Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sprzeciwiłam się rodzinie, polskiemu zwyczajowi i nie ochrzciłam dziecka. A wy ?

Polecane posty

Gość gość
Smiesza mnie te wypowiedzi ' jestem niewierząca " , 'nie wierze w KK '. Ja tez i co z tego ? Mozemy byc sobie niewierzace, obrazone i zbulwersowane dzialaniem KK , ale od tradycji nie uciekniemy :p Jestesmy czy tego chcemy czy nie wychowane i pod wpywem tradycji chrzescijanskiej , jak cala Europa ! Mniej czy bardziej religijnie obchodzimy gwiazdke, mamy choinke i prezenty, specjalna kolacje , nawet bez dodatku religii i patosu w tym dniu.. No chyba , ze w waszych domach nie ma choinki, wigilii, prezentów i wspolnego biesiadowania itp ? Nie malujecie pisanek na wiosne ? Tradycje chrzescijanskie zaadaptowane z poganskich sa w naszym zyciu nadal i sa dla nas bardzo wazne, wbrew pozorom ! Ludzie bez tradycji sa niczym i latwo ich zdominowac! Nie jestem katoliczka , zbyt duzo mam watpliwosci , co do dogmatow , ale jestem chrzescijanka ! Z dwojga złego.. Wole ingerencje religii katolickiej w obecnym stadium w moje zycie niz ingerencje religii muzulmanskiej :)

Gość lukrecja borgia córka papieża
" obłudnik dziś przecież ja to wiem, napisałam, że robimy to dla świętego spokoju. Nie ma ludzi idealnych. A z tym "bo tak trzeba" to chodzi właśnie o to żeby nasi rodzice, ciotki wujkowie itp. nie truli nam d**y za każdym razem o głupią komunię. bo tak było z naszym ślubem, mieszkaliśmy razem jakieś 5 lat bez ślubu i każdy nam truł d**ę nawet jakieś obce osoby. Możesz mnie nazywać Cebulakiem jak tam chcesz ja mam na to wyj....... " Nie kłam, że masz w********** ne, bo to NIEPRAWDA. Gdyby tak było, to w d***e miałabyś, co myślą w tej sprawie wasi rodzice, wujkowie, dziadkowie itp. bo to TWOJE ŻYCIE i nie pozwoliłabyś, żeby wam truli, tylko od razu ucięła dyskusje w tym temacie. A ty nie dość, że nie potrafisz się sprzeciwić głośno, to robisz tak, jak oni chcą. Swoim zachowaniem pokazujesz, że mimo posiadania dowodu osobistego nie jesteś osobą dorosłą i dojrzałą i potrzebujesz, żeby inni tobą kierowali. Nie mam za grosz szacunku dla takich ludzi jak ty, co to myślą jedno, mówią drugie, a robią trzecie i jeszcze zwalają winę na rodziców, ciocie, babcie, itd.

Gość lukrecja borgia córka papieża
" gość dziś Smiesza mnie te wypowiedzi ' jestem niewierząca " , 'nie wierze w KK '. Ja tez i co z tego ? Mozemy byc sobie niewierzace, obrazone i zbulwersowane dzialaniem KK , ale od tradycji nie uciekniemy jezyk.gif Jestesmy czy tego chcemy czy nie wychowane i pod wpywem tradycji chrzescijanskiej , jak cala Europa ! Mniej czy bardziej religijnie obchodzimy gwiazdke, mamy choinke i prezenty, specjalna kolacje , nawet bez dodatku religii i patosu w tym dniu.. No chyba , ze w waszych domach nie ma choinki, wigilii, prezentów i wspolnego biesiadowania itp ? Nie malujecie pisanek na wiosne ? Tradycje chrzescijanskie zaadaptowane z poganskich sa w naszym zyciu nadal i sa dla nas bardzo wazne, wbrew pozorom ! Ludzie bez tradycji sa niczym i latwo ich zdominowac! Nie jestem katoliczka , zbyt duzo mam watpliwosci , co do dogmatow , ale jestem chrzescijanka ! Z dwojga złego.. Wole ingerencje religii katolickiej w obecnym stadium w moje zycie niz ingerencje religii muzulmanskiej usmiech.gif " A ja sobie nie życzę czyjejkolwiek ingerencji w moje prywatne życie. Ty jesteś po prostu osobą bez pomysłu na życie, płyniesz z prądem i tylko patrzysz, żeby się nie wychylić i nie tłumaczyć, dlaczego odstajesz. Skoro tak bronisz tradycji i nie czujesz potrzeby, by od niej odejść, gdy ci najzwyczajniej nie pasuje, to rozumiem, że przed ślubem dałaś się bzyknąć teściowi wg właśnie tradycji pierwszej nocy? a jeśli nie to mam nadzieję, że wywiesiliście chociaż po nocy poślubnej prześcieradło zaplamione krwią dziewiczą?

Gość gość
Jezus się ochrzcił w wieku 33 lat.

Gość Kolezankawwww
Koleżanka tez nie chrzcila swojej córki i ta mala gadzina to diabeł taki ze szok. Może by chrzest tu pomógł w jej zachowaniu bo tak to maja z nią p********y żywot. A drugiej tez nie chcą chrzcic...boze

Gość wuwuwu
gość dziś Smiesza mnie te wypowiedzi ' jestem niewierząca " , 'nie wierze w KK '. Ja tez i co z tego ? Mozemy byc sobie niewierzace, obrazone i zbulwersowane dzialaniem KK , ale od tradycji nie uciekniemy jezyk.gif Jestesmy czy tego chcemy czy nie wychowane i pod wpywem tradycji chrzescijanskiej , jak cala Europa ! Mniej czy bardziej religijnie obchodzimy gwiazdke, mamy choinke i prezenty, specjalna kolacje , nawet bez dodatku religii i patosu w tym dniu.. No chyba , ze w waszych domach nie ma choinki, wigilii, prezentów i wspolnego biesiadowania itp ? Nie malujecie pisanek na wiosne ? Tradycje chrzescijanskie zaadaptowane z poganskich sa w naszym zyciu nadal i sa dla nas bardzo wazne, wbrew pozorom ! Ludzie bez tradycji sa niczym i latwo ich zdominowac! Nie jestem katoliczka , zbyt duzo mam watpliwosci , co do dogmatow , ale jestem chrzescijanka ! Z dwojga złego.. Wole ingerencje religii katolickiej w obecnym stadium w moje zycie niz ingerencje religii muzulmanskiej usmiech.gif xxxx No cóż, ja po prostu jestem konsekwentna w moich wyborach. Jestem niewierząca, więc nie biorę na siebie zobowiązań osób wierzących. To jest prawda, że wyrośliśmy w kręgu kultury judeochrześcijańskiej (nie tylko, ale to na inny wątek ) - i co w związku z tym? Z tego powodu mam chrzcić? Nie chcę ingerencji ŻADNEJ religii w moim życiu, ani tej ani innej. I na szczęście nie żyjemy w państwie wyznaniowym. To nie znaczy, że nie szanuję osób wierzących ani też że uważam się za kogoś lepszego. I m.in. właśnie z szacunku dla wiary innych osób nie robię sobie jaj z czegoś co dla nich jest ważne czy święte. Do malowania pisanek chrztu nie trzeba :) a u siebie w domu choinki nie stawiam.

Gość gość
Jako, że nie jestem chrześcijanką, to nie zamierzam dziecka chrzcić. Jeśli będzie kiedyś chciało, to się ochrzci. Obecnie w moim domu jest choinka, biesiadowanie, prezenty, ale... mieszkam z rodzicami - katolikami, więc to też ich dom i ich decyzja. A choinka jest estetyczna.

Gość gość
Zabawne , rozmawiamy o religi czy tradycji ? Kto jest religijny ? Naprawdę , do tej pory poznałam ludzi ktozy nie są religijni ( uważają się za takich ) ale zadaj pare pytań na temat nie dostaniesz odpowiedzi , oni żyją tradycja , co ma Wielkanoc ( pisanki ) , czy choinka do religi ? A ja nie jestem chrześcijańską,

Gość gość
Polskiemu zwyczajowi? Ja myślałam że to katolicki zwyczaj ale coz widać po Tobie i Twoich zwyczajach że IQ nie zbyt wysokie....