :D

Gość gość
Ponieważ kupiłam kwas foliowy folik, a później się okazało na wizycie kontrolnej że tabletki mogę wyrzucić ponieważ w suplemenciejest już kwas foliowy i nie należy go przedawkować!!! Kobieto ja nie napisałam aby wogóle nie brać....

Gość świeża cięzarna
to witam w klubie, i gratuluje ja miesiączke miałam 14 lipca a dni płodne ok.25-26-27 lipca, tak to sobie tłumaczę, że na Św. Anne stał sie cud i zaszłam w ciażę własnie wtedy w moje imieniny, a w czwartek juz zrobiłam bete i wyło że 905 test ciażowy taki zwykły, slicze dwie, grube kreski, mam go na pamiatkę sobie zostawiłam:)

Gość gość
Widzę, że niektóre wypowiadające się "przemądrzałe" nie czytają ze zrozumieniem :D

Gość gość
Ależ czemu się denerwujesz? To że ty tak miałaś to nie znaczy że wszyscy lekarze tak robią. Zresztą jeśli autorka jeszcze nie kupiła kwasu foliowego to do jutra jej różnicy nie zrobi jak poczeka do wizyty.

Gość świeża cięzarna
to mnie pocieszyłyscie z tym pobolewającym brzuchem bo myslałam że on w ciązy nie boli ale tylko przed i w trakcie okresu

Gość gość
Jestem uczciwa i dobrze radzę świeżej ciężarnej aby nie wykładać dwa razy pieniędzy- nie każdy jest zamożny i stać go aby wyrzucać pieniądze w błoto więc nie wiem dlaczego podważasz moje zdanie?! Raczej ginekolog przepisze suplement w którym już będzie odpowiednia dawka kwasu foliowego więc nie trzeba moim zdaniem osobno kupować tak jak ja zrobiłam bo no cóż nie wiedziałam. Coś doświadczyłam więc dziele się z innymi aby pomóc ale Ty za przemądrzała jesteś i wszystko negujesz szok! Takie osoby nie powinny się wogóle wypowiadać....

Gość gość
Bóle w podbrzuszu nudności to normalna sprawa

Gość gość
kwasu foliowego NIE DA SIĘ PRZEDAWKOWAĆ, ponieważ jego nadmiar jest usuwany wraz z moczem